Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/ bachbloesem/ Bachbloesem dieren

Balletje of stokken gooien


Voor sommige honden (en hun verzorger) is het een eindeloos spel...stokken of balletje gooien.

Er zijn zelfs overal speciale ballengooiers te koop die de bal nog verder weg gooien zodat je hond extra ver moet rennen om deze te vangen.

Prima vertier en vaak een heerlijke manier om je hond de nodige extra beweging te geven...tenzij...dit de voornaamste of enige beweging is.

Sommige honden zijn zo gefocust op die bal of stok dat er geen andere mogelijkheid is om je geliefde huisdier in beweging te krijgen.  Dan zet ik mijn vraagtekens bij dit spel wat eigenlijk al lang geen spel meer is maar een obsessie.

De obsessie die voor meerdere honden in de zomer ook lichamelijk gevaarlijk kan blijken te zijn.

Echt gebeurd verhaal:

Hond (Golden Retriever van 5 jaar )

Dagelijks werd ze 3 -4 x uitgelaten op het grote grasveld voor het huis...nadat ze haar behoefte had gedaan begon het spel. De bal werd gegooid en zij rende erachter aan, haalde hem op en bracht deze dan keurig bij de bazin.  Weer werd deze gegooid en herhaalde dit zich...tot de vrouw moe werd van het gooien, de hond met een balletje lokte en naar huis bracht.

Waar de vrouw geen rekening mee had gehouden is dat de hartslag van een hond erg omhoog gaat tijdens dit rennen, de hond zo gefocust is op de bal dat hij geen enkele prikkel meer ervaart en wanneer de temperatuur buiten hoger dan 16-17 graden is, de lichaamstemperatuur van de hond gevaarlijk hoog kan worden bij deze activiteit.

De hond overleefde dit niet, misschien dat haar hart ook iets zwakker was ? Maar wil jij het risico nemen met jouw hond?

Zomer

Voel even met je blote voeten op het asfalt..is het te warm voor jouw voeten, laat dan ook je hond daar niet op lopen en kies het gras of zoek schaduw plekjes op.

Laat je hond NOOIT achter in een auto, ook al heb je het raam wat open staan. De temperatuur zal heel snel stijgen , net als de temp. van je hond en deze overleefd dit niet   lees even hier verder over hond in auto

Gebruik ook je verstand als het gaat om het fietsen met je hond...deze kan niet bijtijds aangeven dat de lichaamtemperatuur te hoog gaat worden. Soms is het dan zomaar te laat!  Fietsen is leuk, maar wacht even tot de avond en de temperatuur weer gedaald is, of sta eens wat vroeger op hiervoor.

Geef je hond overdag de gelegenheid om een koel plekje te zoeken, of zoek deze voor hem/haar. Sommige honden willen zo graag in de buurt van de baas blijven dat ze de signalen negeren die hun vertellen dat het te warm is buiten. Ook honden kunnen verbranden in de zon!!

Honden gebruiken hun tong, buik en poten om te hoge temperatuur mee kwijt te raken, dus als je ze koel wilt houden, hou daar dan rekening mee. Een koele natte handdoek over de rug helpt eigenlijk vrij weinig.

Fijne zomer!!!

 

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 08-03-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.