Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten / Planten V

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Planten beginnend met de letter V

>Valeriaan/ Varkensgras/ Veldkers/ Venkel// Viooltje/ Vlier/ Vrouwenmantel
<

Valeriaan (Valeriana officinalis).

Valeriaan

Valeriaan is een overblijvende plant die vanuit een korte wortelstok ondergrondse uitlopers vormt. Hij bloeit met roze, buisvormige bloempjes. De hele plant heeft een vreemde geur.
Bloeitijd juni-september. Oogsten in september tot november. De wortels oogsten en drogen, reinigen met een grove kam.
Valeriaan komt tamelijk veel aan oevers van rivieren beken, op moerassige weiden, in bossen, algemeen.

Gebruikte delen: De gedroogde wortelstok en de wortels , maar ook de bloemen.. Vooral de wortels van de valeriaan hebben een geneeskrachtige werking. Het beste is om deze wortels, nog voor de bloemstengels verschijnen, uit de grond te halen, schoon te maken en te laten drogen op een warme donkere plaats. Van de gedroogde bloemstengels kan rustgevende thee getrokken worden.

Valeriaan werkt in normale dosis kalmerend en licht slaapverwekkend zonder dat men er moe of suf van wordt.

De naam is afgeleid van het Latijnse werkwoord 'valere' = zich prettig voelen.
De rustgevende werking werd pas in de 18de eeuw ontdekt.

Valeriaan werd veel toegepast als algemeen kalmerend middel.  Is in het bijzonder erg geschikt om ingezet te worden bij angst stoornissen.
In de beide Wereldoorlogen werd het kruid gebruikt bij shellshock. De Inca's zouden een Zuid-Amerikaanse variant van het kruid gebruikt hebben als massagemiddel. In 1966 ontdekte men dat de in de plant aanwezige valepropriaten verantwoordelijk zijn voor de sederende werking van Valeriaan.

Valeriaan Tinctuur

tinctuur van verse wortels of de thee :
1 theelepel fijn gesneden gedroogde wortels met koud water koken en laten trekken. Het ruikt en smaakt erg naar, dus kun je er maar beter wat pepermunt blaadjes aan toevoegen. Er zijn ook Valeriaan capsules te koop!

Wordt gebruikt: tegen nervositeit, lichte slapeloosheid angsten, hoofdpijn, nerveuze spanning, na een epileptische aanval, hartklachten na spanning . Is behalve rustgevend ook krampopheffend, Door deze werking heeft het kruid een werking tegen menstruatiekrampen, zeker als nerveusiteit hierbij meespeelt .
Werkt ontspannend zonder de concentratie te verminderen, dus ook nuttig bij examenangsten ( wel even van te voren uit testen en een paar dagen vooraf beginnen met innemen)
Daarbij werkt het bloeddrukverlagend en hartspierversterkend bij tijdelijke spanning
(bij chronische hartklachten kan men beter Meidoorn gebruiken)

Van de gedroogde bloemstengels kan een rustgevende thee getrokken worden. Warme thee van de gedroogde en fijngehakte wortel helpt goed bij Slapeloosheid of opgezette maag.

Bij nerveuze depressie: 50 gr Valeriaanwortel, 50 gr Muntblad, 50 gr Citrus blad, 30 gr Lindebloesem en 40 gr Kamille versnipperen en mengen, een kleine lepel op een kopje kokend water, 2 x per dag.
Bij het stoppen met roken vermijdt het gebruik van Valeriaan de nervositeit en angsten die te wijten zijn aan de ontwenning en geeft het de sigaret een onaangename smaak.

Katten zijn gek op de geur van Valeriaan...doe een paar druppels op de nieuwe krab paal of de kattenbak, zodat ze deze ook meteen gaan gebruiken.

Let op!

Altijd na de maaltijd gebruiken, is dan meer rustgevend. Het kruid nooit langer dan 3 weken gebruiken i.v.m. de licht verslavende werking!

Valeriaan kan de werking van andere sedatief werkende medicijnen versterken, met name bij ouderen kan dat gevaarlijk zijn, wees daarom voorzichtig met het combineren van Valeriaan en benzodiazepines (Librium, Valium, Mogadon, Dalmadorm, Normison, Rohypnol, Seresta en Temesta.)

