Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/   Astrologie-Keltisch/boom / Inleiding

Bomen astrologie

Menu Bomen astrologie

Inleiding// Zoek jouw boom// 13 manen+bomen// Achtergrond info//
**1 Eik /**2 Hazelaar /**3 Lijsterbes/ **4 Esdoorn/ **5 Walnoot/ **6 Populier/ **7 Kastanje/ **8 Es/ **9 Haagbeuk/ **10 Vijg/ **11 Berk/ **12 Appel/ **13 Spar/ **14 Olm-Iep/ **15 Cipres/ **16 Ceder/ **17 Den-Pijnboom /**18 Treurwilg /**19 Linde/ **20 Olijf/ **21 Taxis/ **22 Beuk

 

Wat is nou boom (Keltische) astrologie?

 

De Kelten hadden een eigen boom kalender.
Een jaar werd verdeeld in 13 maanden + 1 dag. Waarschijnlijk liepen deze maanden gelijk met de cyclus die de maan in 1 jaar doorloopt.
Voor elke maand was er 1 boom soort die voor die periode belangrijk was, al waren er een paar uitzonderingen hierbij. 23 dec. is de dag van de "ongehouwen steen"
Door het hele land werden dan cirkels gemaakt van ruwe stenen en vonden er een soort gebedsdiensten plaats.

De boom 'waaruit je geboren werd', werd je geluksboom oftewel je geboorteboom.
De kelten geloofden dat tijdens het verblijf daar tot aan je geboorte je basis karakter al bepaald was door deze boom.

Er is ook wel enige gelijkenis te bespeuren tussen de karakter eigenschappen van de boom en de andere manieren waarop geboortehoroscopen geduid werden.
 Keltische astrologie is dus (net als bij de Chinese horoscoop) gebaseerd op stand van de maan in plaats van de zon ( zoals bij de westerse astrologie).

Het Keltisch jaar was ingedeeld in 29 "weken" van 10 dagen.
Voor elke boom waren er 2 van deze "weken" gedurende dit jaar. Dit gold tenminste voor: de Hazelaar, de Lijsterbes, de Esdoorn, de Kastanje, de Es, de Haagbeuk, de Vijgenboom, de Appelboom, de Zilverspar, de Cipres, de Ceder, de Den/pijnboom, de Wilg en de Linde. Hiernaast was er één week in het teken van de Notenboom.

Daarnaast waren er drie periodes in het teken van de Populier (vijf dagen in februari, veertien in mei en negen in augustus); twee periodes in het teken van de Iep of Olm(dertien dagen in januari en elf in juli); en één periode van negentien dagen waarin de Notenboom (van 24 oktober tot 2 november) overlapte met de Taxus (van 3 tot 11 november).
Tenslotte waren er vier dagen in het teken van de vier 'heilige' bomen: de Eik (21 maart), de Berk (24 juni), de Olijfboom (23 september) en de Beuk (22 december). Samen maakt dat 40 'weken' van ongelijke duur en 365 dagen.

Deze boom kalender was niet alleen een manier om het jaar in te delen, maar elke boom had ook een symbolische waarde.
En net zoals dat bij de andere soort horoscopen het geval is, zou men aan de hand van het "boomteken" ook bepaalde uitspraken kunnen doen over de mensen die onder dat teken worden geboren.

Zoek straks even je boom teken op en kijk maar of je er iets van herkent, anders is het ook gewoon leuk als extra symbool.
Ik zelf heb altijd de neiging om al het (voor mij) positieve eruit te halen en dan te roepen dat het klopt!  [ Die eigenschap kon ik niet in "mijn" boom terug vinden! ]

Omhoog

**1 Eik /**2 Hazelaar /**3 Lijsterbes/ **4 Esdoorn/ **5 Walnoot/ **6 Populier/ **7 Kastanje/ **8 Es/ **9 Haagbeuk/ **10 Vijg/ **11 Berk/ **12 Appel/ **13 Spar/ **14 Olm-Iep/ **15 Cipres/ **16 Ceder/ **17 Den-Pijnboom /**18 Treurwilg /**19 Linde/ **20 Olijf/ **21 Taxis/ **22 Beuk

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.