Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/ bachbloesem/ Bachbloesem dieren

Blaffende honden

blaffen

Een van de meest gevraagde Bachbloesem mix...

"Iets tegen het blaffen!"

 

Vraag: Waarom blaffen honden eigenlijk?

Antwoord: omdat ze op deze manier hun stem kunnen laten horen!

Honden communiceren niet alleen met hun staart en houding, maar zeer zeker ook met hun stembanden. Net zoals mensen praten en daarbij vaak ook lichaamstaal laten zien.

Blaffen betekent iets, de hond wil ons wat zeggen......soms gebruikt het dier ook nog andere geluiden zoals piepen, janken , huilen en natuurlijk grommen.

 Als jij je hond goed kent , kun je vaak ook herkennen wat voor een blaf je hoort.

1 Dit kan enthousiasme/blijheid zijn bijv. omdat jij thuis komt, meestal is dit een korte snelle blaf op hoge toon en daarbij gaat je hond meestal onrustig heen en weer lopen of tegen je opspringen.

2 Het kan een angstig geblaf zijn vanwege het vuurwerk, maar ook voor (on)bekende zaken. Meestal hoor je dan een lange serie blaffen met een hoge frequentie. Soms aan het eind daarvan een soort hysterische huil uithaal. Vaak zie je dan ook dat de hond onrustig is,soms een lage houding heeft en vluchtgedrag vertoont. Maar ook kan je hond hierbij juist agressief reageren.

3 Een onzeker geblaf omdat de situatie op dat moment onduidelijk is, of omdat er stress optreed bij je hond.  Dit is het eentonige geblaf waardoor de meeste buren gaan klagen. De hond staat meestal stil bij het blaffen.

4 Felle blaf:  omdat de hond iets ziet waar tegen gewaakt moet worden, grommend omdat er een duidelijke dreiging is. Meestal blaft je hond dan kort grommend en laag.  De houding is bedreigend, hond maakt zich groot en loopt naar de bedreiging toe.

5 Er is een blaf die "zegt" kom we gaan spelen! "  Dit is zo'n stotter-blafje op een hoge toon, waarbij het dier ook soms nog een spelboog laat zien.  (kijk hiervoor even bij lichaamstaal).

6 De blaf van de jachthond tijdens het drijven, vaak wordt dit gedrag aangeleerd en is dan 3-4 x blaffen...even pauze en daarna weer 3-4 x blaffen.  De hond kijkt hierbij steeds verwachtingsvol naar de baas en verwacht dan een beloning.
Dit gedrag kan ook aangeleerd worden zonder dat je er erg in hebt . De beloning die het dier dan krijgt is aandacht.  Soms aandacht doordat je het dier eten gaat geven na het blaffen, uit gaat laten...maar...ook negatieve aandacht is dan een beloning.

7 De emotionele blaf van de zieke hond is meestal een soort kermende blaf die vaak afgewisseld wordt met piepen. De houding is hierbij heel verschillend en ligt aan de ziekte. Soms kan de hond fel uitvallen hierbij.  Uiteraard ga je met dit dier naar je dierenarts!

8 Het luide geblaf van de hond met verlatingsangst die zijn/haar familie weer bij elkaar wil brengen. Meestal is dit ook een korte hoge toon blaf, soms ook een luide huilblaf of een afwisseling van beiden  De hond loopt meestal onrustig heen en weer. 

Ook een groep/roedel honden zullen vaak gezamenlijk hun blaf laten horen.

Vrijwel alle honden blaffen , maar per ras/soort is er ook een duidelijk verschil in de manier en frequentie van het blaffen. Er zijn dieren die het blaffen als een duidelijke voorkeursbezigheid hebben gekozen en dit geluid veelvuldig laten horen.
Sommige rassen zullen hierdoor ook sneller als waakhond worden ingezet. Ook als hulphond kunnen bepaalde rassen sneller het signaleringsblaffen aan kunnen leren .