Valeriaan wordt als een veilig kruid aanzien, desondanks is het goed het kruid niet langer dan 2 - 3 weken te gebruiken zonder onderbreking om mogelijke bijwerkingen als hoofdpijn en hartkloppingen te voorkomen.

Valeriaan kan het effect van anti-hypertensiva versterken. Breng je huisarts op de hoogte bij gebruik.

 

Varkensgras

Eenjarig kruid uit de Duizendknoopfamilie, breidt zich zeer snel uit, vooral in de breedte,en bedekt al gauw hele oppervlakten, blijft laag, tot 20 cm

 De bladeren zijn verspreid, klein, lancetvormig, en omvatten de stengel. De bloemen zijn witroze, erg klein en ze zitten in groepjes van 1 tot 4 in de bladoksels. Varkensgras heeft een diepe penwortel, zeker voor een eenjarige, en is goed verankerd in de grond. Een zeer algemeen akkeronkruid, ook veel tussen stoeptegels en langs de weg.

De plant geeft veel weerstand door de wortel. Deze verspreidt zich laag over de grond. Verder is de plant zeer onopvallend, weinig mensen kennen de plant, ondanks dat ze zoveel voorkomt. Het kruid werd aan varkens gegeven om ze van ziekten te genezen, met name van wormen.

VarkensgrasIs werkzaam bij:.
Chronische diarree, galstenen, maagzweer, maagkanker, problemen met het darmkanaal, darmslijmvliesontsteking, ondervoeding door een slechte kwaliteit eten, bij infecties in de mond door een lage weerstand. Heeft ondanks de werking bij diarree ook een laxerende werking, heeft dus een regulerende werking op de dikke darm.
Verder goed voor:
Hart en bloedsomloop, bij vaatziekten, couperose. Heeft een urinedrijvende werking. Bij blaasslijmvlies ontsteking. Blaasstenen. Bevat veel vitamine C. Varkensgras wordt in de homeopathie vaak gebruikt als onderdeel van een diuretische mix.
Wijnaftreksel bij open wonden, andere verwondingen en zweren:
50 gr gedroogd Varkensgrasblad een uur laten koken in een liter goede wijn,Laten afkoelen en door papier filtreren
met dit aftreksel kan men verwondingen uitwassen (dit versnelt de genezing.)

Vochtafdrijvende thee:
een lepel Varkensgrasblad op een kop kokend water.

Let op !

Soms een fotosensibele reactie, niet zo geschikt voor mensen met een aanleg voor reuma, artritis, jicht en nierstenen.

<

Veldkers

Zie pinksterbloem

<

Venkel (Foeniculum vulgare)

VenkelDeze lange, piekerige plant is eenjarig en wordt ongeveer 1 tot 2 meter hoog met heldergroene bladeren van een hele fijne structuur.  Uit een stevige wortel groeit een ronde, fijngegroefde, holle stengel.
De bladeren zijn drie - tot viervoudig geveerd en eindigen in tere, blauwgroene, bijna draadvormige slippen.
De ovaalronde zaden bezitten ribben, aanvankelijk zijn ze blauwgroen, maar veranderen later in grijs. De gehele plant heeft een lekkere aromatische geur die heel kenmerkend is.

Te gebruiken delen: Zaden, (gedroogd)  en soms de wortel.

In juni-juli bloeit venkel met gele bloemschermen op de meter- hoge stengels.
Men gebruikt de zaden wanneer deze rijp zijn (in de herfst), drogen in de schaduw. De wortel wordt opgegraven in de lente (maart-april), men kan deze ook voor venkelthee gebruiken. Er bestaat ook een etherische olie van Venkelzaden.

toepassingen:
-Venkelthee bevat een stof die weldadig werkt bij hoesten, astma, kinkhoest en verkoudheid. Venkel heeft een kalmerend effect op de bronchiën ,verzacht de hoest, wordt om deze reden veel toegevoegd aan hoestsiropen.
-Tegenwoordig is venkel thee nog steeds een bekende drank die gebruikt wordt bij vermageringsdiëten.

