Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten /  Planten H-I

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Kruidenplanten, beginnend met de letter H + I

Heermoes/ Hennep/Hondsdraf/ Hop/Huislook/ Hyssop

Heermoes

Andere naam voor Heermoes is paardenstaart, schaafstro of tinkruid.
Werd vroeger veel  gebruikt voor het schuren van potten en pannen.
Dit merkwaardige kruid is de moeite waard om eens goed te bekijken want hij verraad ons door zijn bouw al wat zijn gave is.

Heermoes

Heermoes vormt duidelijk overeenkomsten ons skelet.
Hij bevat meer mineralen dan de meeste andere planten en is bijzonder rijk aan kiezelzuur, dat ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van botten, haren, nagels en kraakbeen.
Ook voor de huid en de genezing van wonden is kiezelzuur belangrijk.
Uitwendig kent Heermoes vele toepassingen: bijv. bij zwemmerseczeem, zwerende wonden en als zitbad bij ontstoken en gevoelige nieren.

In tegenstelling tot andere groene planten mag Heermoes lang trekken (circa 20 minuten) of gekookt worden, dit om de oplossing van het kiezelzuur mogelijk te maken.

Van de plant worden alle bovengrondse delen gebruikt.
Inwendig werkt hij versterkend, weerstandsverhogend, en bloedzuiverend bij chronische bronchitis, emfyseem, zwangerschap.
Daarnaast is een prima middel bij ontkalking van botten, vergroeiingen van wervelkolom, artrose en reuma, versterkt blaas en nieren.

Is vochtafdrijvend en geeft goede resultaten bij allerlei huidproblemen, slechte haargroei, brosse nagels en slechte tanden
Het aftreksel van heermoes is ook prima geschikt als plantenwater voor zwakke planten met roest of meeldauw.

Hennep(Cannabis sativa)

Hennep is een 1jarige tweehuizige plant. (= mannelijke en vrouwelijk planten).

De plant bloeit van juni tot en met augustus met groenachtige bloemen. De meeldraad bloemen (mannelijk) staan in pluimen en de stamperbloemen (vrouwelijk) staan in de bladoksels in aren. De bladeren zijn lang gesteeld met vijf tot negentallig lancetvormige slippen en zijn grof gezaagd.

Hennep

De plant wordt 1 tot 2 meter hoog.
Er is een verschil tussen Marihuana en industriële hennep, de 1ste is de hennep die vooral wordt gebruikt voor zijn psychoactieve eigenschappen en bevat ook een hoog percentage,( 5 tot 20 procent), THC (de belangrijkste psychoactieve component).
Industriële hennep wordt gebruikt voor zijn vezels en zaden, en heeft een THC percentage van 1 % of minder en heeft daardoor nagenoeg geen psychoactieve eigenschappen.

De plant komt zelden verwilderd voor.
In subtropische gebieden wordt hij tegenwoordig op grote schaal gekweekt, maar ook Italië Hongarije, Polen, Japan en China zijn belangrijke productielanden.

In de vorige eeuw hadden extracten van cannabis een belangrijke plaats in de Nederlandse apotheken. Ze werden onder andere toegepast bij krampen, toevallen, astma, slaapstoornissen en migraine. Omdat op de meeste terreinen echter in de loop der jaren betere geneesmiddelen ontwikkeld werden, werd cannabis langzaamaan steeds minder gebruikt..

Het bleef tot 1959 een officieel geneesmiddel, onder de naam "Extractum Cannabis indicae". Sinds enkele jaren staat het gebruik van cannabis als geneesmiddel opnieuw ter discussie.
Hennep zaden zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

De zaden bevatten geen THC en zijn beter te verteren dan sojabonen. De (gepelde) zaden kunnen worden geroosterd of kunnen in veel verschillende voedingsmiddelen worden gebruikt.

Het wordt gebruikt in vogelvoer en is ook een goed ingrediënt in (huis)diervoer.

Hennep zaad olie.

De zaden van hennep bevatten 25 tot 35 procent olie en bevat veel essentiële vetzuren.
De koudgeperste olie is licht groen en heeft een lichte gras smaak. Deze olie kan voor veel gerechten worden gebruikt zoals tofu en margarine en kan samen of in plaats van olijf-, walnoot,  en zonnebloemolie worden gebruikt.

De olie wordt ook gebruikt in verf, shampoos en zepen. en daarnaast aanbevolen bij de behandeling van huid aandoeningen (eczeem, psoriasis), hoge bloeddruk, hoog cholesterol gehalte, reuma, ontstekingen en diabetes.
Als geneeskruid worden de in de bloeitijd verzamelde toppen van de vrouwelijke plant gebruikt. Ze werken pijnstillend, krampwerend, psychoactief, ontspannend, eetlustopwekkend, slaapopwekkend.

Gebruik.
Voor het effect van hennep bij de volgende aandoeningen wordt nog steeds onderzoek gedaan. (Er bestaan al bewijzen dat hennep hierbij een gunstige uitwerking kan hebben. )
- Pijn in het algemeen en bij kanker
- Misselijkheid en braken wegens chemotherapie
- Extreme vermagering, verlies van eetlust bij AIDS
- Spierspasmen mij multipele sclerose
- Anorexia nervosa
- Glaucoom
- Migraine
- Astma

Let op:

Gebruik geen hennep tijdens de zwangerschap.
Het high gevoel dat cannabis kan veroorzaken, zou bij medicinaal gebruik hinderlijk kunnen zijn.
Cannabis heeft negatieve effecten op de rijvaardigheid, zoals alertheid, concentratie, coördinatie en reactievermogen.
Langdurig en intensief gebruik van psychoactieve cannabis heeft vermoedelijk gevolgen voor het cognitief functioneren (geheugen) en kan leiden tot afhankelijkheid , misbruik en in sommige gevallen is het waarsch. (mede) verantwoordelijk voor psychoses en andere psychiatrische ziekten.