Helaas wordt deze communicatie van honden vrijwel altijd als ongewenst gezien, terwijl er niemand het in het hoofd haalt om hinniken van een paard , het miauwen van een kat en het piepen van een vogel eruit te trainen, worden er wel allerlei hulpmiddelen in de handel gebracht om het blaffen van de hond te verbieden.

Wanneer wordt het blaffen een probleem?

Soms zal het blaffen zulke vormen aan gaan nemen dat we niet meer kunnen praten van een natuurlijke manier van uitdrukken. Waarschijnlijk zal er dan een soort aangeleerd of zelfbelonend gedrag zijn ontstaan.  Soms zal dit onbewust aangemoedigd zijn, vaak is er sprake van een (chronische? ) verhoogd stress niveau. Pas wanneer je weet om welk blaftype het gaat en hoe dit overmatige gebruik van die stembanden tot stand is gekomen, kun je proberen om dit weer te reduceren.

Wanneer ik vraag: waar blaft de hond tegen?  Dan is het antwoord vaak..."tegen alles en iedereen".  Uiteraard zal dit waarschijnlijk niet kloppen, want als je goed in de gaten gaat houden wat de hond op het moment van blaffen ziet, zal er toch een patroon te vinden zijn.

Het eerste wat je moet proberen is de oorzaak te achterhalen...is het angst/overmatige enthousiasme/onzekerheid /jachtinstinct (fietsers en renners) ,verveling of verlatingsangst.

Hierna zul je moeten reageren door de oorzaak te verminderen.  Dit zal niet altijd even makkelijk gaan.

Springt jouw hond op de bank/stoel om voor het raam te gaan blaffen? Haal de stoel/ bank naar voren en plak een tijdje een deel van het raam af met plakplastic.

Dus je eerste stap is om de reden van het blaffen tijdelijk te ontwijken. Uiteraard ga je jouw hond niet straffen omdat hij/zij blaft, want het enige wat het dier doet is immers iets duidelijk maken. Ontneem jij je hond deze vorm van communicatie dan zal een ander frustratie gedrag dit overnemen.

Hoe ga je dit oplossen?

Eerst breng je veranderingen aan in de situatie en in je eigen gedrag naar je hond.

Kijk ook eens kritisch naar je eigen houding. Bied je voldoende duidelijkheid en leiding aan je hond of moet het dier zelf maar uitmaken wanneer hij gaat waken etc.?
Ga ook niet schreeuwen of zelf onrustig doen, want stemmingsoverdracht werkt averechts op het blafgedrag.  Kijk ook eens goed of er echt wel sprake is van overmatig blaffen, hou een dagboekje bij om de tijd te noteren. Vaak blijkt dat het eigenlijk best wel mee valt met de lengte van de blafbuien.

Als de hond blaft door verlatingsangst, ga dan trainen om het dier steeds iets langer alleen te laten. Doe dit heel rustig aan en zorg voor een oppas zolang deze training nog niet klaar is.  Vraag advies van een positief ingestelde gedragstherapeut hoe je dit dier kan helpen om minder angstig en alleen te zijn. 

Er zijn daarbij ook heel goede Bachmixen  te maken, maar kijk uit voor de mixen met de vage aanduidingen van een nummer of een kreet ( ... kan niet alleen zijn.)

Deze mixen zijn vooraf gemaakt zonder dat ze jouw hond voor ogen hadden. Dus geef altijd een mix-op-maat!   (is ook vaak goedkoper) 

Uiteraard laat je een hond vooraf ook voldoende beweging en ontspanning krijgen. Kijk voor tips hiervoor ook even bij stress-bij-honden

Ook afleiding dmv een kong, snuffelmat, enz. is heel erg welkom

Honden die blaffen uit angst kun je alleen helpen door de angst weg te nemen!  Straffen door middel van schreeuwen/blafbanden/negeren/enz. is de meest nare oplossing.
Soms stopt de hond hierdoor wel met blaffen omdat de angst voor het gevolg nog groter is dan de oorspronkelijke angst.
Maar kijk dan niet vreemd op wanneer er dan een veel vervelender probleem voor in de plaats gaat komen.

