Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten /  Planten A-B

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Planten en bomen beginnend met de letter A en B

Aardappel/Agrimonie/Akkerdistel/Aloe Vera/Arnica/ Basilicum/Berk/Bernagie/Braam/ Brandnetel/Boerenwormkruid/Bijvoet

Aardappel

De aardappel is een, tot de nachtschade familie behorende plant met knollen aan ondergrondse uitlopers. De knollen worden voor consumptie gebruikt, maar vormen ook de basis voor een medicinale omslag.

Is een echte huis-tuin-keuken kwaaltjes oplosser.
De werking van deze plant is sterk ontzurend en ontstekingsremmend.

Bij maagpijn waar geen medische oorzaak voor is of brandend maagzuur, werkt het verzachtend als je een glaasje aardappelsap drinkt op nuchtere maag.
aardappel
Het dagelijks drinken van een glaasje aardappelsap schijnt ook bijzonder heilzaam te werken bij jicht (het sap vermengen met versgeperst groentesap of vruchtensap) chronische diarree, reuma, gewrichtontstekend en suikerziekte.

Verdere toepassingen: bij hoofdpijn rauwe aardappel schijfjes op je voorhoofd leggen blauwe plek of bloeduitstorting: mengsel van geraspte aardappel met een weinig melk erop. (regelmatig verversen)
lichte verbranding:mengsel van geraspte aardappel met olijfolie verzacht de pijn.
hoge bloeddruk? Kook een handvol aardappelschillen in een pannetje water. Af laten koelen en zeven. Drink er dagelijks twee kopjes van.
glimmende neus :dagelijks masseren met schijfje rauwe aardappel of deppen met aardappelsap.
Kringen onder ogen: mengsel van geraspte aardappel, vermengd met enkele druppels citroensap en een theelepeltje zonnebloemolie. Door er twee watjes in en leg deze onder de ogen.

Overigens, eet zoveel aardappelen als je wilt. Ze geven energie, zijn oergezond en rijk aan vitamine C en het B complex. Ook bevat de aardappel nogal wat mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, zwavel en silicum (kiezelzuur) en verder proteïne (eiwitten) en koolhydraten. Bij het koken of bakken gaan veel vitamines en mineralen verloren. Het beste kan je aardappelen in de schil koken (goed voor diabetes patiënten) of ongeschild in dunne plakjes snijden en bakken, Het verlies aan belangrijke voedingsstoffen wordt dan tot een minimum beperkt en bovendien zit vlak onder de schil het waardevolle silicium (kiezelzuur), dat zowel het haar als de nagels versterkt.

Agrimonie

agrimonie

Bij de Bachbloesems is deze bloesem heel bekend bij mensen die vechten tegen elke vorm van verslaving.
Vandaar dat deze ook onderdeel is bij een mix tegen roken of bij overgewicht.  Het zonnige bloemetje zal als thee, in bad of door de geur goed helpen bij zonnige mensen die eigenlijk gesloten karakters hebben.
Dit zijn de mensen die meestal roepen dat het goed met ze gaat , ook al is er van alles aan de hand.

Van Agrimonie (wordt ook leverkruid genoemd), worden voornamelijk de bloeiende stengels en bladeren gebruikt. De plant bevat enkele actieve bestanddelen, zoals kiezelzuur, tannines, etherische oliŽn, bitterstoffen, flavonoÔden, mineralen, vitaminen B en K en fytociden, die de groei van sommige stammen van mycobacteriŽn kunnen remmen.

Over het geheel genomen heeft deze plant een sterke ontstekingsremmende werking en werkt regelend voor de spijsvertering. Dit omdat het de gal/maag en darm werking verbeteren kan.

Uitwendig is het te gebruiken tegen slecht genezende wonden en spataderen.
Zie verder bij de Bachbloesems

Akkerdistel

akkerdistel

Deze distels hebben overal stekels, behalve op de stengels en hun bloemen zijn roze of purper. Behalve dat het goed voedsel is voor vogels, bijen en vlinders, kun je deze stengels ook heel goed eten. (artisjok is ook een distel)

Geneeskrachtige werking an deze plant is (net als bij de artisjok) urine afdrijvend en eetlust opwekkend

Vroeger werd de pluis gebruikt om kussens mee te vullen en verder is de plant nuttig als onderdeel in de glasblazerij  (de as)

Aloe vera

aloe veraOorspronkelijk een plant uit Oost en Zuid-Afrika, maar inmiddels wereldwijd in gebruik als medicinale plant, ook als decoratieve tuin en kamerplant. Medicinaal wordt het sap uit de bladeren gebruikt, dat wordt ingekookt totdat het een gelachtige substantie is. Er zijn tal van producten die Aloë Vera bevatten op de markt, maar u kunt ook gewoon de plant gebruiken die misschien wel in de vensterbank bij u staat, snij hiervoor een sappig blad af en pers het verse sap eruit.

