Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/   Astrologie-Keltisch/boom / Maan invloed

Bomen astrologie-Maan invloeden

Menu Bomen astrologie

Inleiding// Zoek jouw boom// 13 manen+bomen// Achtergrond info//
**1 Eik /**2 Hazelaar /**3 Lijsterbes/ **4 Esdoorn/ **5 Walnoot/ **6 Populier/ **7 Kastanje/ **8 Es/ **9 Haagbeuk/ **10 Vijg/ **11 Berk/ **12 Appel/ **13 Spar/ **14 Olm-Iep/ **15 Cipres/ **16 Ceder/ **17 Den-Pijnboom /**18 Treurwilg /**19 Linde/ **20 Olijf/ **21 Taxis/ **22 Beuk

 

De 13 Manen van de Kelten (Welsch) en hun respectievelijke 13 bomen

Zoals je kunt lezen bij de achtergrond info, is iedere boom verbonden met een bepaalde Maan stand van het jaar.
Het Keltisch jaar begon voor sommigen op 1 november met het 'Samheinfeest'. 
(Bij de Christenen werd dit later 'alle zielen' en ook Halloween wordt op de nacht er-voor gevierd)
Bij allerlei culturen is dit het ogenblik waarop men de doden ging eren, het land lag dan braak, de vruchten waren geplukt.
Men dacht dat het vlies tussen twee werelden ( deze wereld en die van de overledenen) op deze dag/nacht het gemakkelijkst doordringbaar was. Toch hielden de meeste Kelten de 1ste dag van het nieuwe jaar op 25dec. , of op de eerste Maan na de winterzonnewende.

De eerste boom van de dertien is de BERK
Deze valt samen met de eerste Maan na de winterzonnewende.
De berk heeft een witte stam (een jonge berk heeft een bruine stam) en werd aan de Zon toegewijd, men sprak van de overwinning van het zonlicht op de duisternis (de winterzonnewende).
Het is een hele taaie boom die haast overal groeien kan en hij staat symbool voor vernieuwing, reinheid en zuivering.
Berkensap wordt nog steeds gebruikt om een heel gezonde wijn van te maken en voor reinigingskuren. Zijn bast bevat pijnstillers. Door de taaiheid van het hout maakten de mensen daar vroeger ook bezems van.

Omhoog

De tweede boom van de dertien is de LIJSTERBES .
Dit is een vrouwelijke boom, in het najaar heeft deze mooie oranjebessen. Als je de bessen doorsnijd zie je een soort pentagram en vroeger noemde ze dit ook de dru?enboom. Hij wordt niet groot en heeft vedervormige bladeren.
Deze boom staat voor bescherming, en wordt geassocieerd met het hert en Mercurius en met de tweede Maan na de winterzonnewende.
Wichelroede lopers gebruiken het hout van deze boom ook om er een wichelroede van te snijden, zeker ook omdat het hout van de boom als talisman bescherming kan bieden.

De derde boom van de dertien is de ES
Dit is een mannelijke boom en hoge boom , waarvan het hout sterk, soepel en recht is. Om deze reden werd het hout ook gebruikt voor het maken van oa. speren en (bezem)stelen Het hout van de Els is zo taai dat het gebruikt werd voor het maken van weefgetouwen. Verder symboliseert hij hierdoor de verbinding tussen de hogere en de lagere wereld.
In het Germaans heet deze de levensboom. Deze boom wordt geassocieerd met de ever en met Mars en Jupiter en met de derde Maan na de winterzonnewende.

De vierde boom van de dertien is de ELS
Deze boom draagt typische katjes en is een waterboom bij uitstek. Het is een vrouwelijke boom. Als je er een tak afscheurt dan geeft deze een rode kleur af (vandaar ook vrouwelijk)
Het hout schijnt waterbestendig te zijn en rot niet in het water, en het hout ervan werd dan ook in de grond gebruikt als steunpunt of als fundering wanneer de grond erg drassig was.
Deze boom staat als symbool voor bescherming van anderen en wordt geassocieerd met de planeet Venus en met de vierde Maan na de winterzonnewende.

Omhoog

De vijfde boom van de dertien is de WILG
De Wilg houdt van water, en wordt daardoor geassocieerd met de krachten van de maan en ook het vrouwelijke, de creativiteit en de verbeelding. Net als berkenbast werd ook wilgenbast gebruikt als pijnstiller.
Deze bast bevat salicinezuur, dat gebruikt wordt bij de behandeling van reumatische koorts en in onze aspirientjes.
Het hout van de Wilg werd gebruikt om manden etc. mee te vlechten.
De wilg staat voor levenskracht en re?carnatie. De wilg zuigt veel water, en werd gebruikt als vrouwelijke staf.
Deze boom wordt geassocieerd met de Maan en de wolvin en met de vijfde Maan na de winterzonnewende.

