Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/  Magie- Bijgeloof / Halloween

menu (bij) geloof

Inleiding // Getallen // Vrijdag de 13de // Halloween// Yule-Joel-kerst // Cultuur-gebonden// Vloek-verwensing // Zon verduistering // Sport // Allerlei // Dieren//

(Bij)geloof over Halloween

In allerlei culturen worden de 3 dagen rond 31 oktober t/m 2 november gevierd met diverse gebruiken.  Overeenkomsten zijn dat iedereen op een eigen manier bezig is met 'dood en leven' en de scheidingslijn hiertussen.

Op 31 oktober vieren we:

All Hallows' eve

( oftewel Halloween.  Het is de avond voor het rooms katholieke feest "Allerheiligen" , waarbij alle heiligen van deze kerk herdacht worden en het Christelijke feest Allerzielen, waarbij alle doden herdacht worden.

Halloween werd door de Kelten op diverse manieren gevierd en door gegeven via immigranten naar Amerika. Hier is het feest uitgegroeid tot een groot feest die alle fantasie op hol kan laten slaan bij film makers, boekschrijvers , maar ook bij veel huishoudens.

Vanuit de gedachte dat in deze nacht de grens tussen leven en dood erg dun is en de doden daardoor tussen ons in kunnen gaan lopen, heeft verschillende kleurrijke oplossingen gegeven.

Zo als : mensen die zich verkleden als geest, vampier, of  andere 'mooie' outfit's , moet de geesten laten geloven dat er bij die persoon niets meer te halen is...'het is 1 van hun'.  Verder branden overal kaarsjes en is alles verlicht, liefst in uitgeholde gezichten (pompoenen) , ook alleen maar met 1 reden. Houd de geesten op een afstand...en geesten houden niet van licht.

Kinderen mogen deze avond ook meedoen en gaan als enge geest verkleed langs de deuren en dreigen met een nare grap als de bewoner geen snoep geeft. trick or treat   Uiteraard moeten ook zij wel een lichtje bij zich hebben om de echte geesten wel uit de buurt te houden.

Allerzielen

In (haast) alle culturen is er wel iets wat hier op lijkt rond deze zelfde tijd. Op 2 november (Allerzielen) gingen de vroegere Christenen al lopend van dorp naar dorp om te bedelen om ‘zielen cake’. Dit is brood met krenten. Des te meer cakejes de bedelaar kreeg hoe meer hij beloofde om te bidden voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden van de bedelaar de doden zouden helpen om in de hemel te komen.

‘Samhain of Samainos’

Maar in de 5e eeuw voor Christus eindigde de zomer officieel op 31 oktober. Dit feest werd door de kelten ‘Samhain of Samainos’ genoemd. Dit was voor hun oud en nieuw.  Op deze nacht vervaagde de grens met het Elfenrijk.  Daarom werd er eten voor de deur gezet voor de elfen en andere natuurgeesten. Hierdoor hoopte men dat ze als dank, hun plagerijen achterwege zouden laten (o.a. het verzuren van melk en mensen de stuipen op het lijf jagen).

Keltische nieuwjaar

De legende van het Keltische nieuwjaar vertelt verder dat op deze dag de geesten van de mensen die het vorige jaar gestorven zijn terug komen. Zij gaan dan op zoek naar (levende) lichamen die zij het jaar daarna kunnen bezitten.

Om te voorkomen dat dit gebeurde werden alle vuren gedoofd in de huizen en trokken ze heel oude kleren aan.  Hierdoor wilden ze de geesten wijsmaken dat het geen goede keus was om in zo'n oud en koud huis te komen waar alleen maar lelijke mensen woonden Verder werd er veel herrie gemaakt in de buurt waar ze woonden.  Zo probeerden ze de geesten weg te jagen.

dag van de doden

Dia de los Muertos (dag van de doden) is een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag.  Ook dit feest wordt rond 1-2 november gevierd en lijkt ook steeds meer uit te breiden naar latijns Amerika , de Verenigde Staten en de Filipijnen .

Volgens de verhalen komende kinderen die overleden zijn op 1 november op bezoek en de volwassenen op 2 november.  Op de "Dia de los Muertos" worden in deze 2 dagen de graven bezocht van de overleden familie. Deze worden prachtig versierd en er wordt voedsel en drank neergezet.  Na afloop wordt dit opgegeten/gedronken omdat de doden dan toch al alle voeding die ze nodig hadden eruit gehaald hebben.

Sint-Maarten

Ook Sint-Maarten werd oorspronkelijk op 1 november gevierd, waarbij kinderen met een rommelpot (lawaai makers) en lichtjes langs de huizen gaan. Tegenwoordig is het verschoven naar 11 november (11-11 is het zottengetal)  en zijn er nu liedjes ipv de rommelpotten gekomen.

Hubertuswijding

In Belgie wordt nog steeds begin november een Hubertuswijding verricht waarbij er speciaal gebakken broden worden gezegend door de geestelijkheid en vervolgens aan de jachthonden worden gevoerd.

Sint Hubertus wordt ook in verband gebracht met Samhain en zag in de nacht der geesten een verlicht kruis die hem duidelijk maakte dat ook de geesten van de jacht dieren beschermt moesten worden.

Verdere bij-geloven van deze tijd:

Reizen moeten eindigen voor zonsondergang op 31 oktober.

Rond deze tijd dien je altijd een stuk brood bij je te hebben met (heksen) zout.

Hazelnoten die je dan in het vuur gooit kunnen vrouwen voorspellen of de (mogelijke) minnaar wat meer gaat worden dat jaar.

Liedje hierbij: If you love me, pop and fly; if you hate me, burn and die.'

Als je meerdere mogelijkheden hebt, leg je voor iedere kandidaat een hazelnoot neer, waarbij je duidelijk zegt welke noot bij welke mogelijke minnaar hoort.

Als je een appel onder je kussen legt, droom je over je toekomstige partner.

Als je dan die appel schilt en deze helemaal aan 1 stuk laat, gooi hem dan over je schouder en kijk of er zich een letter vormt. Dit is dan de 1ste letter van die partner's naam.

O ja...en als je dan een kaars aan steekt, je haar gaat borstelen terwijl je ook die appel eet, dan zal de partner even over je schouder meekijken zodat je dat weer in die spiegel terug kan zien. 

 

TOP

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.