-Vermoeide, branderige ogen knappen op door een stoombadje van venkel te nemen.
-Uitstekend middel om de maag en de ingewanden te ontspannen, terwijl het de spijsvertering en de eetlust stimuleert. Goed middel bij flatulentie (gassen). Krampjes bij baby's en een slechte adem.
-Venkel verhoogt de melktoevloed, De thee kan ook gebruikt worden voor conjunctivitis (oogbindvlies ontsteking), of ontstekingen van het ooglid ( als kompres.)

Venkel thee;

Een theelepel gekneusd venkelzaad even laten koken in 2 dl. water.
* Kompressen voor het stimuleren van de melkafscheiding:
een infuus maken van kopje kokend water en een tl gerst. Deze vloeistof filtreren en er een handvol Venkelblad aan toevoegen, hierna koken. Wanneer de vloeistof is verdampt, de bladeren uitspreiden op verband gaas. Dit kompres warm, maar niet te heet aanbrengen op de borsten.

* Thee ter stimulering van de melkafscheiding:130 gr Venkelzaad op een liter water. Zeven en de drank verdeeld over de dag drinken.
* Medicinale wijn bij Bloedarmoede: 150 gr Venkelzaad gedurende 10 dagen laten macereren in een liter Madeira wijn, zeven en in de fles bewaren.

* Aftreksel bij diarree:25 gr in de zon gedroogde Venkelwortel ,20 minuten koken in een liter water. Zeven en de vloeistof in drieën verdeelt. Gedurende de de dag opdrinken.( Ook bij darmgassen.)

* Slechte adem: driemaal daags een kopje met oplossing van 100 gr Venkelzaad op een liter water. Deze vloeistof ook gebruiken om de mond te spoelen.

* Kompres bij een abces:een handvol Venkelblad koken in weinig water. Wanneer het water verdampt is ,de bladeren warm, maar niet te heet, aanbrengen op de aandoening.

Goede combinaties
Gaat goed samen met Karwij, Dille en Fenegriek voor klachten van de spijsvertering. Voor de melkvloed combineert het met Anijs en Dille. Voor de bronchiën samen met Zoethout, Klaproos, Heemst, Kaasjeskruid e.d.

Let op!

Ongeschikt voor zwangere vrouwen.

<

Viooltje,viola-tricolor

Het driekleurig viooltje is een klein plantje, hooguit tien tot twintig centimeter hoog, .De bloeitijd is van mei tot oktober.
Uit de opvallende bladoksel groeien de bloemstengels zonder blaadje, met fraai gevormde meestal driekleurige bloemen, twee kroonbladen, meestal violet, staan rechtop, twee zijn zijdelings naar achteren gebogen, deze neigen wat meer naar blauw, terwijl het onderste kroonblad geel gekleurd is met een violet vlekje beneden, ze eindigt in een spoor dat met nectar is gevuld.
Soms zijn er geheel witte en geheel violette exemplaren. Driekleurig Viooltje geurt licht.

Het Maarts viooltje is een overblijvende plantje. Het heeft geen bovengrondse stengels (wel bloem- en bladstelen), maar vormt wel langgerekte uitlopers die op de knopen wortelen en een nieuw plantje vormen. De langstelige bladeren staan in rozetten.
Jonge bladeren zijn niervormig, en nemen met het ouder worden een hartvorm aan.
De bloemen, die in maart bloeien, staan op wortelstandige stelen en hebben vijf gelijkvormige, stompe kelkblaadjes en vijf paarsviolette kroonblaadjes die een twee-zijdig symmetrische bloem vormen. De 'middelste' kroonblaadjes wijzen, in tegenstelling tot die van het driekleurig viooltje, duidelijk schuin omlaag. Het onderste kroonblad heeft een spoor.

viooltje

Zowel het driekleurig als het maarts viooltje worden in hun geheel geoogst en gedroogd (plant met wortels). Het oogsten gebeurt bij voorkeur bij het begin van de bloei, waarna ze snel worden gedroogd op een goed verluchte en droge plaats. Als het drogen te traag gebeurt, verkleurt de plant geel, en, omdat ze niet snel genoeg afsterft geraken de bloemetjes uitgebloeid en de zaden rijpen verder.

