Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten /  planten YZ

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Kruidenplanten, beginnend met de letter Y en Z

ijzerhard/ Zoethout/ Zonnehoed (Echinacea)

Ijzerhard

Dit kruid is goed voor het centrale zenuwstelsel. Ze past bij mensen bij mensen die overenthousiast zijn en van alles willen aanpakken. Ze moeten teveel van zichzelf en willen het allemaal alleen doen. Op den duur kan dit leiden tot nerveuze uitputting en overspannenheid. Alle klachten die uit deze situatie kunnen voortvloeien zoals stress, migraine en depressieve klachten hebben baat bij ijzerhard. De beste vorm van gebruik bij deze klachten is de Bachbloesemremedie (Vervain).

Uitwendig gebruik :omslagen dompelen in een aftreksel van een hand vol kruid welke 10 minuten heeft gekookt in een liter azijn. Deze omslagen kun je gebruiken bij migraine, kneuzingen, bloeduitstortingen en reumatische klachten.
De poeder helpt de pijn te verlichten. Neem 6 tot 8 mespuntjes verdeeld over de dag.
Omdat de plant veel bitterstoffen bevat is het een goed kruid om de stofwisseling te versterken en de leverfunctie te stimuleren. Daar het kruid een bittere smaak heeft kun je ijzerhard hiervoor het beste gebruiken in een theemengsel met kruiden die de smaak verbeteren of als tinctuur.
Als heet aftreksel bevorderd het de transpiratie waardoor het goed inzetbaar is bij griep en verkoudheid. Het kruid bevat tannine welke samentrekkende eigenschappen heeft. Spoelen met een aftreksel helpt bij bloedend tandvlees, blaasjes en ontstekingen.
IJzerhard is een algemeen versterkend kruid dat nieuwe energie en weerstand geeft. Maak hiervoor de medicinale wijn: Laat 60 tot 70 gram gedroogd en fijngemaakt kruid 2 weken trekken in een goede witte wijn.
Na het filtreren neem je 2 a 3 glaasjes (50 ml) per dag.

Let op !

ijzerhard werkt stimulerend op de baarmoeder en moet dus vermeden worden tijdens de zwangerschap. Wel kan de thee worden ingezet tijdens de bevalling om deze te bevorderen en om de melkproductie op gang te brengen.Mensen met hartklachten mogen ijzerhard alleen  gebruiken als de arts hiervan op de hoogte is.

Zoethout

Zoethout
Een manshoge struik uit de Vlinderbloemenfamilie. Bloeit met paarse Vlinderbloemen in een trosje. is bladverliezend in de winter, er blijft dan een kaal staakje over. Komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Heeft een zeer sterk en diep wortelgestel. Er bestaan wel een dozijn soorten Zoethout, over de hele wereld verspreid.
Het kruid heeft een plantaardig oestrogeen ,een stimulerend hormoon dat wordt ingezet bij chronische ontstekingen, het geeft een euforische stemming, zoveel energie dat je over je grenzen dreigt te gaan,
De ontschorste wortel wordt in stukjes gehakt, in de zon gedroogd en hetzij puur, of gebakken met honing gebruikt.

Te gebruiken bij:

 • astma,
 • vermoeidheidssyndroom
 • koliek
 • bronchitis
 • chronische longziektes
 • infecties
 • zweertjes in de mond
 • fibromyalgie
 • hepatitis
 • opgeblazen gevoel
 • herpes simplex
 • verstoppingen
 • stoppen met roken
 • indigestie en zuurbranden
 • hypoglycemie
 • menopauze
 • maagzweren

Hormoon-huishouding
Verhoogt het oestrogeengehalte en helpt dus bij overgangsklachten.
Zoethout is één van die planten die een uitgesproken effect hebben op het endocriene systeem. De glycosiden hebben een structuur die gelijkt op de natuurlijke steroïden in het lichaam.
Zoethout heeft een positief effect bij de behandeling van adrenalineklierziekten als de Ziekte van Addison.

Gebruik

Men gebruikt de wortel, die wordt verwerkt in thee of in een tinctuur, de inhoudsstof glycyrrhinezuur, is verantwoordelijk voor het bloeddrukverhogend effect van het kruid, deze stof bevindt zich in de bast, men hoeft dus alleen de wortel te onlioen van de bast, om dit effect niet te hebben.
Het sap van de wortels wordt gebruikt in drop. Verder veel toegepast in hoesliranken, maar ook in allerlei alcoholische dranken.

Stoppen met roken: zet  heel sterke thee van de zoethoutwortel. Bij trek in een sigaret steeds eerst een paar slokjes nemen. De sigaret smaakt dan behoorlijk vies smerig waardoor je hem hoogstwaarschijnlijk uitmaakt.
Veel van de producten die je in de reclame ziet over hulp bij het stoppen met roken, bevatten vaak dezelfde stof maar kosten echter heel veel geld.

Aftreksel dat bloed-reinigend werkt bij eczeem:15 gr Zoethoutwortel

 1. 20 gr Gentiaanwortel
 2. 20 gr Sarsaparillawortel
 3. 5 gr Kliswortel
 4. 50 gr Kweekwortel
 5. 150 gr Paardebloemwortel

1 uur laten koken in een liter water, afkoelen en filtreren. Van dit aftreksel wordt in de morgen op de nuchtere maag een kopje gedronken, ook een kopje in de middag en in de avond voor het slapen gaan.

