Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten /  Planten J-K

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Kruidenplanten, beginnend met de letter J-K

Jeneverbes/ Johanneskruid/ Kaasjeskruid/ Kamille/Kamille (rooms) /Kamille (echte)/Kattenstaart/ Knoflook

Jeneverbes

Jeneverbes is een altijd groenblijvende struik of boom ,deze groeit in het wild op de vlakten van Europa en elders ter wereld. Datgene wat vaak bessen genoemd wordt, zijn in feite de blauwzwarte zachte schalen van de sparappels die bij de jeneverbes zacht en vlezig zijn. Deze bevatten de medicinale stoffen .Jeneverbes bezit een uitgesproken aromatische geur, die uit alle delen van de plant opstijgt. De bessen rijpen pas 3 jaar na de bloei.

Het is een van ouds bekend en gewaardeerd geneesmiddel bij o.a. oedeem en diende als urine afdrijvend middel. Bovendien heeft het een bijzondere werking op de stofwisseling, wordt daarom met succes gebruikt bij gewrichtsreumatiek, daar het hier gaat om een stofwisselingsstoring in het gewricht en zijn omgeving. Eveneens is het een geweldig middel bij slappe spieren, jicht en spierpijn.

Thee wordt gemaakt door 15 gram bessen 20 minuten te laten trekken in 250ml kokend water en daarvan s ochtends en s avonds een kop van te drinken.

Jeneverbes heeft veel aangename eigenschappen en kan gebruikt worden bij: opkomende verkoudheid, darmgassen, jeuk, zweertjes, cellulitis, jeugdpuistjes, onzuivere huid, acne, verminderde eetlust, maagzuur, gewrichtspijn, spierpijn, jicht, aambeien, aderverkalking, cellulitis, menstruatiepijnen, reumatische klachten, spijsverteringsstoornissen, overmatige transpiratie, vermoeidheid, witte vloed, blaasontsteking, blaas- en nierstenen, angst, nervositeit, stress, vochtig eczeem en zenuwpijnen. remt overmatig plassen, maar stimuleert de afscheiding van vloeibare en vaste giftige stoffen. Jeneverbes werkt ontgiftend, bloedzuiverend, slijmoplossend, sterk stimulerend middel voor de nieren en nuttig bij suikerziekte.
Historisch gebruik van Jeneverbes: Behalve als smaakmaker in Jenever en Gin, werden de jeneverbesbomen gebruikt voor het maken van alles, van zeep tot parfum. Vroeger werden takken met bessen in de ziekenkamer verbrand ten einde infecties te voorkomen.

Let op :

Jeneverbes niet gebruiken tijdens zwangerschap omdat het de baarmoederspier stimuleert. Ook niet bij nieraandoeningen en niet langer dan 6 weken achtereen gebruiken in verband met mogelijke nierbeschadigingen. Mensen met nierziekten dienen ook geen Jeneverbes te gebruiken. De applicatie van de olie op de huid kan uitslag veroorzaken. Niet geschikt tijdens de zwangerschap en borstvoeding.  Tevens is het kruid minder geschikt voor alcohol verslaafden en bij regelmatig gebruik van paracetamol.

Johanneskruid

zie Sint Jans kruid

Kaasjeskruid

Kaasjeskruid bestaat in twee versies. Je hebt het Groot kaasjeskruid (Malva silvestris) en het Klein kaasjeskruid (Malva neglecta).
De naam kaasjeskruid komt vanwege de gelijkenis van de zaaddoosjes met kleine edammer kaasjes. Het is een plant die al heel lang bekent staat om zijn geneeskrachtige werking.

Kaasjeskruid

De volgelingen van Pythagoras beschouwden de plant als heilig, Karel de Grote liet de plant in zijn keizerlijke tuinen planten en in Italië werd ze omnimorbia, middel voor alle kwalen genoemd. Het kaasjeskruid is een plant die zeer uitbundig en de hele zomer door bloeit, ze geeft voortdurend nieuwe paars roze bloemen die bij het drogen blauw worden.

Deze plant werkt bijzonder goed op de luchtwegen en de slijmvliezen.
Slijmstoffen zijn de belangrijkste inhoudstoffen. Ze werken verzachtend, losmakend en ontkrampend.

Ze maken los wat hard is en laten weer stromen wat vast zit.
De belangrijkste toepassing is dus bij allerlei ontstekingen.

Voor de huid kunnen we ook uitwendig de olie gebruiken die gemaakt wordt van de bloemen. Het kaasjeskruid is in zijn geheel te gebruiken maar het meeste gebruiken we nog de bloemetjes en de blaadjes.

