Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten / Planten E-F-G

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Kruidenplanten, beginnend met de letter E-F-G

Echinacea/ Engelwortel/ Framboos/ Geelwortel/ Gember/ Ginseng/ Goudsbloem/ Granaatappel/ Guldenroede

Echinaceapurpurea:

zie Rode Zonnehoed

Engelwortel(Angelica archangelica

De Engelwortel is genoemd naar de aartsengel Michael. De gewone engelwortel bloeit in mei tot en met juli met haast lichtgevende bleek geelgroene schermen. De plant is algemeen in gebruik in kruidentuinen. Pas in het tweede jaar verschijnen bloemen.

De engelwortel bloeit op z'n vroegst eind mei tot in oktober.
Blad en stengels zijn heerlijke smaakmakers in tal van recepten.
kijk even hier voor allerlei toepassingen en recepten kruidjes.be/kruiden

Engelwortel
Engelwortel lijkt een klein beetje op de bereklauw , dus even goed kijken naar de vorm of het zekere voor het onzekere nemen en de plant in eigen tuin neer zetten!.
De bladen worden als spinazie gegeten ,de stengel kan ook gekookt worden.

De zaden worden wel eens ter vervanging van jeneverbessen gebruikt bij de inmaak en uit de wortel wordt een likeur bereid.
Een aftreksel van engelwortel kan helpen tegen koliek, slijmvorming in longen en keel, tegen maagzwakte.
Medicinaal wordt de engelwortel vooral toegepast bij menopauze en premenstruele klachten, allergieën en spasmen van de gladde spieren ( bv de spieren in de darmen, in de baarmoeder, en in de kleine luchtwegen)
In het badwater: verlicht jicht en reuma.

Pas Op!

Enigszins giftig bij te hoge dosering; ongeschikt voor zwangere vrouwen en suikerpatiënten. Kan de huid overgevoelig voor licht maken
Ook bij het onderwerp: 'Magie' staan nog interessante zaken over deze plant.

Framboos

Het blad (thee) wordt gebruikt tijdens de zwangerschap om de baarmoederspieren te versterken, zodat de weeën beter verlopen en de bloedingen tijdens de bevalling beperkt blijven. (Regelmatig tijdens de zwangerschap en ook tijdens de weeën drinken)framboos

Stimuleert ook de productie van melk en kan zwangerschapsmisselijkheid onderdrukken. Ook een goed middel bij witte vloed. Verder wordt de thee gebruikt bij diarree, zweertjes in de mond, bloedend tandvlees en als gorgelmiddel bij keelpijn.

Frambozenblad is zeer bloedzuiverend, dus een goede aanvulling bij infecties

Bladeren verzamelen gedurende het hele groeiseizoen, langzaam drogen in een goed geventileerde en donkere ruimte.

De rijpe vruchten kun je eten of verwerken tot siroop, jam of wijn. De thee van de bladeren vormen een goede combinatie met de bladeren/thee van aardbeien of bramen.

Geelwortel

Wordt gebruikt in de natuurgeneeskunde als preventie tegen griep, verkoudheid, herpes simplex, tonsillitis en angina.  Uitwendig bij eczeem, ringworm, oorpijn, ontsteking van het oogslijmvlies. Ook bij nachtzweten, gebruik dan een infuus van de plant en bij zweren in de mond.

geelwortel

Versterkt de slijmvliezen en heeft een verzachtend effect bij anuskloven. Verdere toepassingen: maagzweren, aambeien, ontstekingen van de dikke darm ,bij problemen met de lever.

Voor medicatie wordt in de herfst de wortelstok en de aanhangende worteltjes gebruikt van driejarige planten. Voor het gebruik wordt de wortel gesneden en gedroogd.

Pas Op!

Wel uitkijken bij verhoogde bloedsuiker of bloeddruk en niet bij zwangerschap gebruiken. Ook als je antibiotica gebruikt is het raadzaam om even te melden dat je geelwortel gebruikt.   Als laatste: niet langer dan 3 weken achter elkaar gebruiken i.v.m gewenning.

Gember

Een grillig gevormde wortelstok, waarvan de 'vingers' rond zijn.
Er kunnen kleine, ronde, beginnende uitlopers op de wortelstok van de gember ontstaan.
De wortelstok is aan de buitenkant geel tot grijs/lichtbruin gekleurd en glimt wat mat.
Het vruchtvlees is bij doorsnijden licht geel van kleur met af en toe een blauwachtige plekje erin.
De kleinste éénjarige wortelstokken leveren de beste gember, die `stemgember` genoemd wordt.

Volgens wetenschapper en vooraanstaand kruidendeskundige Dr.Stephen Fulder is er geen beter middel om alledaagse kwalen te bestrijden dan gember.

Hij is er zelfs van overtuigd dat geen enkele ander kruid gember kan vervangen als het om misselijkheid en braken gaat.
Zo is uit een onderzoek in het Bartholomew's Hospital in Londen gebleken, dat gember het ideale middel is om misselijkheid bij patiënten die bijkomen uit de narcose na een operatieve ingreep te voorkomen.

