Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten / Planten T-U

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Kruidenplanten, beginnend met de letter T en U

Teunisbloem|Tomaat| Tijm | Ui

Teunisbloem

Van deze 2 kruiden wordt alleen de olie gebruikt in de kruiden therapie en zal daarom alleen in het hoofdstuk van de olie besproken worden.  Klik hier

Tomaat

tomaat

Deze besvruchten zitten vol met beta caroteen, vit. C en lycopeen (de rode kleurstof van de tomaat) en zijn daardoor één van de meest gezonde en veelzijdige huismiddeltjes die je maar vinden kunt in de natuur.
De bladen van de plant zijn giftig, dus die mag je niet gebruiken.

Toepassing:
Elke dag minstens 1 x iets eten waar tomaat in verwerkt is. Dit vooral bij klachten zoals astma, diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, griep, keelklachten , hart/vaatklachten , verminderde eetlust.

Het maakt niet uit hoe de tomaat verwerkt is, maar bij voorkeur gebruiken met een vet toevoeging om de lycopeen beter op te laten nemen. Dus tomaten ketchup is eigenlijk best heel gezond!

Men zegt dat groene tomaten giftig zijn, maar er zijn landen waar deze als speciaal gerecht op tafel komen...en deze mensen hebben tot nu toe dit wel allemaal normaal overleefd, dus dat zal wel meevallen met de giftigheid!
Er zit dan vrijwel geen lycopeen in, dus als medicamenteuze toepassing is hij niet geschikt.

Tijm (Thymus vulgaris)

Tijm is een halfheestertje en wordt ongeveer 30 centimeter hoog. Aan de oude verhoute plantendelen verschijnen elk voorjaar nieuwe frisgroene opgaande takjes met kleine geurige blaadjes. Bovenaan de takjes verschijnen in mei en juni kleine lila, lipvormige bloemetjes die veel bijen trekken. Tijm groeit het liefst op een zonnig plekje in een zanderige kalkrijke grond en vraagt in de winter enige bescherming.
TijmDe echte tijm is een houtachtig struikje met dikke leerachtige blaadjes. Ze groeit op een rotsachtige grond en staat het liefst in de felle zon. De plant toont ons daarmee zijn wilskracht en weerstand.
Tijm bevat veel etherische olie en een sterke geur. Deze sterke geur werkt direct in op het gevoelsleven, psyche en op de thymus, de klier die zorgt voor de natuurlijke afweer. De kleur van de bloemen, lila, licht paars, rose.

In het begin van de bloeiperiode worden de jonge stengels verzameld en in een bosje opgehangen. Deze bosjes worden in een donkere ruimte bij een temperatuur van 35 gaden gedroogd.

Gebruik
Het hele bloeiende kruid, met de maximale hoeveelheid etherische olie, snij niet in het verhouten gedeelte, anders loopt de plant niet meer uit.

Men kan een tinctuur of thee van het kruid maken, wordt verder veel toegepast in hoestdranken en siropen. Er wordt ook een etherische olie gedistilleerd uit de bloeiende toppen.

We kennen tijm voornamelijk als keukenkruid, ze verbeterd de smaak en gaat bederf tegen. Ze zorgt voor een betere vertering bij zware, vette spijzen en gaat gasvorming tegen. Het smaakt heerlijk in bruine sausen, wildgerechten en peulvruchten. Tijm werkt stimulerend op het hele buikgebied, ook op de menstruatie. De etherische olie werkt tegen krampen, desinfecterend en verruimend. Tijm kunnen we op veel manieren gebruiken, als thee, in een stoombad of ligbad, in een hoestdrankje en als olie . Tijm activeert de vetverbranding, lost het slijm in de luchtwegen op en is goed bij verkoudheid en bronchitis. Bij verkoudheid heeft het drinken van tijm thee een heilzame werking. Bij hoofdpijn en verkoudheid is het goed om te stomen boven een bak kokend water waar tijm is bijgevoegd.

Wanneer je een tijmplantje op de slaapkamer zet, heb je in de morgen geen last van een verstopte neus of een slechte adem.

Tijm is een plant die veel zuurstof afgeeft.

Luchtwegen; bij verkoudheden, holteontstekingen, astma en kinkhoest.
Spijsvertering; bij nerveuze maag en darmstoornissen, diarree, winderig- heid, vergiftigingen en krampen.
Zenuwstelsel; bij zenuwuitputting en gebrek aan wilskracht.

Andere Tijmsoorten
Citroentijm - Thymus x citriodorus (kruising tussen Grote Tijm en Echte Tijm)
Grote Tijm - Thymus pulegioides
Kruiptijm - Thymus praecox
Wilde Tijm - Thymus serpyllum

Tijmthee;
In een kop kokend water een theelepel tijmblaadjes toevoegen en ongeveer 10 minuten laten trekken. De thee kan nadat de tijmblaadjes eruit gezeefd zijn opgedronken worden.

Tijmstroop;
In een pan één liter water met 75 gram tijm, 5 minuten koken en daarna zeven. Het gezeefde kookvocht samen met 750 gram rietsuiker inkoken tot er een stroopdrankje ontstaat. Hoestende kinderen kunnen elk uur een lepeltje van deze siroop nemen.