De zesde boom van de dertien is de MEIDOORN.
 Meidoorn vormt een ondoordringbare, stekelige haag, die je beschermen kan wanneer je rust wil hebben. Meidoorn hout schijnt ook erg veel hitte te kunnen produceren en werd hierdoor gebruikt voor reinigingsvuren .
Hij staat symbool voor reiniging, bescherming en zuiverheid.
De meidoorn staat ook bekend als symbool voor de vruchtbaarheid en wordt geassocieerd met Venus en de stier en met de zesde Maan na de winterzonnewende.

Omhoog

De zevende boom van de dertien is de EIK.
De Eik is de koning van alle bomen in de periode van 21 dec. tot 21 juni. Hij groeit langzaam, maar zijn hout is erg sterk.
Je hebt de zomereik en de wintereik. De zomereik heeft géén steeltje en de wintereik wel.
Alle belangrijke bijeenkomsten vonden plaats onder deze boom en de dru?en werden de wijze mannen van de eik genoemd. Zij gaven ook hun vele lessen door onder deze boom.

In de winter groeide op deze eik de MARETAK (deze groeide echter ook op andere bomen). De maretak is een parasiet en draagt in de winter vruchten, kleine bolletjes die iets slijmerigs afgeven als je er op drukt.
Dit spul werd in verband gebracht met het mannelijk sperma.
De eik werd geassocieerd met het paard en met Jupiter. De maretak werd geassocieerd met de beer en ook met Jupiter.
Deze zevende boom viel samen met de zevende Maan na de winterzonnewende.

Omhoog

De achtste boom van de dertien is dan de HULST
De hulst is stekelig en het is een boom die erg dwars kan liggen. Hij is de koning der bomen vanaf 21 juni tot 21 december.
De bladen van de hulst verharden en hebben doornen om niet opgegeten te worden door wilde dieren.
Hierdoor is Hulst het symbool van overleven (van hulsthout werden ook pijlpunten gemaakt). De Hulst wordt geassocieerd met Mercurius en Mars en met de achtste Maan na de winterzonnewende.

De negende boom van de dertien is de HAZELAAR
Ook dit is een boom die van water houd en buigzame takken heeft. Deze takken werden ook voor wichelroeden gebruikt.
De Hazelaar wordt geassocieerd met wijsheid, met de raaf en met de negende Maan na de winterzonnewende.

Omhoog

De tiende boom van de dertien is de BRAAM
Deze werd door de Kelten ook als een boom gezien.
De braam kan een belangrijke hindernis vormen voor problemen onderweg.
Deze boom viel samen met een Maan in het najaar (de tiende dus), een moeilijke periode. Hij werd geassocieerd met Pluto, Neptunus en met de Steenbok.

De elfde boom van de dertien is de KLIMOP
de Klimop staat symbool voor het optimisme waarmee ze zich overal doorheen slingert. Mensen maakten een talisman van zijn hout en dit zou ondersteuning bieden bij het zoeken naar wijsheid en vooruitgang.
 Hij werd geassocieerd met de arend en met Uranus en met Saturnus en met de elfde Maan na de winterzonnewende.

Omhoog

De twaalfde boom van de dertien is het RIET
Riet is een uiterst buigzame plant die het symbool is van positief gerichte spirituele groei.
Zowel Mozes als Merlijn werden in het Riet gevonden, van Riet werden (tover)fluitjes gemaakt en gebruikt om mee te straffen , maar ook werden (worden) er daken mee bedekt om de huizen goed te isoleren.
De periode van Riet valt samen met de Maan van eind oktober begin november (dus de twaalfde). Het Riet is bekend voor zijn enorme buigzaamheid, en de oogst van het riet werd gebruikt als dakbedekking. Deze boom werd geassocieerd met Neptunus en de zalm.

De dertiende boom van de dertien is de VLIER.
 Vlier is niet alleen een hele hardnekkig, taai en sterk , maar heeft ook een ongelooflijk regeneratievermogen.
Van de bloemen kan een bloedzuiverende thee worden gemaakt en de bessen zijn voedzaam en genezend. Vlier heeft verschillende magische krachten en men beweerde dat de takken gebruikt werden voor heksen om zich op te verplaatsen.
De laatste 3 dagen van oktober zijn toegewijd aan vlier , daarna begint een nieuw Keltisch jaar. Deze viel samen met de donkerste periode van het jaar en met de dertiende Maan na de winterzonnewende. Hij werd geassocieerd met Mars, Pluto en de draak.

Omhoog

 

**1 Eik /**2 Hazelaar /**3 Lijsterbes/ **4 Esdoorn/ **5 Walnoot/ **6 Populier/ **7 Kastanje/ **8 Es/ **9 Haagbeuk/ **10 Vijg/ **11 Berk/ **12 Appel/ **13 Spar/ **14 Olm-Iep/ **15 Cipres/ **16 Ceder/ **17 Den-Pijnboom /**18 Treurwilg /**19 Linde/ **20 Olijf/ **21 Taxis/ **22 Beuk

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.