Aftreksel bij tandvlees-ontsteking:

 1. 20 gr Zoethoutwortel
 2. Zoethouttakjes
 3. 40 gr Eucalyptus
 4. 10 gr Bonenkruid

10 minuten laten koken in een liter water, een half uur laten staan, dan filtreren en er veelvuldig de mond mee spoelen en gorgelen.

Medicinale wijn bij een nare ademgeur en hoest-aanvallen:

 1. 120 gr geplette Zoethoutwortel,
 2. 60 gr Anijszaad
 3. 60 gr Venkelzaad

10 dagen laten macereren in een liter goede witte wijn. Filtreren (tegen hoestaanvallen dagelijks 6 eetlepels van innemen.)

Aftreksel voor een maagzweer en een zweer aan de twaalf-vingerige darm:

 • 100 gr Zoethout
 • 100 gr Sint-Janskruid

5 minuten laten koken in een liter water. Een half uur laten staan en dan filtreren.
s ochtends op de nuchtere maag een kopje drinken en een kopje bij de middag - en avondmaaltijd .

Let op !

Niet gebruiken als er sprake is van hoge bloeddruk of slechte nierwerking, behalve als men de bast verwijderd.
Niet gebruiken of zeer matig tijdens de zwangerschap.

Zoethout kan het effect van corticoïden versterken.
In combinatie met de pil kan het leiden tot hoge bloeddruk, vochtopstapeling en lage Kaliumspiegels in het bloed.
In combinatie met anti-aritmica of met Lasix (een bekende plaspil) kan aanleiding geven tot zeer ernstige hypokaliemie, die ventriculaire tachycardie kan veroorzaken.
Vrouwen lijken gevoeliger voor de bijwerkingen van zoethout dan mannen.

Zonnehoed (Echinacea purpurea)

Rode zonnehoed is een van de bekendste heilzame planten, niet in het minst door het werk van Alfred Vogel.
Op een van zijn vele wereldreizen maakte hij bij de Sioux-indianen in Noord-Amerika voor het eerst kennis met de kracht van Echinacea purpurea. Toen hij een poosje bij de stam van opperhoofd Black Eagle verbleef, zag hij hoe de Indianen de plant gebruikten bij blijvende huidklachten en slangenbeten.
Zij kneusden de bladeren en kauwden ze daarna fijn. Met dit papje werd de huid bedekt.

Het middel is inmiddels uitgegroeid tot het meest gebruikte natuurlijke middel in West-Europa .
Echinacea purpurea vergroot de lichaamseigen weerstand en heeft daardoor een zeer breed toepassings-gebied bij allerhande voorjaars- maar ook typische herfst- en winterklachten. Denken we aan keel- en neusklachten, luchtwegproblemen, enz.
echina/rode zonnehoed
Echinacea heeft door zijn weerstandverhogende eigenschappen een brede toepassing. Wordt gebruikt als beschermend en versterkend middel, bijvoorbeeld zolang de R in de maand zit. Ook bij klachten tgv verminderde lichaamsweerstand

Echinacea purpurea lijkt effect te hebben op het afweersysteem.
Gebruikt wordt: de tinctuur,zalven en gels (gemaakt van de wortels )

Therapeutische werking

Toename van de activiteit van witte bloedlichaampjes.

De plant remt de vorming van het enzym hyaluronidase, waardoor ongunstige micro-organismen zich moeilijker in het lichaam kunnen verspreiden.

Uitwendig versnelt Echinacea de genezing bij huidproblemen. Deze plant stimuleert de vorming van een korrelig weefsel

Gebruik

Kan bij alle infecties worden toegepast zoals griep,verkoudheid,luchtwegen, huid, (puisten/steenpuisten/eczeem/ontstekingen)
Helpt littekenvorming te voorkomen, is weefselherstellend. Verder verhoogt het de natuurlijke weerstand bij Candida albicans, en bij het Herpes simplexvirus.

Inwendig gebruik: 30 tot 50 druppels moedertinctuur 3xdgs ofwel 100 mg extract 3xdgs. Bij kinderen tot 13 jaar volstaat een halve dosis.
Toch even oppassen: de moedertinctuur bevat tot 60% alcohol. Verdunnen met een scheutje water is nodig!
Bij uitwendig gebruik: niet zuinig zijn! Minimaal 3-4x dgs aan brengen.
Bij langdurige kwalen ligt de mogelijke kracht van Echinacea in het voorkomen van erger. De hoogste activiteit wordt bereikt na een week. Onderbreek dan de kuur een tiental dagen.

Let op !

Echinacea is over het algemeen zeer veilig, ook voor kinderen en ouderen, echter er zijn een aantal aandoeningen waarbij het middel beter niet gebruikt kan worden.
Op grond van meldingen in wetenschappelijke literatuur wordt geadviseerd om preparaten die Echinacea kruiden bevatten niet te gebruiken bij systemische ziekten zoals tuberculose, leukose, collagenose en multiple sclerose.
Bij de auto immuun ziekten zoals bijvoorbeeld Multiple Sclerose moet je voorzichtig zijn met Echinacea omdat het immuunsysteem geprikkeld wordt.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.