Met ondersteuning van Bachbloesems zul je ook geleidelijk je hond kunnen gaan confronteren met het onderwerp van de angst. Maar wees hierbij heel voorzichtig, zodat je het niet nog erger gaat maken. Er is ook een mogelijkheid om je hond aan te leren om het onderwerp van de angst te gaan ontwijken, waardoor er geen stress (en daardoor blaffen) ontstaat.   Kijk eens op internet naar BAT training.g.

Een hond die overmatig blaft om aandacht, zul je echt heel duidelijk moeten negeren. De hond heeft ooit geleerd dat er aandacht komt tijdens het blaffen, dus zal dit altijd blijven doen. Ook negatieve aandacht is dan een beloning, dus straffen heeft ook geen zin...negeren wel, maar daarin moet je echt heel consequent mee zijn.

Een hond die altijd blaft als er iemand binnen komt, krijgt meestal de aandacht, want we schamen ons rot voor de visite of irriteren ons te pletter aan dat blaffen. Ook kan het zijn dat je dit als een compliment ziet (hond is zo blij dat we thuis komen/ hond wil ons beschermen!!)

Niet straffen, niet belonen...echt compleet negeren...niets tegen het dier zeggen, niet aankijken...

Zodra het dier rustig is, kun je aandacht gaan geven. De hond leert dan aan dat het niet blaffen meer oplevert dan wel blaffen!

Bij verdediging of bewaking geblaf zul je de hond duidelijk moeten maken dat jij de taak overneemt. Ga tussen "het gevaar" en je hond in staan met de rug naar je hond toe en geef met een duidelijke hand beweging aan dat jij de controle hebt.  Uiteraard leer je eerst je hond dat de handbeweging betekent dat het dier zich rustig houd.  Uiteraard beloon je dit dier meteen nadat het blaffen stopt!

Leer je hond zo snel mogelijk een woord aan die hoort bij het blaffen, waardoor je meteen de eerste geluiden in de kiem kunt smoren. Ik gebruik het woord STOP.

Beloon je hond meteen met een ander woord of een lekkertje, zodra het blaffen ophoud. 

blafband?

Wat je nooit moet doen is de hond straffen met een blafband of op een andere manier.

Wanneer blaffen veroorzaakt wordt door een vorm van stress /angst of onzekerheid, dan zal dit alleen maar toenemen doordat de angst onderdrukt wordt door een stroom stootje of een andere afschrikking. Het blaffen van angst zal daarna misschien verminderen, maar de angst wordt erger..er is nu immers een extra angst bijgekomen!!

Ook de citronella band is echt niet goed en veroorzaakt alleen een opstapeling van stress doordat deze geur erg lang blijft hangen.

Schreeuwen

Dat is de volgende valkuil, waar we allemaal wel eens intrappen.  Stel je eens voor...je hond blaft...wat ook de reden is...jij gaat schreeuwen dat het dier moet stoppen. Hond is er op dat moment van overtuigd dat het blaffen legitiem is...want de baas blaft met hem/haar mee!

Probeer er achter te komen waarom je hond overmatig blaft, vraag hiervoor een geschikte Bach remedie mix en leer de hond dat NIET blaffen soms meer oplevert dan WEL blaffen.

In het kort:
Probeer iedere aanleiding voor een overmatige blafbui zo snel mogelijk in de kiem te smoren, maar geef nooit teveel aandacht aan het blaffen.  Geef je hond het respect en de mogelijkheid tot communicatie.

(spreuk: probleem verschijnt als communicatie verdwijnt)

Aarzel niet om advies te vragen...2 weten vaak meer dan 1.

Gratis consult en de prijs van een (voordelig) gebruikersflesje?

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 08-03-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.