Hebt je last van reis of zeeziekte, neem dan een half uur voor vertrek 1 gram gedroogde gember in. Kauw ook tijdens de gemberreis op stukjes gember.

Last van een hoog cholesterol gehalte? Probeer het eens om deze naar beneden te krijgen met Gember.  Een vriendin van me kon hierdoor stoppen met haar medicatie.

Last van pijnlijke gewrichten of spieren? Meng één deel gembersap met 5 delen sesamolie en wrijf de pijnlijke plekken ermee in.
U kunt de olie ook gebruiken bij oorpijn door twee druppels in een plukje watten te laten trekken en dit in de gehoorgang aan te brengen.

Luchtwegen, griep en verkoudheid

Voor problemen met de luchtwegen kan een gemberkompres worden gebruikt: doe 100 gram fijn geraspte gember in een goed dichtgebonden linnen of katoenen zakje.
Leg dit vervolgens in een grote schaal heet water van ongeveer 70 graden C. Houd deze temperatuur op peil tot het water geel verkleurt (u mag het water eventueel iets warmer maken).
Dompel een handdoek in deze vloeistof en leg deze zo heet mogelijk op de borst. Bij afkoeling de vloeistof opnieuw verhitten.

Als de huid rood is geworden heeft het kompres zijn werk gedaan en is de bloedcirculatie in dat gebied gestimuleerd.

Op dezelfde manier kunt u te werk gaan bij pijn, zwelling en ontstekingen.
Om het transpireren te bevorderen, matige koorts te bedwingen en een verkoudheid of griep te verdrijven, kan een gemberdrankje worden gemaakt: rasp een stukje verse gember ter grootte van een half suikerklontje (ca. 1 gram) boven een waterglas.
Voeg het sap van een halve citroen toe, vul het glas verder met heet water en zoet het met een weinig honing.

Bij griep/verkoudheid,helpt tegen keelpijn, verstopte neus en koude rillingen
3 theelepeltjes geraspte gemberwortel, halve liter water, 2 eetlepels vers citroensap, 1 eetlepel honing. Laat gember en water 10 minuten sudderen in een afgedekte pot. Neem van het vuur, zeef en voeg citroensap en honing toe. Drink zoveel als u wilt.

Amerikaanse Ginseng

Kruidenproducten met Amerikaanse ginseng zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor de behandeling van vermoeidheid en zwakte bij volwassenen. Ze worden daarnaast ook gebruikt bij andere klachten zoals koorts, verkoudheid, of zwangerschapsmisselijkheid.

Bijwerkingen die gemeld worden zijn slaapproblemen, maagklachten, zoals misselijkheid
darmklachten, zoals verstopping en diarree.

Kijk uit met het gelijktijdig gebruik van ginseng met antistollingsmedicatie, want de stollingstijd van het bloed wordt hierdoor verlengt wat bloedingen tot gevolg kunnen hebben

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Vroeger was er veel belangstelling voor deze plant omdat er goud mee te maken zou zijn.
Het is uiteindelijk nooit gelukt, maar de plant bleek wel zijn gewicht in goud waard.

De bloemen zijn geel-oranje en draaien met de zon mee.
Het is een typische zonneplant die levenskracht en optimisme geeft en speciaal op hart, maag en lever werkt. Goudsbloem wordt meestal toegepast in de vorm van thee, aftreksel, zalf/balsem (calendula zalf/creme), olie of een tinctuur.

Goudsbloem

Men gebruikt hiervoor meestal de lintbloemen en soms ook de bloeiende toppen.
De plant is een complete E.H.B.O kast  met een breed werkingsgebied en bovendien veilig toe te passen, wat hem ook erg geschikt maakt voor kinderen en oudere mensen.

De werking is vooral antisceptisch en verzachtend. Goudsbloem maakt alles los wat zich in het lichaam en psyche heeft vastgezet, ze werkt ontgiftend en bloedzuiverend.
Verder bevat de plant stoffen die desinfecterend zijn en de aanmaak van bloed en weefsel bevorderen .

Als tinctuur kunnen we calendula (goudsbloem) mengen met hypericum (st. janskruid) zodat er een natuurlijk jodium ontstaat. De zalf werkt vooral goed bij ontstekingen, wonden, zweren en andere huidproblemen. Ook bij insecten beten, winterhanden ,en voeten kloven, luieruitslag en zelfs spataderen, decubitus (doorliggen).

Het is een goed kruid voor oude slecht helende wonden, open been, huidontstekingen, Goudsbloemzalf is een eerste middel bij kleine, zelf te behandelen aandoeningen van de huid, als (schaaf) wondjes, zweertjes en brandwondjes, breng de zalf na het uitwassen van het wondje aan op de aangedane plek en dek deze niet af, of zo luchtig mogelijk.

