Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten /  Planten M-N

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Kruidenplanten, beginnend met de letter M+N

Maria distel/wilde Marjolein /Marjolein (echte)/Maretak/Meidoorn/

Mariadistel (Carduus marianus)

Een geneeskrachtige plant en geniet in wetenschappelijke kringen grote belangstelling. Het is al langer bekend dat de plant een heilzame werking heeft op de lever, maar er zijn nog andere toepassingen mogelijk.

Mariadistel wordt van oudsher gebruikt als remedie tegen "melancholie", zoals aandoeningen van de lever en van de galblaas vroeger werden genoemd. Die werking wordt vandaag ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Het actieve bestanddeel van de plant (Silymarine) bestaat vooral uit antioxidanten die de lever zouden beschermen en herstellen.
Heel wat artsen schrijven het middel voor als extra ondersteuning bij ziekten als hepatitis, of spijsverteringsproblemen. Mariadistel wordt tot slot ook vaak gebruikt om schade aan de lever te voorkomen, bijvoorbeeld als gevolg van chemotherapie. Momenteel wordt trouwens ook onderzoek gedaan naar de invloed van de mariadistel op ziektes die niet met de lever te maken hebben, zoals nierproblemen en diabetes. Maar dat onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen.
Van de plant wordt voornamelijk de zaden gebruikt, vanwege de hoge concentratie van Silymarine die daar gevonden wordt. De stof is in de handel te koop als pil of extract.

Let op : Door de invloed op de lever, zal Maria distel voorzichtig gebruikt moeten worden als u andere medicijnen gebruikt. Verder is voorzichtigheid geboden bij zwangere vrouwen.

Marjolein (oregano)

Andere namen: Majoraan, Dost, Duist, Orega, Orego, Welghemoet, Palingkruid, Kieselof, Mariankruid en Bergvreugd.

Wilde marjolein (Origanum vulgare)

Zie  Origanum vulgare

marjolein

Andere namen: Marjorana hortensis, worstkruid, Marjoleinkruid.

Echte Marjolein (Origanum Marjorana) komt zelden verwilderd voor. Deze plant wordt veelvuldig in tuinen gekweekt. Het is een half winterharde plant. De bloemen van Marjolein zijn wit of licht rood. De bladeren zijn middelgroen en aan beide zijde grijs viltig behaard. De stengel is recht tot slap, harig, rond en groen met rode spikkels. De plant heeft horizontale wortelstelen waar ze de grond raken.
De toepassing en werkwijze is overeenkomend met die van wilde marjolein, namelijk bij krampen en hoest. Bovendien werkt het bevorderend op de vertering en zwak urinedrijvend.

Marjolein Thee

U kunt een aftreksel van de bloesemtoppen als thee gebruiken bij kou, hoofdpijn, eenvoudige maagdarmkwalen en zenuwstoornissen. Voeg een afkooksel of wat etherische olie toe aan badwater, zalven of kompressen voor verlichting bij reumatische pijnen en spanning. Sprenkel een paar druppels etherische olie op een kussen om de slaap te bevorderen.

Tip: Wil je alle Marjolein/Oregano/Majoraan eigenschappen goed tot hun recht laten komen, overgiet dan een  theelepel Provençaalse kruiden met kokend water ( 10 min. laat trekken) eventueel schijfje citroen erbij!

Men gebruikt Echte Marjolein bij slijmvliesontstekingen van maag, mond en keel. Het kruid wordt aangewend bij krampen, winderigheid en diarree, vooral indien de oorzaak ervan spanninggerelateerd is.
Marjolein wordt soms gebruikt bij depressieve en angsttoestanden, migraine, nerveuze hoofdpijn, duizeligheid en hoest.

Verder wordt het kruid gebruikt in sommige niespoeders, en in spoelingen voor de neusholten.
Bij normale dosering is  Echte Marjolein een kalmerend en licht rustgevend middel dat van pas komt bij opwindingstoestanden.
Algemeen kan gesteld worden dat bij Echte Marjolein de bij de lipbloemigen meest voorkomende eigenschappen nl. het verminderen van de spanning van het symphatische zenuwstelsel, zeer duidelijk aanwezig zijn. Ook vermindert het kruid de arteriële bloeddruk.

Let op:

NIET gebruiken bij zwangerschap. Sommigen zijn overgevoelig voor Marjolein. Heeft bij overmatig gebruik een verdovend effect. Attentie: verwar Marjolein niet met Oregano, Origanum vulgare, ook wel wilde Marjolein genoemd of Spaanse Marjolein, Thymus mastichina, die tot de Tijm familie behoort.

Het verse kruid kan huid -en oogontstekingen veroorzaken

Maretak

De maretak is een bijzondere plant, hij groeit niet op de grond maar in bomen. De maretak leeft gedeeltelijk van de sapstroom van de boom maar kan zelf ook voedingsstoffen maken. Planten die op deze manier groeien noemen we half-parasieten. Enkele planten, waar de maretak te vinden is, zijn: meidoorn, fruitbomen, sierappels en lijsterbessen.

De maretak bloeit in het voorjaar en is wintergroen. In de winter rijpen de bessen en in februari-maart zijn de zaden rijp.
De maretak heeft een bloeddrukverlagende werking en werd vroeger gebruikt om epilepsie te bestrijden. De witte bessen van de mare tak zijn vrij giftig. De antroposofische geneeskunde maakte van de maretak het geneesmiddel Iscador, waarmee men kanker bestreed.
De maretak groeit namelijk alleen op bomen die gevoelig zijn voor kanker of kanker hebben. De plant leeft gedeeltelijk van de voedingsstoffen van de boom en neemt zo de woekerende groeikracht van de kanker weg.

