Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten / Planten C-D

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Planten en bomen beginnend met de letter C-D

Citroen melisse/ Daslook/ Duizendblad/

Citroenmelisse

Citroenmelisse is een overblijvende of vaste kruidachtige plant.
citroen melisse

De plant bloeit van juli tot augustus met lichtgele of witte bloemen. Het blad wordt ruim voor de bloei geoogst voor de de thee. De bloeiende toppen kun je toevoegen aan het badwater.

Het blad is licht zweetdrijvend en koortswerend als thee. Verder heeft het een antihistamine werking, zou dus gebruikt kunnen worden bij de behandeling van allergieën.  Verder werkt het pijnstillend en troostend, Kalmerend en ontspannend door het aanwezige koper, dat spierontspannend werkt.
-Insectenbeten/steken of een zwerende wond: een gekneusd blaadje op de aangedane plek leggen.

nerveusiteit

-Bij nervositeit, inslaapstoornissen, stress klachten, onrustig kinderen werkt een Citroenmelissebad  lekker rustgevend, ook na een vermoeide dag. (Thee zetten van 2-3 kopjes citroenmelisse, 1 uur laten staan, zeven en toevoegen aan een warm bad)
Door de rustgevende werking is het een prima middel bij examenangst en andere lichte angsttoestanden. en een heel goed kinderkruid, zelfs voor zuigelingen, door de milde werking.
Verder verlaagt het de bloeddruk, heeft een versterkend effect op het hart en het bloedvatenstelsel en kan bij koorts gebruikt worden. Ook alle lachten waarbij nervositeit een rol speelt zoals:spijsverteringsklachten ,lichte migraine, lichte (nerveuze) hartklachten ,melancholie en slapeloosheid.
Thee voor de maaltijd gedronken helpt bij misselijkheid en winderigheid, en bij diarree met krampen bij kinderen,. Zwangerschapbraken, (dan slappe thee) en bij de zgn. bewegingsziekten bij reizen, vliegen of varen.
Verder:
Ook bij een slechte adem en een goed middel bij een koortslip en gordelroos.

Olie

Er wordt ook een etherische olie verkregen van de Citroenmelisse, deze is zeer prijzig maar kent een breed werkingsgebied. Culinair is Citroenmelisse toe te passen in salades, bowls, ijs, dessert, visschotels of in een sausje. Gaat samen met praktisch alle andere kruiden, voegt een lekkere smaak toe aan mengsels. Door de milde werking overvleugelt het andere kruiden niet.

Let op !

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap, alleen als slappe thee

Daslook

Daslook is een overblijvend bolgewas en grote, elliptische, toegespitste bladeren. De ietwat driekantige, stevige bloemstengel draagt grote, witte bloemen met 6 bloemblaadjes.

De bloeitijd is april-juni en wordt dan geoogst en gedroogd. Verse daslook werkt iets beter dan de gedroogde versie.
Daslook groeit op schaduwrijke, vochtige plaatsen in bosjes en wouden.

daslook

Bevat zwavelhoudende etherische olie en werkt op dezelfde wijze als knoflook: desinfecterend in de darm, zwak vaatverwijdend en daardoor ook zwak bloeddrukverlagend, eveneens galafdrijvend. Uitwendig toegepast veroorzaakt het plaatselijk een versterkte bloedtoevoer.
Zoals knoflook verlaagt daslook de cholesterolspiegel in het bloed en verkleint het risico op hartaandoeningen. Het werkt het beste als fijngemaakte salade.

Daslook thee

Wordt gebruikt als opwekkingsmiddel bij voorjaarskuren, verder tegen te hoge bloeddruk, arteriosclerose en tegen diarree en gassen. Het geplette blad wordt uitwendig op slecht genezende wonden, steenpuisten enz. gelegd.

Duizendblad

De plant heeft een vierkante, harde houtige stengel en fijn vertakte blaadjes. Duizendblad lijkt op een schermbloemige maar de bloemetjes staan toch ieder apart .

De witte bloemen (soms roze) zijn harmoniserend en werken vooral bij vrouwenkwalen en ontstekingen. Het kruid werkt regulerend op de bloedsomloop en is bloedzuiverend. Door de Kalium werkt duizendblad kalmerend, heeft een regulerende invloed op de vochthuishouding en op de hormoonhuishouding. Uitwendig werkt het blad ontsmettend, bloedstelpend en wond helend.

duizendblad

Duizendblad kan voor vele kwaaltjes gebruikt worden.
Men gebruikt de hele plant, maar door het aanwezige blauwzuur is het beter om na 3 weken gebruik, 1 week te stoppen

De werking is: bloedstelpend, antiseptisch, adstringerend, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, tegen winderigheid, krampstillend, versterkend voor de bloedvaten.
Door het gehalte aan chamazuleen (net als in kamille) heeft het kruid een werking op slijmvliezen tegen opzwellingen en ontstekingen.
gebruik:
Bij vrouwenkwalen; bij pijnlijke, onregelmatige of hevige menstruatie. Overgang problemen zoals opvliegers. Bij de bevalling stimuleert het de wee? en de uitdrijving en na de bevalling is het bloedstelpend.

 Voor het zenuwstelsel; nerveuze klachten zoals duizelingen, hoofdpijn en stress, hartkloppingen, maagpijn, darmklachten en maagzweer.
Bloed; bevordert de circulatie en versterkt de vaten, bij spataders, aambeien, winterhanden en voeten, open been en bij hoge bloed druk. Bloedzuiverend en bloedstelpend bij in- en uitwendige bloedingen en wonden.
.
Duizendblad werkt ook koortswerend en werd daarom vroeger gebruikt in plaats van kinine.
Volgens de kruidkundige dr.Vogel blijkt uit een document uit 1794 dat indianenstammen Duizendblad gebruikten bij snij wonden.

Een aftreksel als thee werkt tegen spijsverteringsproblemen, heeft een stimulerende werking op de maag en galafscheiding ,bij gebrek aan eetlust (bitterstof werking) en slechte vertering.
Ook werkt een aftreksel goed om het lichaam te reinigen, (het gehalte aan flavonen bevordert de urineafscheiding).
Voor een verkwikkende lotion of gezichtsstoombad gebruikt men een aftreksel van verse bloemen. Deze wordt ook als basis gebruikt bij de behandeling van vette gezichtshuid of in een ontspannend bad.
Druk verse bladeren op een scheerwond, om bloeden te stelpen.

Een thee van gelijke hoeveelheden vlierbloesem, pepermunt en duizendblad is lekker en goed tegen
griep en andere koortsen. ( Heet drinken ,1 kop per twee uur).
Duizendblad is ook geschikt voor kinderen met koorts.
Voor de olie zie desbetreffende pagina

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.