Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/ bachbloesem/ Bachbloesem dieren

Angstige dieren

Aspen

Dieren met Aspen-tekort zijn angstig en onzeker zonder dat we hier echt een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor kunnen vinden. Maar de dieren met Aspen energie-tekort ervaren deze angsten wel als heel echt!

Vaak zijn het dieren die als een echte Esp kunnen beven bij een zuchtje wind.  Vaak is het een moeilijk behandelbare angst , juist omdat er geen echte oorzaak aan te wijzen is. Hierdoor is Aspen dus erg waardevol als ondersteuning en behandeling.

 Geef het dier afleiding op die momenten dat de angsten de overhand dreigen te nemen. Er zijn verschillende meningen over het troosten van honden bij angst. Men zegt dat je het dier dan in de angst bevestigd.  Uiteraard is er overal een middenweg in te bewandelen...Angst kun je niet bevestigen...die is er gewoon!  Dus stel je steunend /beschermend op en probeer zoveel mogelijk afleiding te zoeken als dit mogelijk is.  Bij katten kun je alleen maar kijken wat de kat wil en daarin mee gaan. Zij hebben zo hun eigen manier om met angst om te gaan.

 Het Aspen dier slaapt meestal erg slecht en onrustig, droomt vaak heftig en kan daardoor ook moeilijk echt ontspannen en uitrusten. Soms helpt het als je iets met een bekende geur bij het dier legt tijdens het slapen.

 Vaak zijn Aspen-dieren bang om alleen te blijven, maar ook om contact te zoeken.  Forceer bij deze dieren niets, laat het dier zelf komen.  Trainen van dit dier kan alleen met heel kleine en voorzichtige stapjes. Het beste is om zelf dan ook wat Aspen druppels te nemen als u niet voldoende ontspannen bent.
Werk vooral aan het zelfvertrouwen van het dier en gebruik hiervoor de stem en lichaamstaal. eetbare beloningen zijn niet altijd welkom bij een Aspen dier. Voor in huis is bijv. een feromonenverdamper wel een heel goede aanvulling.

Aspen kan ook goede ondersteuning bieden bij dieren met een angst agressie

 Draagt bij aan optimisme en vertrouwen om het onbekende tegemoet te treden. Speciaal geschikt voor angstige en schrikachtige honden die kunnen trillen tot bijten van angst (verstoppen).

Katten: zie bachbloesem katten

naar bloesems

Cherry Plum

Bij deze dieren wordt een spanning in het lichaam opgebouwd die er eens in de zoveel tijd uitkomt in de vorm van hysterisch, agressief en/of driftig gedrag. Het dier verliest compleet zijn zelfbeheersing. Het gedrag is moeilijk te voorspellen omdat hij afhankelijk van zijn bui telkens anders op een situatie reageert. Het dier zelf voelt zich zeer ongemakkelijk en ongelukkig in deze situatie.  Ze hebben vaak een starre blik in hun ogen tijdens en vlak voor  hun spanning/angst aanval.

Wanneer het dier in zo'n hysterische aanval verkeerd probeer dan kordaat de aandacht van het dier op uzelf te projecteren zodat de aanval afneemt ipv toeneemt wat zal gebeuren wanneer u niet ingrijpt.

Heel belangrijk bij de behandeling van een dier met een Cherry Plum-tekort is proberen te voorkomen dat er spanning opgebouwd wordt. Er moet dus achterhaald zien te worden waarom het dier deze spanning opbouwt en waar deze vandaan komt.

Cherry plum geef je aan de hond die van pure angst , grommend voor je gaat staan, de dieren die steeds de neiging hebben om te bijten of te trappen uit pure angst agressie en opgelopen spanningen.

Dieren die om diverse redenen hun zelf gaan pijn doen (automutilatie/springen tegen het gaas/etc.) waarbij spanning de hoofdreden kan zijn hebben dringend Cherry Plum nodig en soms een aangepaste verandering van leefwijze of huisvesting.

Beschermt de blaas en nieren bij onderdrukte angst.
Dieren die snachts hun urine laten lopen zonder dat hier een aanwijsbare medische oorzaak is, Dieren met een neurologisch probleem
Dieren die gepest worden door hun mede bewoners, zijn goed te ondersteunen met Cherry plum.

Draagt bij aan balans en gelijkmoedigheid ondanks extreme stress. Het nerveuse dier voelt zich geleid en beschermd.


Katten: zie Bachbloesems katten

 

naar bloesems

Mimulus

Voor schuwe en bange dieren met een gebrek aan zelfvertrouwen. Deze dieren zijn bang voor concrete situaties, dingen of mensen.

Dieren met een tekort aan Mimulus-energie ontwikkelen angsten voor bekende zaken. Angst voor bekende zaken komt veel voor bij dieren. Bijvoorbeeld angst in het verkeer, angst voor vuilniszakken of angst voor die ene buurman, angst voor onweer, angst voor de TV, voor visite, bepaalde personen enz. Kortom alle angsten die benoemd kunnen worden en/of waarvan de oorsprong bekend is.

Deze dieren zijn vaak ook erg schrikachtig en hebben dan de neiging om te vluchten. Soms is de schrik en angst zo groot dat het dier agressief zal reageren wanneer u hem weer aan diezelfde prikkels blootstelt. (In dat geval kan een samenwerking met Cherry plum en/of clematis goede resultaat geven)

Vaak zie je bij deze dieren dat de angsten zich langzaam uitbreiden en wanneer er geen behandeling plaatsvindt kunnen zij veranderen in zeer teruggetrokken dieren, die nog maar weinig plezier in het leven hebben.

