Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/ Energie-kleur/  Inleiding

Kleuren

Is het je wel eens opgevallen hoe belangrijk kleuren in  je leven zijn?

De primaire kleuren

Kleur wordt gevormd door de eigenschappen van licht en van ons oog. Ons oog heeft drie verschillende kleurreceptoren: rood, geel en blauw. Dit zijn de primaire kleuren van het spectraal licht, omdat de meeste kleuren gevormd worden door de combinatie van deze drie kleuren. Rood en groen licht bijvoorbeeld maken geel licht. Rood, groen en blauw vormen wit licht.

In de schilderkunst zijn de primaire kleuren rood, geel en blauw. Deze kleuren maken het meeste aantal kleuren. Als we rood mengen met geel en blauw, krijgen we zwart.

kleur witHet witte licht is een verzameling van verschillende golflengten, die we kunnen onderscheiden in 7 hoofdsoorten, de kleuren van de regenboog. Een kleur wordt bepaald door zijn golflengte in: rood,oranje,geel ,groen,blauw,violet .

Wanneer we een primaire kleuren mengen met een ander primaire kleur, dan krijgen we een secundaire kleur:

rood + geel = oranje
geel + blauw = groen
blauw + rood = violet

Wanneer we een primaire kleur met een secundaire kleur mengen, krijgen we een tertiaire kleur:

rood + oranje = oranjerood
rood + violet = magenta
geel + oranje = oranjegeel
geel + groen = limoen
blauw + groen = turkoois
blauw + violet = indigo

Wanneer we een tertiaire kleur mengen met wit of zwart, dan krijgen we een quaternaire kleur. Zo kunnen we uit die drie primaire kleuren 10 miljoen kleurvariaties maken en elke variaties heeft zijn eigen psychologische en fysiologische inwerking op de mens.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.