Als het weer het toelaat, is het aan te bevelen om de planten te drogen op een droogrek in de zon, maar natuurlijk wel afgedekt met wit papier. Vergeet ook niet om ze 's avonds binnen te halen.
De verschillende bronnen spreken elkaar tegen betreffende de vraag welk viooltje medicinaal het best werkzaam is: sommigen geven de voorkeur aan het driekleurig viooltje, anderen aan het maarts, nog anderen noemen de werking nauwelijks verschillend.

De tinctuur en de thee worden gemaakt van de bovengrondse delen. De olie van de bloemen.
Het oogsten vereist enige voorzichtigheid, de plantjes moeten in alle vroegte als de dauw net is opgetrokken worden geplukt, voordat ze verwelkt zijn en hun kroonbladen hebben verloren. in gedroogde vorm bewaren ze alleen hun mooie kleuren als ze in een afgesloten container worden bewaard.
De viooltjes worden vaak gebruikt in combinatie met andere kruiden bij de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen, en dat zowel voor verkoudheden, bronchitis of griepachtige beelden.

Een andere belangrijke indicatie van viooltjes zijn allerhande huidaandoeningen, met name melkkorstjes, acné en (luier) eczeem en krentenbaard
Het kruid wordt hiervoor inwendig gebruikt onder vorm van een infusie (5 tot 10 gram per kop, 3 tot 4 koppen per dag - ingeval van optreden van diarree of misselijkheid de dosis verminderen).
In het begin van de behandeling kunnen de verschijnselen soms tijdelijk verergeren, om vervolgens af te nemen.
Verder is het ondersteunend bij psoriasis en bij tepelkloven. Een zeer goede bloedreiniger.

Beide viooltjes hebben ook een diuretische werking, daarom geschikt voor alle gewrichtsklachten zoals reuma, arteriosclerose en jicht (ook door de ontstekingsremmende werking van het salicylzuur) reinigt de nieren (natte eczeem)en de blaas bij infecties van deze organen. Verzacht de urinewegen, zodat urineren minder pijnlijk is bij blaasinfecties.
Bij gebruik van het kruid ziet men de hoeveelheid urine over het algemeen duidelijk toenemen, en de urine heeft een slechte geur.

De aanwezigheid van salicylzuur geeft het kruid ook zwak-pijnstillende en ontstekingswerende eigenschappen, en dit verklaart de aanbeveling van het kruid bij pijnlijke ontstekingen van het tandvlees en keel (ook Salie) en alle kinderziekten die gepaard gaan met koorts en uitslag, zoals waterpokken, rode hond, mazelen, maar ook de bof etc.
Er is onderzoek verricht naar de anti-tumor activiteit van de viooltjessoorten, en in elk geval zou het - hier niet inheemse - Viola striata bij onderzoek op muizen een aantoonbare werking hebben.

Goede combinaties
Bij longkwalen gaat het goed samen met Klein Hoefblad (ook bij kinderen), voor huidproblemen samen met Rode Klaver, Brandnetel en Kleefkruid. Als bloedreinigende thee samen met Walnootblad en Zoethout.

Kompres bij een verwonding of open zweer: vermeng verse, stukgemaakte viooltjes met melk,doe dit op verbandgaas en leg dit op de aangedane plek.
Bloedreinigende drank:8 gr bloemen en bladeren een hele nacht laten trekken in een kwart liter koud water,'s ochtends alles aan de kook brengen onder toevoeging van 100 ml gezoete melk .Filtreren en dit op de nuchtere maag drinken.

Hoestsiroop :3 kopjes verse bloempjes, 1 kg suiker, 1 l water
Doe de bloempjes in een aarden pot, overgiet ze met kokend water en laat ze 24 uur trekken.
Zeef de vloeistof, voeg de suiker toe en laat de siroop 10 minuten koken tot de suiker is opgelost.
Giet de siroop in een met heet water gespoelde fles en sluit meteen af.

