Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten / woordenboek

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

 Verklarend woordenboek

InfusieAfkooksel /Tinctuur /

INFUSIE: (aftreksel, kruidenthee):

Een theelepel van het gedroogde of twee theelepels van het verse kruid worden overgoten met een kop kokend water. Laat dit 10 minuten afgedekt trekken (om te vermijden dat de eventueel aanwezige etherische oliën te snel verdampen) . Zeef vervolgens, en laat de infusie bij voorkeur afkoelen tot lichaamstemperatuur (nog steeds afgedekt)
Een infusie bevat de water oplosbare bestanddelen van het kruid. De eerder genoemde etherische olie zal hooguit bovenop drijven of zich tussen aftreksel en deksel in de lucht bevinden.

AFKOOKSEL (decoct):

De kruiden worden aan koud water toegevoegd, en dit geheel wordt, in een gesloten pan, opgewarmd en 10 tot 30 min. gekookt. Hoe 'houtiger' de plant is, des te langer de kooktijd.

TINCTUUR (alcoholaat):

Een tinctuur bevat de alcohol oplosbare inhoudstoffen van een plant.
De verse of gedroogde plant wordt gedurende langere tijd (meestal een drietal weken) gemacereerd (geweekt) in alcohol. Dagelijks een keer schudden.

Sommigen planten staan hun inhoudstoffen gemakkelijk af aan een alcoholoplossing, zelfs als het alcoholgehalte aan de lage kant is (40%). Bij andere planten is het belangrijk dat het alcoholpercentage voldoende hoog is, met name die planten waarbij de inhoudstoffen moeilijk in water, maar wel in alcohol oplossen.

Hou er bij het gebruik van vers kruid ook rekening mee, dat het watergehalte van het kruid vaak rond de 70 % ligt. Als je dan een tinctuur bereid op basis van 50 gr kruid en 100 gr alcohol van 50%, dan bekom je een tinctuur waarvan het alcoholgehalte niet 75% is, doch slechts een goeie 40%. Bij gebruik van alcohol van een nog lager percentage kan ook de houdbaarheid eventueel een probleem worden.
Als je gebruik maakt van hoogpercentage alcohol is een tinctuur in principe onbeperkt houdbaar, en je kan in elk geval uitgaan van een houdbaarheid van 5 jaar.

 

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.