Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/  Magie- Bijgeloof / Yul-kerst

menu (bij) geloof

Inleiding // Getallen // Vrijdag de 13de // Halloween// Yule-Joel-kerst // Cultuur-gebonden// Vloek-verwensing // Zon verduistering // Sport // Allerlei // Dieren//

(Bij)geloof over Yul/Joel/Kerst

winter zonnewende

21-22 dec, De langste nacht, de kortste dag.

We noemen het de winterzonnewende/Joel/ Yule/ Mid-winterfeest/ wintersolstitium (zonnestilstand).

Tijdens deze periode staat de zon op haar laagste punt, wat aangeeft dat we mid-winter bereikt hebben.

Eigenlijk klopt dit niet want we beginnen nu pas met de winterperiode!!

Maar het is een dag van hoop want hierna zal de invloed van de zon weer heel langzaam toe gaan nemen en worden de dagen weer langer!

Het wiel van het jaar wordt weer opnieuw op gang gebracht en dat wordt op diverse manieren gevierd.

Er werden lichtjes gebrand in de (altijd groene) kerstbomen en deze lichtjes symboliseerde dan het terugkomen van de zon en zijn levenskrachten. Deze kaarslichten en vuren die nu nog steeds centraal staan in het kerstfeest, werden gebrand om de zon weer "aan te moedigen" na diens stilstand.

Het is een feest van vrede. Van de overwinning van licht op duister. Een strijd tussen koning Eik (Licht) en koning Hulst (duisternis), waarbij de Eikenkoning wint. Het is de tijd van inspiratie, vooruitblikken en uitgelatenheid.

Ook werd/wordt een joelblok verbrand. Dit was een blok hout die vooraf besprenkeld werd met wijn, olie en/of wijwater.

 De as en resten werden bewaard vanwege hun krachtige spirituele werking.

Het is ook het feest van de Godin die het nieuwe leven in zich draagt en daardoor de belofte geeft van vruchtbaarheid in het jaar wat volgt.  De Germanen maakte er een 12 daags festijn van en ook de Romeinen hadden de 6 dagen voor en 6 dagen erna om uitgebreid hun feesten te vieren en de Goden gunstig te stemmen.

Het feest wat overal populair was en uitgebreid werd gevierd, is later door de christelijke kerk geadopteerd en kreeg hierna een extra betekenis.

Men ging dit vieren als de geboortedag van Jesus Christus en noemde het hierna kerstmis.
Dat Jesus waarschijnlijk in de lente geboren was, werd gemakshalve maar even vergeten. Het was kennelijk belangrijker om van dit (heidense) lichtfeest iets Christelijks te maken.

Veel verhalen en voorspellingen wijzen op deze 21ste December, zo heeft Nostradamus al vage voorspellingen gedaan over het einde der tijden als de wereld weer 1cultuur zou zijn op deze dag.

 De Maya kalender stopte op 21 dec. 2012 etc., maar de wereld blijft draaien (net als de zon/maan en alle andere planeten...)

Maar wij gaan F E E S T vieren!!!!

Het maakt niet uit vanuit welke cultuur achtergrond of geloof je dit vieren wilt.

Als je maar het gevoel uit draagt dat er steeds opnieuw weer leven begint. Dat donker altijd gevolgd wordt door licht, dat oorlog altijd een omslag heeft in vrede en dat goed altijd weer een tegenhanger is van het kwaad!

Fijne joel/yul/midwinternacht/kerst feest !

TOP

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.