Marjanka's pages

U bent hier: marjanka.nl / Bachbloesems/ Bachbloesem dieren

Bach therapie voor dieren

Ter info

Dit onderdeel maakt deel uit van een website die niet alleen voor dieren bestemd is...de links die je boven ziet, bevatten alg. informatie voor mens en dier.

Ervaring

Mijn ervaring als Bachtherapeute:
Vanaf 1983 tot heden mensen en later ook dieren behandeld .
2008 opleiding tot Bach/dieren therapeut afgerond.

Diverse ervaringen met het behandelen van probleem honden.
+
Overtuigde aanhanger van John Bradshaw die me leerde dat honden het beste leren via positieve boodschappen en ervaringen.

Waarom Bachbloesems?

Dieren hebben ook emotie's zoals angsten/onzekerheden.

Dieren zijn ook jaloers, agressief.

Dieren willen ook aandacht of juist rust.

Dieren zijn soms super sociaal, maar kunnen best ook a-sociaal zijn

Kortom...dieren hebben ook hun eigen karakter...net als wij!

Maar...dieren zijn GEEN mensen...zij denken anders, voelen anders, horen en ruiken anders...

Een hond die steeds je vuilnisbak leeg maakt, en dan schuldig kijkt als je thuis komt...weet niet dat hij iets gedaan heeft wat niet mag. 

Hij kijkt zo omdat hij uit ervaring weet dat als jij thuis komt, vaak gaat schelden.

Combinatie vuilnisbak en het schelden, heeft totaal geen verbinding voor het dier.

Thuiskomen en vaak schelden wel...dat gebeurd nl tegelijkertijd, dus kijkt hij/zij verwachtingsvol en onzeker...wij noemen dat "schuldig kijken".

Een hond die bijt is niet altijd agressief...er zijn vele redenen waarom die tanden gebruikt worden. (angst, onzekerheid, verdediging, pijn, etc)

Er is een duidelijk verschil , in emoties van dieren en mensen

Dit maakt dat het samenstellen van een bachbloesem mix voor dieren een heel andere benadering en deskundigheid vereist als het bereiden voor mensen.

Diagnose en reactie

Dieren reageren vaak ook heel snel op deze toedieningen, mits we in staat blijken om het probleem goed te diagnosticeren.
Dat laatste kan wel eens een probleem zijn. Hoewel er maar 38 soorten flesjes zijn , zijn er meer dan 10 miljoen combinaties mogelijk.

Het is een hele kunst om uit al die mogelijkheden precies die combinatie te vinden die bij uw dier  past en ook welke bloesems elkaar versterken/samenwerken of juist tegen werken.

Voor het stellen van deze diagnose maak ik gebruik van uw beschrijving over de lichaamshouding, gedrag , ervaring, verleden, etc.  (zie hier wat vragen die belangrijk zijn)

Ook is het belangrijk om erbij te weten wat uw reactie is op het probleem gedrag is.

Soms zal ik vragen om een plukje haar en/of een foto van het dier. 

Via de energie hiervan kan deze me dan zelf  'vertellen'  welke bloesems het beste zijn.

Mijn ervaring met honden en katten is vrij groot, vooral katten kunnen soms zeer snel reageren op een Bachbloesem.

Paarden vind ik prachtige wezens, maar mijn ervaring is vrijwel nihil.

Dus als er werkelijk een diagnose gesteld moet worden via gedrag en lichaamshouding... is de kans vrij groot dat ik het niet goed ga doen hierbij.

ten slotte

Bij het gebruik van Bach bloesems zal ook gekeken moeten worden of er nog aanvullende training/gedragstherapie of verandering van leefwijze nodig zijn .

Ik heb een vrij ruime ervaring op gebied van dieren gedrag, maar zal u zo nodig toch door verwijzen naar een expert in uw woon omgeving.

Gentian

Dieren die vaak met de 'staart tussen de benen' weglopen, zodra er iets niet gaat zoals het hoort te gaan. Een tegenslag tijdens een training en het dier zal die oefening niet meer doen omdat hij denkt het toch niet te kunnen .De dieren zijn pessimistisch gestemd en hebben geen zin om dingen te gaan ondernemen omdat je ze op voorhand besloten hebben dat het toch niet leuk wordt. De dieren hebben vaak een ietwat droevige blik in hun ogen en stralen en vreemde hooghartigheid uit. Dieren die dit gedrag vertonen hebben duidelijk een Gentian-tekort. Meestal is deze toestand slechts van tijdelijke aardt en heeft dan een aanwijsbare oorzaak. (herplaatsing)
naar bloesems

Gorse

Gorse is een echte stemmingsremedie. Een dier kan tijdelijk in een Gorse-stemming zijn, maar geen dier heeft een Gorsekarakter. Het dier is volstrekt wanhopig en doet geen moeite meer om activiteiten te ondernemen. Het ligt op de eigen plek en blijft daar liggen. Het dier geeft de indruk dat het van hem allemaal niet meer hoeft. Deze houding zie je wanneer de hond ziek is en niet meer de energie heeft om "overeind" te krabbelen. Ook dieren die langdurig in asiel of kennel zitten vertonen dit gedrag, ze zien geen enkel zin meer van het leven. Deze dieren hebben heel veel liefde, geduld en aandacht nodig om uit deze depressieve toestand te krabbelen. Gorse is ook een goede remedie voor dieren die last hebben van verlatingsangsten. De remedie Gorse staat ook bekend als '' zonneschijn in een flesje''.
naar bloesems

Hornbeam

Het dier is verveeld en heeft geen zin om op te staan. Het wordt ook wel vaak het maandagmorgen middel genoemd
Als er iets leuks gebeurt is de energie er ineens weer wel, maar het normale leven lijkt moeilijk te volbrengen.