Thee

Als je thee wil maken van kaasjeskruid mag je het kruid niet overgieten met kokend water.
Neem een theelepel gedroogd kruid (bloemen en bladeren), overgiet hem met een kop LAUW water en laat een nachtje staan.
Zo vernietig je het heilzame plantenslijm niet. Warm de thee 's morgens op, maar laat niet koken. Zeef de thee en drink hem op met kleine slokjes.

Pas Op !

Werkt laxerend bij grote doses.

Kamille

Er zijn verschillende soorten kamille.  De werking van Roomse Kamille is milder dan die van de Echte Kamille en is daarom in lagere doseringen bijzonder geschikt voor kinderen.

Echte Kamille:

Andere namen: Moederkruid, Zere-ogenbloem, Kleine Kamille, Duitse Kamille, Veldkamille, Epelijn.

De plant bloeit vanaf mei tot augustus met aan de toppen bloemen met gele hartjes en witte  kroonbaadjes die op het einde van de bloeitijd naar onder buigen. De bloemen hebben een honingachtig zeer welriekend geur.

Echte Kamille heeft gladde, rechtopstaande bleekgroene dunne stengels en wordt 25 tot 40 cm hoog. De bladeren, met smalle lijnvormige slippen, staan trapsgewijze over de lengte van de zeer vertakte stengels. De plant is éénjarig .

Echte Kamille is een van die oudste geneeskruiden, hij was reeds in de voorchristelijke tijd bekend Tijdens de bloeitijd worden de bloemen geplukt en zorgvuldig gedroogd.

Deze bloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend. Verder ontstekingsremmend, wondhelend, anti-allergisch, krampwerend, , rustgevend, verzachtend, maagmiddel,

Therapeutisch helpt de plant ons bij: huidproblemen, ontstoken wonden, zweren, eczeem, dyspepsie (gestoorde spijsvertering), maag- en darmzweren, blaasontsteking, menstruatiestoornissen (onregelmatig, uitblijvend).
Daarnaast kan het zowel in -als uitwendig gebruikt worden voor brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne / jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën , migraine, nervositeit, stress, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, tandpijn en spijsverteringsstoornissen.

Kamille kan daarom gebruikt worden als thee tegen buikpijn, in gorgeldrank en als mondspoeling.
Kamille is een van de veiligste kruiden en is goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn.
De bloemen kunnen gebruikt worden tegen emotionele spanningen en bij meditatie.
Kamille wordt gebruikt in inhalaties voor astma.

Verdere gebruik:
- Omslagen, gorgeldranken en baden hebben een wondgenezende en ontstekingsremmende werking.
- Als olie-extract, crème en kompres bij huidirritaties en eczeem. Daartoe kunnen ook enkele druppels vluchtige olie aan crème worden toegevoegd.
- Als azijn bij geϊrriteerde geslachtsdelen of een gevoelige huid.
- Als inhalatie bij hooikoorts.
- Als kompres bij vermoeide ogen en allergieën.
- In omslagen en kompressen bij krampen.

Cosmetisch gebruik: Kamille aftreksel maakt lichtbruine haren lichter en geeft aan blonde haren een gouden weerschijn, de thee kan worden gebruikt als haarspoeling. Verder wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingremmende, kalmerende en verzachtende werking. Azuleen wordt daarom toegepast in crèmes voor een (over) gevoelige huid.

Roomse kamille:

Het gele hart bevat de actieve bestanddelen. Pluk bloemen als ze open zijn. Bewaren door het drogen van de bloemen. Hoewel de hele plant lekker ruikt worden alleen de bloemen gebruikt. Deze moeten op de eerste dag van hun bloei geplukt worden, afgeritst en daarna snel in de schaduw gedroogd. Als deze bewerking niet zorgvuldig gebeurt zullen de bloemen verdonkeren, 'roesten' en een deel van hun parfum en eigenschappen verliezen.