 

Hondsdraf

Deze altijd groene plant groeit het beste in de schaduw en wordt ook wel eens grondklimop genoemd. Het is een kruipende plant, die zich opricht als hij gaat bloeien met blauw-paarse bloemen

Hondsdraf

Het blad geurt sterk, vooral bij aanraking, en werkt in op het gevoelsleven, ontkrampt en heeft desinfecterende eigenschappen.
Hondsdraf wordt soms gegeven aan mensen die in de schaduw leven, het leven niet aankunnen en onopvallend, angstig en een zwak ontwikkelde wil hebben.

Hondsdraf versterkt de wilskracht en het doorzettingsvermogen en versterkt het zenuwstelsel. De plant bevat veel mineralen waaronder calcium en silicium en werkt sterk ontzurend.

Gebruik de hele plant aan het begin van de bloei en blaadjes over de salade.
Het is echt een plant voor het zenuwstelsel; werkt op de psyche, bij angsten, stress en verdrongen emoties, bij bange kinderen die snel huilen, bij nerveuze klachten als migraine, misselijkheid, kriebelhoest.

Luchtwegen

Verder voor de Luchtwegen; voert vocht en slijm af uit de longen, werkt desinfecterend, bij hoest en bronchitis, preventief bij hooikoorts en bij lichte huiduitslag door stress en brandnetel uitslag.

Hop

Hop is een slingerplant die tot 6 m hoog kan worden , ook deze is tweehuizig is, ( mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten).

Hop

Medisch zijn alleen de vrouwelijke planten van belang. Op een dunne stengel zitten de grote, donkergroene, ruwe, 3-5-lobbige bladen.

De kleine groenige bloempjes hebben groengele ei-ronde steunblaadjes . Bloeitijd juli -september.
Hop groeit in het wild in bosjes, heggen en aan bosranden maar de vrouwelijk planten worden ook voor de brouwerijen gekweekt. De oogst is in de late zomer.
Hop heeft een hoog gehalte bittere stoffen. De bekendste daarvan zijn humulone en lupulone.  Deze bittere stoffen worden verantwoordelijk geacht voor het bevorderen van de eetlust. Verder bevat hop 1 tot 3% vluchtige oliën. Hop heeft milde rustgevende eigenschappen, alhoewel veel natuurlijke rustgevers Hop met andere kruiden als Valeriaan combineren.

De onrijp geoogste bloeiwijze worden gebruikt en bevat etherische olie, hars en hop bitterzuren.
Hop werkt kalmerend en licht slaapverwekkend (sluimerdrank).

De bitterstoffen en de etherische olie werken eetlustopwekkend, licht antibiotisch en prikkelend op de maandelijkse cyclus Wegens de oestrogeenachtige eigenschappen wordt hop gebruik bij postmenopauze klachten en bij prostaatklachten.
Bij lang bewaren neemt de werkingskracht af .
.
Gebruik:.
de verpoederde vruchten (1 mespunt vol 1-3 maal daags, speciaal v?r het naar bed gaan) tegen nervositeit en lichte slapeloosheid.

Minder vaak wordt ook het waterige aftreksel van de vruchtjes (10 g. op 1/2 1. water) voor hetzelfde doel gebruikt.
Een hoofdkussen gevuld met hopbellen zou een goede nachtrust garanderen.

Huislook (Sempervivum tectorum)


Als je een ontstoken schrammetje hebt of een puistje, leg dan gerust een huislookblaadje op die plek. Pluk het velletje dat op celofaan lijkt, eraf. Leg de groene moes die je nu ziet op de ontstoken huid.
Ook aften kan je op die manier te lijf gaan. Leg zo vaak mogelijk een stukje van de plant op de aften.
Ook kleine brandwonden doen niet meer zo'n pijn en genezen vlugger, als je er van die gepelde blaadjes oplegt.

Sedum kan je op dezelfde manier gebruiken.

Hyssop

Hyssop is een oud oosters kruid en betekent in het Arabisch heilig kruid. Het kalmeert de zenuwen en zuivert het bloed. Het kruid wekt de eetlust op en helpt je van vervelende windjes af. De houtige plant heeft een vierkante stengel en hoekige bladeren

De blauwpaarse bloemen groeien aan éénkant van de stengel en geuren sterk (net als het blad).
Voor het gebruik worden de bloeiende toppen na drogen afgeritst. Het is een goed kruid voor kinderen die gevoelig zijn voor vocht.  Verder wekt de plant de eetlust op en bevordert de spijsvertering.

Het kruid is opwekkend bij moeheid, uitputting, bloedarmoede, lage bloeddruk en lage lichaamstemperatuur.

luchtwegen

Voor de Luchtwegen helpt het bij droge en diepe hoest , longontsteking, bronchitis, benauwdheid.

Het desinfecteert en voert slijm en vocht af uit de longen.
Verder schijnt het ontkrampend te werken op zenuwstelsel en psyche, bij hoofd pijn, benauwdheid, evenwichtstoornissen en duizeligheid, bij zenuwuitputting en ten gevolge daarvan fobieën zoals smetvrees.
Het wordt ook als keukenkruid gebruikt en wekt de eetlust op en stimuleert darmen, lever en nieren.
Gebruik hysop in je gerechten. Het helpt vette vis gemakkelijker verteren.

Hysop thee : 1 theelepel hyssop overgieten met kokend water en max 5 minuten laten trekken. Zeven en drinken.

Let op!

Gebruik geen Hyssop als je zwanger bent.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.