Deze dieren zijn ook overgevoelig en verlegen en hebben mede veroorzaakt door deze angsten ook vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Hierdoor is het aan te bevelen om deze dieren niet alleen Mimulus te geven, maar ook de remedie Larch. Mimulus dieren zijn ook vaak moe, slapen onrustig en houden van rust tijdens het slapen. .

Mimulus geef je ook als je een (ondervoed) dier hebt die steeds bang lijkt te zijn dat het voedsel weer afgepakt wordt. (dus haastige eters). Dit gedrag zie je vaak bij een herplaatser die uit een nare situatie komt.

Ook bij de dieren die weg duiken als de stofzuiger aan gaat of er een tractor langs rijd.
Bevestig je dier niet in deze vorm van angst , maar probeer het aan te moedigen om deze angsten te overstijgen.

'Angst niet bevestigen' ,betekend in geen enkel geval dat je deze angst niet serieus moet nemen. Ieder dier wat angstig is heeft steun (troost) nodig !
Mimulus is hierbij een heel goede ondersteuning. Het geeft moed en optimisme in het aangezicht van de uitdagingen van het leven.

Katten: zie bachbloesem katten

naar bloesems

Red Chestnut

Red Chestnut-dieren zijn overbezorgd en angstig om het welzijn van hun dierbaren.
Ze houden iedereen goed in de gaten en kunnen pas rustig gaan slapen als de hele familie veilig thuis is
Dit gedrag wordt ook gezien bij zogende moederdieren, die hun jongen zo dicht mogelijk bij zich willen houden, zodat die niet de fout in kunnen gaan of dat ze iets overkomt. Deze dieren hebben vaak een te sterke relatie met hun verzorger, in die zin dat de verzorger niet uit het oog verloren wordt en dat het dier hemel en aarde beweegt om maar bij die verzorger te zijn.
Deze dieren kunnen slecht tegen alleen zijn, immers, de verzorger is afwezig en daardoor raakt het dier in vertwijfeling. Het gaat hier dus om angsten en overbezorgdheid om anderen. Ook wanneer er sprake is van een te sterke band tussen dier en eigenaar kan deze remedie uitkomst brengen er ervoor zorgen dat het dier zich geestelijk niet verloren voelt hij niet in de buurt van zijn verzorger is.

Niet alleen bij dieren met verlatingsangst, maar ook bij dieren te snel alles verdedigen wat belangrijk voor hun is, hebben graag wat Red Chestnut energie om beter in balans te komen.

Katten: zie bachbloesem katten

naar bloesems

Rock Rose

De Rock-Rose-toestand treedt meestal kortdurend op en bij wijze van uitzondering.
Bijvoorbeeld na een ongeval, shock of zware mishandeling. Kan ook voorkomen bij extreme angst, schrikken of paniek.

Dieren met een tekort aan Rock Rose-energie verkeren in een verlengstuk van de Aspen of Mimulus toestand. Deze remedie behandelt beide soorten angsten. Het kan gebeuren dat dieren met een tekort aan deze energie verblind van angst weg rennen alsof hun leven ervan afhangt. Ze horen of zien op dat moment niets meer en contact is dus niet echt te maken.  Hun angst reactie is meestal iets wat plotseling komt (ongeluk/harde knal, etc

Wanneer het dier in paniek is geraakt geef je hem Rock Rose.  Wacht wel even tot de ergste reacties over zijn, anders heb je kans dat het dier nog banger wordt.

Rock Rose is onderdeel van Rescue Remedy en kan ook gegeven worden bij dieren met nachtmerries, dieren die weggelopen zijn en dan angstig terug gevonden worden .

Ook als je dier "iets" lijkt te zien en daar bang of gespannen van lijkt te zijn kun je Rock Rose inzetten.

Katten: zie bachbloesem katten

naar bloesems

Extreme angst aanval/schock: zie Rescue remedy

 

Verder:

Controleer eerst altijd of het echt om angst gaat en niet om een lichamelijk ongemak of zaken zoals verveling of eenzaamheid.

Soms lijkt het alsof je hond verlatingsangst heeft, maar het kan ook zijn dat het dier zich verveelt of geleerd heeft dat blaffen/janken beloond gaat worden. (Negatieve aandacht is ook aandacht)

Laat je goed adviseren hoe je een hond traint om alleen thuis te blijven...bij sommige honden zal dit makkelijker zijn dan bij anderen.
Neem de tijd om je nieuwe huisgenoot te leren om alleen te blijven.
Bepaalde rassen staan er om bekend dat ze niet te lang alleen kunnen zijn, ondanks dat hier ook uitzonderingen zijn.

Als je vaak weg moet voor meerdere uren en er is geen oppas mogelijk...neem dan niet zo'n hond!  We noemen dit soort honden niet voor niets "gezelschapshonden".

Angst kan in diverse vormen tot uiting komen, soms als agressie of apathie, maar ook kan het dier letterlijk ziek van angst zijn.
Vaak heeft een dier wat angstig is een combinatie van meerdere bloesems nodig...en verder voldoende aanmoediging en afleiding bij alles wat angstig maakt.

Soms helpt het om een angstig dier een plek te geven waar het zich terug kan trekken. Een bench voor een hond of kat is een mogelijkheid, maar stop je dier er niet zonder training in waardoor het zich mogelijk nog angstiger gaat voelen.  Vraag even advies bij een Bench training!
Is de verzorger ook angstig...schroom dan niet om samen de bachbloesem mix te nemen.

Voor extreem angstige (stress) momenten is het goed om Rescue remedy bij de hand te houden.
Bij een langdurige behandeling is deze mix niet altijd de geschikte keus. 

VERDER:

naar afwezigheid /Dieren die onvoldoende belangstelling hebben in het hier en nu

 

Gratis consult en de prijs van een (voordelig) gebruikersflesje?

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 08-03-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.