De maretak hielp vroeger tegen hartkwalen. Hopelijk wist de gebruiker dat de bessen giftig waren, anders was hij dadelijk van zijn hartkwaal verlost. Voorgoed!
Gelukkig is er nu gedroogde maretak in de handel te verkrijgen. Je kan ze ook in capsulevorm kopen, maar overleg wel even vooraf met je huisarts.

Mistletoe is de Engelse naam voor de maretak en bij ons bekend omdat deze rond de kerstdagen boven de deurpost gehangen wordt. Een ieder die onder deze mistletoe staat mag kussen wie hij/zij wil.......
Thee van maretak heeft een heilzame werking op de bloedsomloop, maar raadpleeg daarvoor eerst je arts of apotheker. 

Meidoorn

Er zijn heel veel namen bekend voor deze plant:Deurnboom,Doornbezien, Doornhage, Haagappelboom, Hakedoorn, Jopenboom, kermiskersen, Meibloemen, Muldertje, Peerdeweepen, Rooie Japenboom, Steenkersen, Witte doorn, etc.

Meidoorn is de "valeriaan van het hart" . Ze werkt actief in op de hartzenuwen, en doet het hart daardoor krachtiger en rustiger kloppen.

Van de meidoorn worden zowel de bladeren, de bloesems als de vruchten gebruikt.
De bladeren verzamelt men in de voorzomer (mei-juni). Ze worden in het donker gedroogd.
De bloemen kan men in mei en juni oogsten. Ze moeten voorzichtig in het donker gedroogd worden, bij een niet te hoge temperatuur (niet boven 35gr.C). De bloempjes die tijdens het droogproces bruin verkleuren verwijdert men.
De geheel rijpe, rode vruchtjes kan men van half september tot half november plukken. Ze worden eerst in de schaduw gedroogd, daarna bij matige kunstmatige hitte. Hierbij kan het aangewezen zijn om het velletje te kneuzen opdat het droogproces sneller zou verlopen.

De Meidoorn heeft verschillende eigenschappen: is een eerste middel bij nerveuze hart aandoeningen zoals ritmestoornissen of bij herstel na een hartinfarct,maar ook bij vaatkrampen en angina pectoris.
Soms wordt meidoorn aanbevolen bij hoge bloeddruk, maar het kan de bloeddruk juist verhogen. Een zorgvuldige controle is dus aangeraden.

Meidoorn wordt bovendien toegepast bij etalage benen (hevige pijn in de kuitspieren die optreden na het wandelen van een afstand van hoogstens enkele honderden meters) en bij het Raynaudfenomeen (een abnormale spastische reactie van bloedvaten van vingers en tenen op bv koude). Ook de Ayurvedische en de Chinese kruidengeneeskunde maakt bij deze problemen gebruik van meidoorn.

Werkt kalmerend op het hele organisme; bij prikkelbaar/ geϊrriteerd gedrag, bij zenuwkrampen, bij hyperventilatie en slapeloosheid.
Ook bij diarree van nerveuze oorsprong. en bij klachten van de menopauze en witte vloed.
Voor de thee of tinctuur worden de bloeiende toppen gebruikt, maar ook de bessen. Men kan dit kruid vrij lang gebruiken.

Bij acute situaties zoals bij angina pectoris of hartkloppingen dan de acute dosis, elke 10 minuten 10 druppels. Meidoorn kan goed samen gebruikt met reguliere middelen tegen dezelfde klachten, is een zeer veilig middel.
De werkzaamheid van Meidoorn kan tot drie maanden op zich laten wachten.
Meidoorn laat zich makkelijk combineren met andere kruiden die specifiek werken op de bloedsomloop zoals Maretak, , Citroenmelisse, Lindebloesem, Duizendblad, Lavendel.

recept likeur

bij slapeloosheid en duizelingen
1 gr gedroogde bloemen en vruchten in 20 ml 70% alcohol
Na een week filtreren en de likeur bewaren in een fles met druppelkurk.
40 druppels voor het slapen gaan.
Of:
Glazen pot helemaal vullen met meidoorn bloesem die je plukt op een zonnige dag.  Brandewijn ,eau-de-vie of vodka over de bloesems gooien, tot alles bedekt is. Pot goed afdekken met een deksel en iedere dag schudden. Na 3 maanden zeven en naar smaak suiker toevoegen. Hierna nog een week laten staan..

Let op !

Meidoorn is enkel effectief bij langdurig gebruik, het is absoluut niet giftig en stapelt zich niet op in het lichaam. Toch is een waarschuwing op zijn plaats:
Wie reeds met andere middelen (bv digitalispreparaten) wordt behandeld, dient onder zeer strikte medische controle te blijven als hij met een meidoornkuur start.
Immers, het is mogelijk dat er door het gebruik van meidoorn minder van de andere middelen nodig is, waardoor een relatieve overdosering bestaat, die bij genoemde digitalispreparaten, maar ook bij andere geneesmiddelen, eventueel tot ernstige vergiftigingsverschijnselen kunnen leiden.

N: nog geen kruiden van beschreven.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.