Viooltjes-honing(hoest)siroop:3 delen viooltjes, 1 deel rozenblaadjes ,8 delen water ,2 delen suiker ,honing
Laat de bloemen 15 tot 20 minuten zachtje doorkoken in het water. Zeven, suiker toevoegen en een klein beetje honing toevoegen en weer verwarmen om het dik te laten worden.
2 theelepels van dit siroopje en 1/2 theelepel citroensap mengen met ongeveer 2/3de eetlepel warm water. Naar behoefte om de 1 ?2 uur langzaam 2 theelepels hiervan innemen. (Is ook gewoon heel lekker op pannenkoeken of wafels)


Viooltjesdrank
Maak een aftreksel van gelijke delen van de (verse of gedroogde) bloemen en bladeren, alleen of in combinatie met geranium, roos, bergamot of anjer.
Roer een theelepel hiervan door een kopje heet water en laat dat 7 tot 8 minuten afgedekt staan.
Dit kan dienen als een mild slijmdrijvend middel bij lichte bronchi?aandoeningen, keelirritaties en met koorts gepaard gaande verkoudheid. Met honing of suiker erbij maak je er een siroopje van.

Let op !

In verse toestand niet inwendig toepassen bij kinderen onder de 12 jaar met koorts, want het kan in zeer zeldzame gevallen leiden tot het Syndroom van Reye
Dit is een zeldzame complicatie van het gebruik van middelen die salicylzuur bevatten (dus ook aspirine), hetgeen kan voorkomen bij kinderen die blootgesteld zijn aan het waterpokken, mazelen of aan een griepvirus, waarbij bij de behandeling gebruik werd gemaakt van een hoge dosis salicylzuur bevattende producten.
Ook niet geven aan mensen die al bloedverdunnende medicijnen gebruiken.
Driekleurig Viooltje bevat een zeer lage dosis salicylzuur, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.
Verder kan de stof bij een te grote dosis braakneigingen veroorzaken.

 

Vlier

Vlier

De zwarte vlier is een tot 6 m hoge heester of boom met licht-grijsbruine schors met ribbels. De takken bevatten veel wit merg. De grote bladeren zijn oneven geveerde.
Als de vlier bloeit in juni-juli. doet ze dat met creme- kleurige vijftallige bloemetjes die in schijnschermen bijeen staan. Ze verspreidt een indringende, soms onaangename geur die licht bedwelmend is.
Het verzamelen van de bloemen is bij volle bloei. Drogen in de schaduw, temp mag niet boven 40 gr komen .
In augustus krijgt de vlier bessen die, als ze rijp zijn, zwart van buiten en rood van binnen zijn.

Gebruikte delen: gedroogde bloemen/bloesem en verse vruchten.
Vlierbloemen vatten etherische olie, slijm en sambunigrine, ze bevorderen het zweten.
Bladeren, schors en rijpe vruchten bevatten een glycoside dat galzuur afsplitst en zijn giftig. In droge toestand werken ze urineafdrijvend, de rauwe vlierbessen werken zwak laxerend.
De bloemen leveren de heerlijke en genezende thee op, Vlierbloesem is gemakkelijk zelf te drogen voor het gebruik in thee, oogst de bloemschermen als er flink geel stuifmeel op zit, eind mei of juni, leg ze omgekeerd op wit papier en laat ze een week drogen.

Hou er rekening mee dat de drogende bloemen een aantal dagen een onaangename kattenpislucht kunnen hebben, maar dat trekt gauw weg.
Bij gunstige omstandigheden zijn ze na een week al droog en kan men de bloemetjes van de schermen rissen, bewaren in een van lucht en licht afgesloten pot, dit kan men een jaar gebruiken. De bloeiende toppen met wat blad worden voor de tinctuur gebruikt. Vlier is zeer veilig voor iedereen toepasbaar

Vlierbloesem thee verhoogt de weerstand en is een lekkere thee om te drinken, ook voor kinderen, dit maakt het een uitstekende thee om te drinken bij griep en verkoudheid.