De hond loopt braaf zijn dagelijkse blokje om mee, maar van enige enthousiasme is geen sprake.
De kat zit verveeld voor zich uit te kijken tot je het dier uitdaagt om te spelen.

Het paard sloft een beetje, tot het ineens in de wei andere dieren tegen komt.
Deze dieren houden van afwisseling, liefst iedere dag een ander rondje lopen of een ander spelletje doen.

Behalve Hornbeam helpt het om een verandering aan te brengen in het normale patroon om het dier weer in balans te krijgen. Uiteraard gaat u eerst langs de dierenarts om te zien of die lusteloosheid geen achterliggende gezondheidsoorzaak heeft!

Hornbeam dieren zijn het tegenovergestelde van Crab apple karakters. Deze willen juist dat alles iedere dag hetzelfde is.
naar bloesems

Scleranthus

Een dier die een tekort heeft aan Scleranthus-energie heeft veel last van stemmingswisselingen. Hij kan geen evenwicht vinden in het leven. Het eten de ene dag wel lusten en dan weer niet. De buurman aardig vinden en de volgende dag hem willen bijten. Het dier twijfelt constant, kan geen keuzes maken waardoor hij niet lekker in zijn vel zit. Deze gemoedstoestand kost het dier veel energie aangezien hij druk is met proberen te kiezen en niets opschiet. Bij honden met een gebrek aan Scleranthus-energie zie je vaak dat deze dieren last hebben van autoziekte welke ook voortkomt uit een evenwichtsstoornis. Ook dieren die last hebben van hormoonschommelingen ( teefjes rond de loopsheid) zijn vaak gebaat met Scleranthus.
naar bloesems

Wild Oat

 Het Wild Oat dier is de eeuwige puber, het zijn vrolijke dieren in de omgang en overal enthousiast voor te krijgen.
Hun probleem is eigenlijk dat ze het onvermogen lijken te hebben om zaken serieus te nemen en te leren. Zomaar ineens kunnen ze dus " vergeten" dat ze met een training bezig waren of iets te doen wat hun werd opgedragen. Helaas zijn er dan mensen die boos worden op dit dier en hard ingrijpen. Hiermee " dood" je natuurlijk wel hun originaliteit en levensplezier.
Een betere en zachtere manier is om het dier te behandelen met Wild Oat en daarnaast niet te lang met een zelfde oefening/training bezig blijven. Benader het dier verder met een vriendelijke , maar onverzettelijke zekerheid.
Verder zul je veel met het dier bezig moeten zijn...steeds opnieuw andere spelletjes spelen en het dier uit te dagen om origineel te blijven.

Wild Oat is een remedie die je in kunt zetten voor alle gevallen, waarbij je het gevoel hebt dat het dier blijft steken in de geestelijke groei. Ook wanneer het dier zich niet lijkt te kunnen concentreren, is Wild Oat een goede aanvulling. Verder zijn de honden die sloopgedrag vertonen uit verveling erg toe aan een flinke hoeveelheid Wild Oat. (let op: Sloop gedrag kan ook komen door oa. verlatingsangst!!)

Het Wild Oat dier weet eigenlijk niet wat hij wil. Hij heeft geen doel in zijn leven. Het dier kan duidelijk moeilijk voldoende concentratie opbrengen om te doen waar het mee bezig is. Hij begint ergens enthousiast aan, maar verliest al gauw de interesse en stopt er dan maar mee.
naar bloesems

ONZEKERHEID

Onzekerheid en angst horen vaak bij elkaar, maar ook agressie en onzekerheid gaan vaak samen.

Niet iedere onzekere hond zal dit ook duidelijk laten zien. Dus als jouw hond probleem gedrag vertoont waarbij je niet goed weet wat de achterliggende emotie is...hou er dan rekening mee dat het misschien wel goed is om iets tegen die onzekerheid te doen.
Dieren die vaak tegenstrijdige signalen hebben gekregen, zullen vaker onzeker gedrag gaan vertonen dan anderen.

Maar onzeker gedrag hoeft geen probleem te zijn, pas als het je huisdier belet om goed te functioneren, zul je via gedragstherapie en Bachremedie daar wat mee moeten gaan doen.
Vaak zie je bij onzekere honden een tegenstrijdige houding. Bijvoorbeeld grommen met de staart tussen de poten. 

Geef dit dier leiding, duidelijkheid en aanmoediging. Prijs haar/hem de hemel in als iets goed gaat en zorg dat je naast jouw dier blijft staan als hij/zij wel de confrontatie aan gaat met datgene wat onzeker maakte. 

Geef het dier geen moeilijke opdrachten, wanneer het dier je niet snapt of de opdracht niet aan kan, zal de onzekerheid alleen maar toenemen. Dit in tegenstelling tot de geweldige beloning die het krijgt als de opdracht wel goed vervult wordt!!! 

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 18-10-16   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.