Heeft een bijzonder verzachtende en herstellende werking op de huid waardoor de littekenvorming mooier en gelijkmatig is, Aloë kan dus worden toegepast bij een hele serie aandoeningen van de huid zoals eerste en tweedegraads verbrandingen, zonnebrand, insectenbeten, luieruitslag, diverse soorten eczeem, ondersteunend en verzachtend bij psoriasis. één theorie waarom Aloëzo weefselreddend werkt bij brandwonden is doordat de werkzame stoffen in het kruid voorkomen dat er een substantie met de naam tromboxaan vrijkomt, die verantwoordelijk lijkt voor het afsterven van cellen en de vorming van blijvend littekenweefsel.

Let op!

Aloë vera is een veilig middel maar vermijdt het gebruik ervan bij zwangerschap of bij andere aandoeningen van de baarmoeder of eierstokken
Ook niet gebruiken bij aambeien of kloofjes aan de anus.

zie ook : magie van planten

Arnica

zie Wolverei

Basilicum

Basilicum is een gevoelige eenjarige plant.
Hij wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed.
De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkant, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis.
De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur.

Basilicum is een belangrijk keukenkruid.
De plant bloeit in de nazomer met kleine, geurige, witachtige bloesems, in rondlopende trossen van zes stuks.

Werking/eigenschap
Urinedrijvend, Koortsverlagend, Kalmerend, Bacteriologisch, Ontsmettend, Schimmelwerend en Krampstillend.

basilicum

toepassing:
Basilicum kan vliegen verwijderen,wanneer je ze in een pot op het aanrecht of bij het raam zet. Verder geeft het verlichting bij verkoudheid, hoesten,  verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Een kompres helpt bij ringworminfecties
Basilicum kan als thee worden gedronken.
Daarnaast kan het worden geïnhaleerd, als massageolie of kompres worden gebruikt.

Basilicum olie: zie betreffende hoofdstuk

Let op
:

Wees voorzichtig met het gebruik van basilicum tijdens de zwangerschap, omdat het werkt als menstruatie- en weeën opwekker.

Berk Ruwe) Betula verrucosa

Slanke boom, met witte schors.
De bladeren zijn driehoekig-ruitvormig,
Gebruikte delen:  gedroogde jonge bladeren. (De nog geel-groene blaadjes verzamelen in juni en drogen in de schaduw.)

 werking:
Berkebladen werken bij mensen met onvoldoende urineafscheiding. Is urineafdrijvend, zonder het nierweefsel sterk te prikkelen.

berk

Bovendien bezitten de bladen een zwak desinfecterende werking.
Het sap van de berk kan verkregen worden zoals dennenhars: een kleine insnijding in de stam vroeg in het voorjaar doet het berkensap uitstromen. Deze drank is diuretisch en verfrissend en wordt bruisend bij het gisten.
toepassing

Inwendig gebruik

als thee (1-2 eetl. gesneden bladen met 1 ltr. kokend water overgieten en laten trekken (toevoegen van 1 gr. natriumbicarbonaat zou de werkzaamheid verhogen).
Toepassing: Bij onvoldoende urine afscheiding, bij waterzucht en ontstekingen van de urinewegen; bij reuma en jicht.
'Berkenthee kan ook gebruikt worden om de huid te wassen bij huidziekten en ontstekingen.

Berkenbladeren maken deel uit van een anti-griepthee op basis van linde, viooltjes en koningskaars. Van elke plant 20 gram nemen en laten koken in 1 ltr water.  

Berkenaperitief:

50 tot 60 gram berkenbladeren 6 tot 8 dagen laten trekken in 1 ltr. rode wijn, suiker toevoegen naar smaak.