Ook bij verschillende infecties met name die van de bovenste luchtwegen als angina en amandelontsteking bewijzen zowel de thee als de tinctuur goede diensten, door de zweet en urinedrijvende werking wordt het lichaam gereinigd van ziekteverwekkers.
Bovendien heeft Vlierbloesem thee een troostende en kalmerende werking,reinigt het bloed en stimuleert de bloedvorming.

In sommige gevallen heeft Vlier een preventieve werking tegen hooikoorts.

Verder: Bij ontstekingen; werkt het verzachtend, zuiverend en ontsmettend. Wekt zweten op en stimuleert de nieren.
Bij gebruik verhoogd Vlier de weerstand, bij griep, verkoudheid, keelpijn, amandelontsteking, hoest, bronchitis en astma
zweetthee,: 1-2 eetlepels bloesem met 1 1. water koken en laten trekken .Tegen met koorts gepaard gaande ziekten, speciaal tegen griep of reuma.

Schors en blad als thee:2 eetlepels met 1 1 water. kort koken en laten trekken. Bij moeilijke urineafscheiding, waterzucht, reuma (werking twijfelachtig).
Vlierblad is heilzaam in thee voor de lever heeft een stimulerende werking op de stofwisseling en is in het algemeen weerstand verhogend.
De verse bessen of jam worden per eetlepel genomen als laxeermiddel.

Vlier- en lindebloesems worden meestal samen in thee gebruikt. Samen vormen ze een uitstekende thee bij verkoudheden. De met honing gezoete thee is geschikt voor kleine kinderen vanaf 1-2 jaar.
[voor baby's geen honing gebruiken!]
1 of 2 kopjes voordat je naar de sauna gaat, bevordert de transpiratie.
Vliersap met citroen is ook een uitstekend middel bij griep.
tip: Op mijn andere site (vit.M) staan bij de recepten verschillende smakelijke recepten voor vlier. (Vitamine M, Vlier recepten)

Tenslotte even wat geknipt en geplakt:
Onderzoek toont heilzame werking van vlierbessen aan
Het griepvirus treft de mens al sinds de oudheid. Vanuit dat grijze verleden stamt ook de naam influenza, omdat astrologen een griepepidemie toeschreven aan de invloed van sterren. En zolang er griep bestaat, probeert de mens zich ertegen te wapenen.

Onlangs werd de waarde van een oude remedie in wetenschappelijke studies bewezen. De virologe Madeleine Mumcuoglu, die sinds 1980 research doet naar de vlierbes, heeft ontdekt dat het aftreksel ervan het herstel duidelijk bevordert en de vorming van antistoffen stimuleert, aldus een recent rapport, dat werd gepubliceerd in Herbs for Health.

 Bij laboratoriumonderzoek en klinische studies in het academisch ziekenhuis van de Hadassah-Hebreeuwse universiteit heeft Mumcuoglu aangetoond, dat de Europese vlierbes (Sambucus nigra) werkzaam is in het geval van acht griepsoorten - met inenting wordt maar éénsoort tegelijk bestreden.

In 1 studie bleek, dat de toestand van veertien van de vijftien patienten die het vlierbessenextract hadden ingenomen, in twee dagen merkbaar verbeterde, terwijl elf van de twaalf patienten die een placebo hadden gekregen pas na zes dagen herstel vertoonden.

Volgens Mumcuoglu voorkomt het werkzame element van de plant dat de uitsteeksels van het griepvirus de wanden van de lichaamscellen doorboren of afbreken, wat nodig is, wil het virus zich vermenigvuldigen.

De bast, bladeren en ongekookte vruchten van de vlier zijn giftig; u moet het aftreksel ervan hebben.

Er zijn ook zuigtabletten en aftreksels onder de naam Sambucol, die ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

<

Vrouwenmantel

vrouwenmantelVrouwenmantel (mantel van Freya) ontleent haar naam aan de zachte, fluweelachtige en mantelvormige bladeren die gelijkenis vertonen met de zachte binnenkant van de baarmoeder. Het blad is een verzamelplaats voor dauwdruppels, kleine pareltjes langs de rand en een grote parel in het midden. Dit vocht verzacht de huid en werd vroeger als schoonheidsmiddel gebruikt. De vele ronde vormen laten het zachte en vrouwelijke van deze plant zien. De bloemen zijn heel klein en geel groen van kleur Het hele kruid is te gebruiken.

