Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten / Planten L

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Kruidenplanten, beginnend met de letter L

Lavas/Lavendel/Linde

Lavas (maggiplant)

Te gebruiken delen: Bladeren, stengels, wortels, zaden; gedroogd of vers
Eigenschappen: Eetlustopwekkend, vochtdrijvend.

Als thee: verlicht reumatische pijnen, bevordert probleemloos urineren; tegen winderigheid, koliek, blaasontsteking en nierstenen.

Let op !

Niet zo geschikt voor zwangere vrouwen

Lavendel

Lavendel is een winterharde, altijdgroene dwergstruik met in bundels rechtopstaande stengels.
De stam vertakt zich in talrijke stengels die tot 60 cm hoog kunnen worden.
De bladeren zijn grijs-groen en lancetvormig.

lavendel

De bladeren groeien slechts op het onderste gedeelte van de stengel.
In de zomer (juli tot september) bloeien op de toppen blauw-violette bloemen als schijnaren. , de oogst is in augustus, en vooral de tweejarige plant geeft de beste producten. De bloemen worden geplukt als het middelste deel van de aar bloeit, dan zijn ze het geurigst.
De Lavendel is vooral bekend vanwege haar geur,Vroeger werd de plant daardoor gebruikt als middel om vieze geuren te verdrijven van het lichaam en de kleding Ook is bekend dat de Lavendel twijgjes al door de Grieken en Romeinen tussen de kleren werden gelegd om luizen te verdrijven en werd in de Middeleeuwen ook rijkelijk met Lavendelwater gesprenkeld in huizen en straten tegen de ondraaglijke stank en de insecten, maar ook om de hoofdpijn te verjagen die de mensen door de stank opliepen.
Zelfs bij epidemie? (zoals de pest) werd Lavendel toegepast vanwege de antiseptische werking, al werd dit bacteriedodende effect in die tijden natuurlijk nog niet zo benoemd. . Pas veel later,is men Lavendel ook gaan toepassen in onze gerechten. De bloemen en blaadjes zijn lekker in stamppot, salades, dressings, fruitdesserts, maar zijn ook in wijn, azijn en jam te gebruiken.

Lavendel is zenuwkalmerend, verzachtend, opbeurend en brengt de geest in balans.
Door de ontsmettende en bacteriologische en pijnstillende eigenschappen helpt de olie
bij snijwonden, wonden, brandwonden, kneuzingen, puistjes, allergieën, insectenbeten en keelontstekingen. De olie werkt ook slijmoplossend en helpt daardoor bij verkoudheid en griep.
Lavendelolie werkt bloeddruk verlagend, voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen. Ook helpt het reumatiek te voorkomen en werkt het versterkend.
Spanning, depressie, slapeloosheid en stress kunnen uitstekend behandeld worden met lavendelolie.
Voor gebruik van deze plant wordt de olie en de gedroogde bloemetjes en blaadjes gebruikt. Verwerkt in kruidenzakjes geven ze niet alleen een fijne geur aan je kleding en lakens, maar beschermt ook tegen motten en verjaagt vliegen. Als je de vacht van dieren insmeert met lavendelwater, zullen ze waarsch. minder last krijgen van ongedierte.
*De gedroogde plant wordt ook toegepast als wierook, als geurstof in pijptabak en als sierbloem in droogboeketten.
*Een paar druppels Lavendelolie op kussen of lamp en je kunt heerlijk slapen. Doe dat wel een paar uur voor het slapen gaan, anders werkt het juist tegengesteld en lig je de hele nacht te woelen. Onrustige baby's kun je helpen met een Lavendelkussentje.
Van de geur wordt gezegd dat ze kalmeert, harmoniseert en de zenuwen sterkt, ook bij gebruik van Lavendel als thee.
Verdere toepassingen: kramp opheffing, gassen, migraine,nerveuze hartklachten, spierspanningen en slechte adem (gorgelen). Wondjes en insectenbeten kun je behandelen met een Lavendelbad vanwege de antiseptische werking.
Cosmetisch.
Maak een tonic van de bloemen voor een tere en gevoelige huid om de celgroei te versnellen en als antiseptisch middel bij acne.
De olie is ook te gebruiken bij massages tegen spierpijn, vochtretentie en cellulitis.
Uitwendig.
Als verzorgingsmiddel voor de hoofdhuid.
Het wordt gebruikt als natuurlijk parfum.
Als bad of massageolie tegen prikkelbaarheid.
Inwendig.
Als thee gebruikt om hoofdpijn te verlichten en zenuwen te kalmeren.
Verder werkt het tegen winderigheid, bijna flauw vallen, duizeligheid en slechte adem.

 

Linde

De linde was vroeger een heilige boom, die in het midden van de dorpskern stond. Met zijn dikke stam en enorme kroon heeft de linde ook iets majestueus. Het blad is hartvormig en lichtgroen van kleur wat aangeeft dat linde bij nerveuze hartklachten gegeven kan worden. De boom bloeit voornamelijk boven in de kroon met bloemen in trosjes, beschermd door een schutblad.
De Linde is vooral door de Christelijke cultuur gekoesterd als heilige boom, dikwijls gewijd aan Maria. Waar de eik symbool staat voor het stoere en mannelijke, wordt de linde van oudsher als vrouwelijk en lieflijk gezien. Onder de linde werd in de Middeleeuwen recht gesproken, getrouwd en zij zou beschermen tegen hekserij. Linde's zijn daarom veel aangeplant op dorpspleinen en op boerenerven.
LindeDe linde bladeren en bloesem heeft een regulerende werking op maag, darmen en milt, met name bij stoornissen van nerveuze aard. De zoete geur heeft een rustgevend effect. Het in de linde voorkomende magnesium werkt ontkrampend. De bloemen bevatten naast slijmstoffen ook looistoffen, etherische oliën en flavonen, deze desinfecteren en drijven vocht af. Linde is een kruid voor de mensen die vocht vasthouden en warmte nodig hebben of troost en gezelschap zoeken.

gebruik:
Thee zetten van de bloementrosjes en het schutblad.
Via de huid en nieren werkt linde urine en zweetdrijvend bij koorts en griep. Verder ontkrampend bij hoofdpijn en migraine, bij een gespannen hart en bij spanning op maag en darmen. Bij depressie en slapeloosheid en ook bij spierkrampen door kouvatten.

 

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.