Zuiverende en versterkende sap (als een bron van eeuwige jeugd?) Maak omstreeks Nieuwjaar een wigvormige insnijding in de stam van een flinke berk. Vocht opvangen. (per stam maar één snede maken en max. 3 weken gebruiken, daarna snede afdekken met een wond-afdekmiddel.) Het opgevangen sap puur drinken, want het is lekker zoet.

Ook kun je van dit sap wijn maken op de volgende manier. Zet een pot met sap in een warme kamer en dek deze af met een doekje. Het sap gaat gisten en de suiker wordt in alcohol omgezet. Na zes weken is er een heerlijke zoete wijn ontstaan.

Leuke manier om berkensap te verkrijgen!

Bernagie

Andere naam voor deze plant is ook Borage of komkommerkruid , niet vanwege zijn vruchten , maar door de geur die hij verspreid.

Bernagie

De bernagie is een éénjarige plant met een rechtopstaande stengel  bezet met ruwe haren.  De bladen staan afwisselend, zijn elliptisch,  gerimpeld en aan beide zijden ruwharig, met een bijna gave rand. De bloemen zijn hangend en staan in losse bloeiwijzen (bijschermen) aan het einde van de stengel. Ze hebben vijf lila-blauwe kroonblaadjes. (soms zijn ze wit)
Bloeitijd juni-augustus.

Bernagie stamt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied.  Oogsten in de bloeitijd.
Drogen in de schaduw mogelijk, voor korte tijd ook in de zon. Deze plant kan gemakkelijk in de tuin gezaaid worden, zelfs in bloempotten.

Is ook prima geschikt als begeleidingsplant van tomaten ,om kevers en rupsen te weren.

Gebruik
Meestal het bloeiende kruid; soms de gedroogde bloemen of verse bladen
De werkzame stoffen zijn nog onvoldoende onderzocht.  Bernagie werkt zacht urineafdrijvend, het zou moeten werken tegen reuma, tegen nierontstekingen en geϊrriteerde blaas, maar de werking is wat twijfelachtig.

Bernagie wordt vooral als thee gedronken(twee eetlepels met 1 1iter water koud opzetten, eventjes koken en laten trekken). . De verse bladen worden soms als salade gegeten en als kruid gebruikt.
De bloemen zijn eetbaar en worden gebruikt om schotels te versieren.
Samen met kamille, klaproos en rozemarijn, wordt een thee gemaakt, werkzaam tegen griep en bronchitis.

Bernagie thee werkt koortsdempend, mits hij heet gedronken wordt,verder bij bronchiale infecties, mond- en keelinfecties, droge huid, cirrose en chronische nierontsteking, als alternatief voor teunisbloemolie bij huidklachten en premenstrueel syndroom (olie).
Zowel de bloemen als de blaadjes zijn bloedzuiverend.
In de jaren 80 kwam men er achter dat geneeskrachtige componenten in Bernagie een waardevol alternatief vormen voor de medicinale eigenschappen van teunisbloemolie. Op grote schaal ging men Bernagie kweken. De prijzen stortten echter dramatisch in toen bekend werd dat dezelfde geneeskrachtige componenten ook in de goedkope restproducten van zwarte bessen zitten.

Uitwendig: in oogwater, gorgeldranken en mondwater

Let op:

Langdurig gebruik van Bernagie werkt verkeerd uit op de huid en kan allergie in de hand werken. 

Braam

Iedereen kent wel de bramenstruiken...ze zijn er tegenwoordig ook zonder doorns, maar die worden meestal in de tuin gekweekt. Behalve dat de vruchten veel vitamine bevatten en ook zalige jam en siroop opleveren , verdient ook het blad de aandacht.

De blaadjes bevatten bijzonder veel looistoffen en tal van vitaminen en mineralen, Braamblad werkt hierdoor o.a. sterk samentrekkend en bloedzuiverend.
Van de blaadjes wordt thee en  tinctuur gemaakt.

Gebruik:
Braambladthee (of tinctuur) is een uitstekend middel bij alle kwalen die voortkomen uit een lage weerstand, zoals griep, verkoudheid, keelpijn, angina, ontstoken tandvlees, aften, verharde lymfeknopen.