Uitwassen van wondjes:  1ltr. gekookt  en afgekoeld water en 40 druppels Goudsbloemtinctuur . Naast het gebruik bij verwondingen is Goudsbloemzalf ook zeer goed toe passen bij (droge) eczeem en andere droge huiduitslag  (psoriasis).

Bij berg en luieruitslag van kleine kinderen is, naast de Goudsbloemzalf, ook de Goudsbloemolie zeer geschikt, met name als de basis Amandelolie is, die verzachtend is en snel intrekt.
Goudsbloem kan veilig worden toegepast naast antibiotica en andere reguliere middelen, allergie voor Goudsbloem komt vrijwel nooit voor.

recept van huisgemaakte calendula zalf:

Niervet (bestellen bij de slager) smelten...hier voorzichtig de gedroogde bloemen in doen. Steeds kleine porties tegelijkertijd tot ze hun oranje kleur af hebben gegeven.

Bloemen eruit en volgende portie er langzaam in doen.  Wanneer het vet licht oranje is , dan het geheel overdoen in een schone bokaal (even uitkoken met soda) en daarna de bokaal afsluiten en onderste boven laten afkoelen.

Granaat appel

De granaatappel en het sap van de granaatappel bevat veel anti-oxidanten in de vorm van polyfenolen en isoflavonen.

Het drinken van het sap stopt het hoesten en verlicht koorts.  Een granaatappel eten na een maaltijd voorkomt dat de maag van streek raakt. Het regelmatig eten van de vrucht doet hartkloppingen verminderen.

Poeder gemaakt van de schil verlicht diarree. Een aftreksel van de bast verwijdert parasieten zoals wormen.
De vrucht werd ook wel toegepast bij problemen met de menstruatie en vruchtbaarheid. De Egyptenaren vonden naar wat men aanneemt het eerste anticonceptivum ter wereld uit. Het gaat om een kegeltje gemaakt van granaatappelzaden en was. Waarschijnlijk voorkwam het de eisprong doordat granaatappels een natuurlijk oestrogeen bevatten.

De polyfenolen, die in de granaatappel wel 3 maal zoveel voorkomen als in rode wijn, beschermen je tegen vrije radicalen en arteriosclerose en verminderen de kans op hartaandoeningen, kanker en Alzheimer.

 Uit onderzoek is ook gebleken dat de bestanddelen van de granaatappel het proces van aderverkalking kunnen omkeren of vertragen en wordt de bloeddruk verlaagd.

De isoflavonen in de granaatappel, die ook voorkomen in bijvoorbeeld Soja, lijken een bescherming te bieden bij het voorkomen van hormoonafhankelijke kankers (borst, prostaat, maar ook darm- en longkanker)

Verder onderzoek van een water extract uit de granaatappel toonde aan dat dit het kraakbeen ook kan beschermen en dat de granaatappel een ontstekingsremmende werking heeft.
Bovendien is het algemeen bekend dat anti oxidanten veroudering van de huid tegengaan, zorgen voor een frissere huidskleur en in het geval van granaatappel kan deze zelfs cellulitis tegengaan.

Granaatappel-capsules en granaatappelsap
Omdat de granaatappel niet het gehele jaar door beschikbaar is kun je natuurlijk ook gebruik maken van granaatappel capsules of granaatappelsap. Als je gebruik wilt maken van de capsules dan is het belangrijk te letten op het type extract. Extracten worden vaak gestandaardiseerd op bepaalde werkzame bestanddelen. Omdat de granaatappel vele werkzame bestanddelen bevat is het van belang erop te letten dat al deze bestanddelen ook daadwerkelijk aanwezig zijn in de capsule en niet slechts een van die bestanddelen.

Guldenroede

De guldenroede heeft meerdere namen zoals: wonderkruid, heidens wondkruid of st. Pietersstaf. Het  is een grote statige plant met een krachtige wortelstok, die zich kruipend uitbreidt.
De plant groeit in het wild op open plekken in het bos en doet daar hetzelfde als in ons lichaam, nl ontzuren.

guldenroede

De stengel is roodachtig en rond, de bladeren zijn in het voorjaar donkerrood. De gele bloemetjes staan bijeen in pluim vormige trossen. Ze symboliseren zon en levensmoed en corresponderen met lever, hart en spijsvertering.

De plant is ook werkelijk goud waard door de veelzijdige en krachtige werking op stofwisseling, psyche en nieren.
Oogsten aan het begin van de bloei, de thee wordt gezet van de hele plant.
Is goed werkzaam voor de urinewegen; bij allerlei ontstekingen, vocht en urinezuur worden afgevoerd, nierstenen vergruisd en afgevoerd.

Verder is het stimulerend op lever, gal en pancreas, dus bij slechte spijsvertering, trage leverfunctie etc. en heeft Guldenroede  een sterk reinigende werking van weefsels en bloed , is dus geschikt bij reuma, jicht, artritis, ontstekingen, eczemen en zweren.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.