Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/  Magie- Bijgeloof / Getallen

menu (bij) geloof

Inleiding // Getallen // Vrijdag de 13de // Halloween// Yule-Joel-kerst // Cultuur-gebonden// Vloek-verwensing // Zon verduistering // Sport // Allerlei // Dieren//

Bijgeloof over getallen

In Londen werd een keer een trap neergezet. De helft van de mensen liep er omheen. Waarom ze er niet onderdoor liepen?. Omdat het in de oude tijden een symbool(teken) van het leven was. Wie het (door)brak kreeg het met de duivel aan de stok.

Verder heeft de ladder een 3 hoek vorm en dat is een heilig teken. Liep je er doorheen, dan was je oneerbiedig tegen de goden en kon je dus gestraft worden. Maar er is nog een reden. Vaak stond een ladder tegen een galg. Daar hing meestal een lijk aan en die kon je op je hoofd krijgen. Maar je kreeg juist geluk als je daarna met je armen een kruis sloeg. 

Drie

Driemaal is scheepsrecht, in sprookjes drie wensen doen.
Bijgeloof uit de Boerenoorlog in Zuid-Afrika.
Deze boeren vreesden scherpschutters. Ze zouden ‘s nachts de derde man zeker raken.

Ook drie sigaretten met een lucifer aansteken wordt beschouwd als gunstig. In verschillende geloofsrichtingen en spirituele kringen wordt 3 als "Goddelijk" gezien.
In het christendom komt God in 3 gedaanten voor:..de vader, zoon en heilige geest.

Een boodschap uit een een droom waar het getal 3 in voorkomt, wordt als boodschap gezien vanuit "het licht"
In Egypte was een driehoek een heilig symbool, en het doorbreken daarvan bracht ongeluk. Een ladder is ook een driehoek, vandaar dat je hier niet onder door mag lopen.

Vier

Een bijgelovige angst voor het getal vier blijkt dodelijk te zijn voor sommige Chinezen en Japanners. Dat komt door de stress die het getal vier veroorzaakt. Het klinkt in veel dialecten vrijwel hetzelfde als het woord 'dood'.
Veel Chinese en Japanse ziekenhuizen hebben daarom al geen vierde verdieping of kamer vier meer in het gebouw.
De onderzoekers stellen dat de enige uitleg is dat de psychologische stress die door het getal ontstaat de extra sterfgevallen op de vierde van de maand veroorzaakt.
Een oplossing voor het merkwaardige probleem is er niet. Het veranderen van de klanken van het getal en dood is een goed begin, maar de vraag is of dat de Aziaten van hun bijgeloof doet vallen

zeven

Ook het getal zeven is een bijgelovig getal.
Uit zeven planten bestaat het bosje dat aan het huis wordt gehangen om het kwaad te weren.
Ik heb dit onderwerp over bijgeloof dan ook ingedeeld in 7 verschillende hoofd onderwerpen.
Het zevende meisje van dezelfde moeder wordt een heks en de zevende jongen een weerwolf Misschien ken je de zeven dubbeltjesring, dit is een soort amulet tegen vallende ziekte.
Verder kennen we traditionele menora: de zevenarmige kandelaar uit de joodse geschiedenis en waarover nog steeds de meest fantastische verhalen de ronde doen.

 Negen

Het getal Negen wordt in verschillende landen gezien als het volmaakte getal = 3x 3  (godsgetal)
 je vind in speciale winkels ook 9 armige kandelaren die gebruikt worden voor positieve rituelen.
Hoger dan negen kun je niet gaan zegt men...want de volgende cijfers hebben allen al een eerder gebruikt getal. (10 = 1+0 )  Het is het getal van de afronding en van afscheid.

Elf

Noemen we het gekkengetal, elf is een natuurgeest die vreemd deed en een bijvorm van elf , was een zot of een dwaas. De 11de dag van de 11de maand is ook het begin van de voorbereidingstijd naar het "zottenfeest" oftewel carnaval. Elf is ook een nerveus getal doordat het uit 2 x een 1 bestaat en het daardoor ook een getal is die de keuze tussen:  goed en kwaad, tussen rechts af en links af en tussen intuïtie en weten , geeft.

Zeventien

Is in sommige landen ook een ongeluksgetal, maar dat heeft te maken met de schrijfwijze van het getal in Romeinse letters ( XVII) Dit is een anagram van 'VIXI', wat Latijn is voor 'ik heb geleefd'. ( Zie verder bij het hoofdstuk 'cultuur gebonden'.)
Vliegtuigstoelen/hotelkamers etc. zul je dus in Italië weinig tegen komen, zelfs de Renauld 17 heet daar R177 (de 7 achter het getal moet het ongeluk van de 17 neutraliseren)

TOP

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.