Een theelepel van het gedroogde of twee theelepels van het verse kruid worden
overgoten met een kop kokend water. Laat dit 10 minuten afgedekt trekken (om te
vermijden dat de eventueel aanwezige etherische oliën te snel verdampen) . Zeef vervolgens, en laat de infusie bij voorkeur afkoelen tot
lichaamstemperatuur (nog steeds afgedekt)
Een infusie bevat de water oplosbare bestanddelen van het kruid. De eerder
genoemde etherische olie zal hooguit bovenop drijven of zich tussen aftreksel en
deksel in de lucht bevinden.
De kruiden worden aan koud water toegevoegd, en dit geheel wordt, in een gesloten pan, opgewarmd en 10 tot 30 min. gekookt. Hoe 'houtiger' de plant is, des te langer de kooktijd.
Een tinctuur bevat de alcohol oplosbare
inhoudstoffen van een plant.
De verse of gedroogde plant wordt gedurende langere tijd (meestal een drietal
weken) gemacereerd (geweekt) in alcohol. Dagelijks een keer schudden.
Sommigen planten staan hun inhoudstoffen gemakkelijk af aan een
alcoholoplossing, zelfs als het alcoholgehalte aan de lage kant is (40%). Bij
andere planten is het belangrijk dat het alcoholpercentage voldoende hoog is,
met name die planten waarbij de inhoudstoffen moeilijk in water, maar wel in
alcohol oplossen.
Hou er bij het gebruik van vers kruid ook rekening mee, dat het watergehalte van
het kruid vaak rond de 70 % ligt. Als je dan een tinctuur bereid op basis van 50
gr kruid en 100 gr alcohol van 50%, dan bekom je een tinctuur waarvan het
alcoholgehalte niet 75% is, doch slechts een goeie 40%. Bij gebruik van alcohol
van een nog lager percentage kan ook de houdbaarheid eventueel een probleem
worden.
Als je gebruik maakt van hoogpercentage alcohol is een tinctuur in principe
onbeperkt houdbaar, en je kan in elk geval uitgaan van een houdbaarheid van 5
jaar.
Contact via:
gastenboek
Delen