Overige
Het kruid is zeer antiseptisch, verder ook nuttig bij bedplassen en diarree bij kinderen.
Laat in de tuin Tijm samen groeien met Lavendel, deze soorten versterken elkaars werking als men ze samen teelt.

 Mondspoelingen of gorgeldrankjes op basis van tijm kunnen gemaakt worden op basis van een infusie.

Laat 1 tot 2 g gedroogde bloemen en blaadjes per kop kokend water trekken en gorgel of spoel uw mond twee tot drie keer per dag.

Een bijkomend voordeel: u hebt enkele uren een frisse adem

Let op

! Niet gebruiken bij zwangerschap /borstvoeding en epilepsie!

Het therapeutisch gebruik wordt afgeraden voor kinderen jonger dan vier jaar en voor kinderen tot twaalf jaar altijd alleen via  medisch advies.

UI

Ui is een ogentranende familie lid van de knoflook (allium), maar niet zo pikant als dit familielid. De plant heeft holle rietachtige loofbladeren. Op een stengel die wel een meter hoog kan worden bloeit een dikke groenwitte bloem. De ui groeit onder de grond. Er zijn verschillende soorten, zoals de grote, zachte, groene ui, de kleine, zachte, parel ui of sjalotjes, de rode ui, de bos- en lente ui en de winter ui.

UI

De geneeskrachtige eigenschappen van de ui worden in alle oude kruidenboeken uitgebreid beschreven en geroemd als energie gevend kruid, met een sterk desinfecterende werking die vooral in de winter maanden voldoende gegeten moet worden.. Zo is uit recente studie gebleken dat mensen die regelmatig uien eten een beduidend kleinere kans hebben op het ontstaan van darmkanker.

Medicinale toepassingen zijn o.a.: vochtafdrijvend, wondhelend en in het bijzonder de werking tegen griep en verkoudheid. .
De prikkelende geur van de ui die de tranen veroorzaken, komt van een van de belangrijkste bestanddelen van de ui, namelijk het di-allyl-di-sulfide. Een zwavelverbinding; sulfide is immers een afleiding van sulfur, de Latijnse naam voor zwavel. In het bindvlies van het oog bevinden zich zogenaamde mestcellen.

In die mestcellen is de stof histamine aanwezig. Deze stof in de ui draagt er toe bij, dat de mestcellen openbarsten, waardoor het histamine vrij kan komen. Histamine prikkelt de slijmvliezen, dus ontstaat er een op zichzelf gezonde oogirritatie die weer behoefte heeft aan veel traanvocht.

Mensen met regelmatig rode of ontstoken oogleden hebben soms verrassend baat bij het dagelijks schoonmaken en heel fijn snijden van een ui. In het oogtraanvocht bevindt zich namelijk een stof, het enzym lyzozyme, dat een uitgesproken antibacteriële en antivirale werking heeft.
De buitenkant van het oog wordt dus dag en nacht bewaakt en beschermd tegen ziekteverwekkers van buitenaf.

Daar zorgt lyzozyme voor. Zo beschouwd is uien schoonmaken eigenlijk wel een gezonde bezigheid.
Zwavel wordt al heel lang gebruikt om iets te reinigen. Vroeger werden de flessen waarin bessensap bewaard moest worden, uitgerookt (gereinigd) met zwavelstokjes. Als conserveermiddel wordt zwavel in de vorm van sulfiet nog steeds toegevoegd aan wijn, met name aan witte wijn. Verkeerde darm bacteriën darmwormpjes bij kinderen verdwijnen spoorslags als je gedurende enige tijd uien eet.

Toepassingen

Voor gerechten: zo goed als aan alles wat zout is, kan men een vleugje uienpoeder toevoegen.
Ui werkt tegen wormen, nier en blaas stenen en jicht

Bij oorontsteking en overdadig oorsmeer.
Uienzakje, een ui fijn hakken, in een zakje doen, tot lichaamstemperatuur verwarmen en achter het oor leggen, vastzetten met een doek, zwachtel of muts. 1 uur tot een nacht laten zitten.
Bij (neus) verkoudheid/vastzittende hoest. Ui door midden snijden en op een schoteltje naast het bed zetten, zodat je de lucht in kan ademen.

Al in vroegere tijden was het niet ongebruikelijk een doorgesneden ui op de ziekenkamer te zetten. Zoals schijfjes ui ook wel rond de keel werden gelegd in geval van een ontstoken keel en opgezette klieren. (met daaromheen een vochtige katoenen lap, en daar weer overheen een warme wollen shawl)
Kinderen zullen niet zo gemakkelijk uien eten, daarvoor bezit de ui een te scherpe, uitgesproken smaak.
Om kinderen toch ui te laten innemen, is het ook mogelijk heel fijn gesneden uien een nacht in water te zetten (500 gr. op een liter water), vervolgens 250 gram rietsuiker toe te voegen en even op te koken,en dit vervolgens door een hele fijne zeef doen: een uitstekende uiensiroop,
Deze kan dan gebruikt worden bij wormen in de darmen (vier keer daags een kinderlepel) Ook bij verkoudheid is deze siroop uiterst waardevol.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.