De plant is vooral rijk aan looistoffen. Daarnaast bevat hij bitterstof, een weinig etherische olie en sporen van salicylzuur.
Door de sterke aanwezigheid van looistoffen, is de plant zeer samentrekkend, waardoor hij een bloedstelpende en wond helende werking heeft en ook tegen diarree zou kunnen aangewend worden.
Vrouwenkwalen
regulerend
bloedstelpend bij hevige menstruatie
stimulerend bij een te zwakke
Bij menstruatiepijn,
P.M.S.
nerveuze aandoeningen
overgangsklachten.
Ontstekingen van baarmoeder, eierstokken en witte vloed.
Versterkt en herstelt de baarmoeder.

Huid; bij zweren, slecht helende wonden, bloedingen en aambeien wordt ze uitwendig gebruikt in kompressen en baden.

Door de mild hormonale werking, werkt de plant regulerend op de menstruatie en is hij heilzaam bij typische vrouwenproblemen.
Hij is spierversterkend, verhoogt de tonus van de weefsels, is bloedzuiverend en diuretisch.
Het bovengrondse gedeelte van de plant, tijdens en na de bloei, wordt medicinaal aangewend.
De plant kan worden toegepast onder de vorm van een aftreksel, afkooksel, tinctuur, mondwater, gorgeldrank, kompres of tinctuur.
De plant wordt vermeld als middel voor alle mogelijke vrouwenziektes en problemen.
In de 15de en 16de eeuw had hij de reputatie de maagdelijkheid te herstellen en verlepte boezems van moeders zouden eveneens hersteld worden.
Op de slagvelden van de 15de en 16de eeuw was hij 1 van de populairste wondkruiden omwille van zijn adstringerende werking.

 

Inwendig : gebruikt bij onregelmatige of te overvloedige of pijnlijke menstruatie. Hij versterkt de baarmoeder bij wonden, veroorzaakt door de bevalling, en voorkomt verzakking op latere leeftijd. Hij zorgt er in de puberteit voor dat de cyclus regelmatiger zal verlopen en de menstruatie bij jonge meisjes beter doorkomt.

Uitwendig: gebruikt in de vorm van natte omslagen of wassingen met het afkooksel bij jeuk en ontsteking van de vrouwelijke genitalien en bij witte vloed .

Psychologisch gebruik: bij depressie na de geboorte en ook voor moeders van volwassen kinderen die zich sterk aan hun kinderen binden en ze niet kunnen loslaten.

Wonden:

Uitwendig is hij wondhelend en verkoelend. De gekneusde verse bladeren of een kompres van de thee kunnen aangewend worden op alle mogelijke bloedende of etterende wonden, zweren, kneuzingen, ontstekingen, getrokken tanden en bij ontsteking van het wit van het oog (conjungivitis).

Inwendig is hij bloedstelpend bv. bij pijnlijke menstruatie of bij het baren.
Vrouwenmantel werkt ook spierversterkend.
Wassen met een aftreksel van de plant brengt beterschap bij verzwakte spieren en ledematen.

Volgens sommigen brengt hij ook verlichting bij zware ongeneeslijke spierziekten.
De tinctuur heeft een gunstige invloed op de gewrichten door zijn bloedzuiverende en urinedrijvende werking.
Als de planten door koeien worden gegeten, geven ze meer melk en de kaas hiervan heeft een heel bijzondere smaak.

Recept voor een gezichtstoombad.
2 handenvol verse of 3 eetlepels gedroogde kruiden op 1 liter kokend water.
Eerst de huid reinigen en dan gedurende 15 minuten stomen.
Het gezicht wassen met lauw en daarna met koud water.
Enkele uren binnen blijven.
De plant is niet toxisch en vrij van bijwerkingen , maar kan beter niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap, omdat het de baarmoeder stimuleert. Het gebruik is goed na de zwangerschap, niet tijdens!!

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.