Ook na een ernstige ziekte zal het herstel hiermee bevorderen, braamblad  is verder zweetdrijvend en ontstekingsremmend.
Ook als er sprake is van een acute diarree die langer dan een dag duurt,  drink dan Braamblad thee

In het kort : het blad werkt algemeen versterkend, ontslakkend, reinigend, stimulerend en ondersteunend. Stimuleert de nieren, reinigt de blaas, bij reuma en jicht, bij leverproblemen.
Verder: bij obstipatie, te hoog cholesterolgehalte en galstenen. Stimuleert de spijsvertering via lever en alvleesklier.

Oogklachten

Bij oogklachten( oogzwakte, vermoeide en overspannen ogen, scheelzien en bijziendheid is het goed om kompressen van deze thee te gebruiken

Bloed / verwondingen

Braamblad werkt zeer bloedzuiverend , het is een uitstekend aanvullend kruid bij bloedarmoede en bij bloedvergiftiging en kan dan goed naast de reguliere antibiotica gebruikt worden.
Door de bloedzuiverende werking is het ook goed idee om Braambladthee (of tinctuur) te gebruiken na een bloedtransfusie, waardoor de klachten die soms optreden als misselijkheid, koorts e.d. sterk verminderen.
Braam werkt bloedstelpend en kan dus goed worden toegepast als wondkruid, bij uitwendige wonden, maar ook bij inwendige bloedingen.
Door de samentrekkende en bloedreinigende werking ook een goed middel bij aambeien en zware menstruele bloedingen . (ga overigens altijd naar je huisarts als deze bloedingen lang duren en je niet de oorzaak weet).

Ook een goed kruid vlak voor en na de bevalling, versterkt de baarmoeder en stelpt nabloedingen.
 Braam is een zeer veilig en breed toepasbaar kruid, ook geschikt voor kinderen en ouderen.

Brandnetel

Zeer rijk aan mineralen o.a. calcium, kalium (voor de vochthuishouding), magnesium, koper, silicium, ijzer

Dat plantje wat je altijd lastig valt, is een van de veelzijdigste kruiden in de natuur.
 Behalve heel gezond en smakelijk als voedingsmiddel ,zijn er nog veel andere toepassingen.
 Het jonge blad wordt gebruikt als thee en om te eten.  Het blad is ook gedroogd te krijgen.

brandnetel

Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van de wortel en het zaad.
Werking:
Als constitutiekruid, werkt op het hele lichaam, als reiniger en versterker. Ook bij osteoporose.

Is gedroogd of vers een goed hulpmiddel tijdens lijn pogingen, of voorjaarsreiniging.
Door de aanwezige histamine kan het een hulp zijn tegen hooikoorts en door het hoge gehalte aan mineralen ook bij oa. spierkrampen.

Boed

Voor het bloed werkt het reinigend en stimulerend,is opbouwend bij bloedarmoede, geeft betere doorbloeding van de gewrichten.
Helpt bij het opruimen van gifstoffen in het bloed.

Haar

Bij haar problemen : 200gr. wortel in een halve liter azijn , 5 min. koken , afkoelen,filteren. Avonds inmasseren, s'morgens weer uitwassen. Een paar weken vol houden ong. 3x per week!
Bij roos: 100gr. verse blaadjes , wassen en uitknijpen deze sap vermengen met 40 ml amandelolie. Hiermee je hoofdhuid masseren .

Aambeien:3 kg brandnetelblad, 1 min. verwarmen en na afkoeling door een doek persen.
Vermengen met gelijke hoeveelheid honing en gedurende de dag 75 ml van deze drank opdrinken.

Brandnetel zalf wordt van de jonge toppen gemaakt en kan als trekzalf op vuile wonden, steenpuisten (dan eerst Calendulazalf) en op reumatische, pijnlijke plekken worden toegepast. (Toppen 24 uur laten trekken in au bain marie verwarmde vaseline )

Brandnetel zaad schijnt te helpen bij urine-incontinentie. 15 gr. mengen met 60 gr. roggemeel. Kneden met water en honing en dan pannenkoekjes maken. Tijdens het avondeten zo'n koekje nemen.
Het zaad wat nog groen is kan ook gebruikt worden als super food en is een goede vervanging van quinoa.

Verder:
Geeft een groengele verfstof, gemaakt uit de wortels. Is een goed anti-luismiddel op planten: een bos Brandnetels een aantal dagen laten weken in een emmer water, zeven, spuit deze vloeistof op planten met luis,

Brandnetelblad bevordert de leg bij kippen.