De algemene werking is kalmerend, krampstillend(centraal zenuwstelsel), ontstekingswerend, tegen parasieten.
Wordt gebruikt bij:Astma (van nerveuze origine), chirurgische ingrepen, kinkhoest, maagkrampen, nerveuze shock, pijnstiller

Gebruik Roomse Kamille ook bij: allergieën, eczeem, psoriasis, jeuk, acne / jeugdpuistjes, herpes, wondjes, zweertjes, slijmvorming in de neus, stijve spieren en gewrichten, weinig eetlust, hoofdpijn, migraine, huiduitslag, menstruatieklachten, depressies, slapeloosheid, hysterie, nervositeit, steenpuisten, insectenbeten, overgangsklachten, spit, oogklachten, menstruatie pijnen, prikkelbaarheid, stress en spijsverteringsstoornissen. Roomse Kamille werkt koortswerend en verlichtend bij buikpijn, stijve spieren en gewrichten.

kammille

De thee van de bloemen is goed als een algeheel versterkend en rustgevend middel (goed voor rusteloze kinderen en tegen nachtmerries). Maak hiervoor een aftreksel door 4 of 5 bloemen per kop van 25 cl te gebruiken.
Gebruik een kompres om wonden en eczeem te genezen.
Gebruik in bad om door zon of wind verbrande huid te verzachten.

De Kamille heeft een complexe werking: tegelijk eetlustopwekkend, versterkend en spijsverteringbevorderend. Ongezoete aftreksels worden voor de maaltijd als natuurlijk aperitief aangeraden. Na de maaltijd wordt vooral de spijsverteringbevorderende eigenschap gewaardeerd.
Het is ook werkzaam tegen hoofdpijn en zenuwpijn.

Voor uitwendig gebruik heeft een afkooksel van 5 of 6 bloempjes een verzachtende werking op een geprikkelde huid en op de oogleden.

Verdere tips
*Laat de plant groeien vlak bij eentje die het niet zo goed doet om deze weer wat op te peppen of een aftreksel verspreiden over zaailingen om 'smoren' te voorkomen en op compost om de vertering te bevorderen.
*De bloem koken voor een sterk geelbruine verfstof.
*Aftreksel is lekker als gezichtsstoombad en als handweekmiddel om de huid zachter en witter te maken. Verder voor een verkwikkend bad en als oog kompres bij vermoeidheidskringen.
* Gedroogde bladeren behouden hun appelgeur en worden gebruikt in melanges.
*Gebruik de bloem en blad in melanges en in kruidenkussentjes.

Let op :

Kamille is veilig, maar sommige mensen worden misselijk van grote doses en sterke thee
Vermijd grote doses tijdens de zwangerschap.
Sommige mensen reageren allergisch bij aanraking met kamille.
Overmatig gebruik kan overgeven en duizeligheid veroorzaken.

Kattenstaart

kattenstaart

Andere namen hiervoor zijn :purperwederik of bloedaar
De bloemen zijn paars en openen zich steeds meer naar boven toe. De stelen zijn rood.

Uitwendig gebruik: op wonden om bloedingen te stelpen en de genezing te bevorderen. Je kunt het hele kruid inclusief de wortel gebruiken.

Ze werkt:bloedreinigend, bloedstelpend, samentrekkend bij neusbloedingen, spataderen, weerstandverhogend,
bij inwendige bloedingen en diarree, kolieken bij zuigelingen en voor vrouwen bij witte vloed.

Daarnaast kan de plant hulp bieden bij eczemen en zweren
Vroeger werd de plant wel verbrand om muggen en andere insecten te verdrijven. Tot 100 jaar geleden werd hij nog gebruikt om het haar te blonderen.

Knoflook

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die veel knoflook eten veel meer kans maken om langer te leven.  Regelmatig knoflook eten helpt om bloeddruk etc. aan te pakken en ook bij hartkwalen is knoflook aan te raden. Knoflook kan ook bacteriëndodend werken dankzij de component allicine.

Nog een andere aanwending is: knoflook door het eten van uw huisdier helpt om ze vlooienvrij te houden. (ik doe een paar teentjes knoflook in een fles olijf olie en geef hiervan elke dag wat door hun eten. (is gelijk goed voor de vacht)
De geur van knoflook helpt ook om je energie balans goed te houden, dus bij inspannende werkzaamheden...neem een knoflookje mee!

Bij het per ongeluk eten van giftige paddenstoelen of kruiden...is het goed om gekookte, warme melk met knoflook te drinken.

Let op !

Bij Knoflook moet je opletten voor de combinatie met bloedverdunners. Bij gevoelige individuen kan echter ook het simpele gebruik van knoflookpreparaten (dus niet het culinaire gebruik) al voor een verhoogde bloedingsneiging zorgen.
Niet-steroïdale ontstekingswerende stoffen zoals Voltaren, Brufen, Indocid, Feldene kunnen, in combinatie met Knoflook, aanleiding geven tot een verhoogde bloedingskans.
Een tip: de geur van knoflook in je adem is weer weg te werken door op peterselie te kauwen.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.