Kruiden ter verlichting van pijn/jeuk ten gevolge van brandnetel: Zuring,Weegbree (Grote en smalle) ,Salie Rozemarijn, en alle muntsoorten

Boerenwormkruid

Boerenwormkruid dankt zijn naam aan de thee die van de bloemen en bladeren wordt getrokken, een middel tegen ingewandswormen.  Het is een sterk geurende  statige plant.

brandnetel

De bladen zijn geveerd met langwerpig- lancetvormige slippen en behaard. De diepgele bloemhoofdjes vormen tamelijk platte, scherm-vormige pluimen. Ze dragen korte buisbloemen vanaf juli tot in de herfst.

Men gebruikt de gedroogde bloemhoofdjes maar soms de hele gedroogde plant.
Het voornaamste bestanddeel is etherische olie en veel giftig thujon . Dit werkt wormafdrijvend, vooral op spoel- en lintwormen.

Het bevordert de bloedtoevoer naar de buik. Hoge doses veroorzaken duizeligheid, krampen, buikpijn en kunnen dodelijk zijn. 
Een extract van de hele plant zou een insectendodende werking hebben en wordt soms gebruikt om hokken van dieren vlovrij te houden.

let op

Dit maakt dat er toch voorzichtig mee omgesprongen moet worden. Tegen wormen bestaan tegenwoordig veel werkzame, minder giftige middelen, daarom is boerenwormkruid als wormdrank sterk af te raden, zeker bij zwangerschap.

Bijvoet

Bijvoet is een vrij harige, overblijvende en geurige plant en wordt ongeveer 1 meter hoog. Hij bloeit van augustus tot september met roodbruine of gele bloemen. Met het blad worden wijn, stoofschotels en groentesoep gekruid Daarnaast geeft het ook de smaak aan oa Beerenburg likeur en andere kruidenbitters.

De bloemen zijn vrij klein en staan in lange smalle trossen aan de top van de stengel. De stengel is vaak rood/paars aangelopen. Als  geneeskruid gebruikt men de bladeren van de in de bloeitijd verzamelde plant. bijvoet

Hij kan gebruikt worden bij spijsverteringsstoornissen, eetlust problemen en diarree. De plant in je schoenen verlicht vermoeide voeten
Het is stimulerend voor het zenuwstelsel, menstruatie opwekkend en regulerend, zweetdrijvend, gal opwekkend. wekt de eetlust op, en stimuleert de spijsvertering .
Werd vroeger ook gebruikt als middel tegen wormen en moet dan gedurende lange tijd in een lage dosering worden ingenomen.

let op! 

Ooit is dit kruid ook gebruikt als middel om abortus  op te wekken, dit geeft aan dat zwangere vrouwen echt uit moeten kijken bij het gebruik hiervan.

De Chinese kruidkunde gebruikt het kruid voornamelijk voor de voortplantingsorganen, om de baarmoeder te verwarmen, om bloedingen te stoppen of om bloedingen bij een te lange menstruatiecyclus af te remmen

De thee wordt 2 tot 4x  per dag gedronken bij onderstaande verschijnselen,
- Bij verlaagde /onregelmatige en/of pijnlijke menstruatie.
- In beginstadia van verkoudheden en koortsen.
- Bij indigestie met weinig eetlust en maagkrampen.
- Bij misselijkheid met zware hoofdpijn.
- Bij depressie met lever- en ingewandsstoornissen.
- Tegen nervositeit bij verzwakte mensen.
- Bij artritis en jicht.
- Bij ingewandswormen.

Uitwendig gebruik: bijvoet-azijn is goed bij kneuzingen en ontstoken gewrichten.

Door de Alsem geur is Bijvoet ook insectenverdrijvend (Motten) en werd vroeger i.p.v. hop gebruikt.

tip: zoek tijdens een lange, vermoeiende wandeling naar bijvoet. Kauw op enkele bladeren of bloemtoppen en de vermoeidheid zal afnemen, doordat de bittere aromatische stoffen de geest en blik verhelderen. 
Ook bij andere perioden van vermoeidheid is het goed om langzaam op een paar bijvoet bladeren te kauwen.

 

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.