Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/  Magie- Bijgeloof / Allerlei

menu (bij) geloof

Inleiding // Getallen // Vrijdag de 13de // Halloween// Yule-Joel-kerst // Cultuur-gebonden// Vloek-verwensing // Zon verduistering // Sport // Allerlei // Dieren//

Bijgeloof - diversen

1 april

werd veelvuldig beschouwd als een ongeluksdag, omdat Judas op deze dag zou zijn geboren of zich zou hebben opgehangen. Kinderen die in april werden geboren zouden ongelukskinderen zijn, vooral degenen die op één april ter wereld kwamen.
Men zou ze moeilijk kunnen opvoeden, ze zouden kromgroeien, niet lang leven, alles verkeerd doen en hun leven lang ongelukkig zijn. Vaak voorspelde men hen een onnatuurlijke dood. Gereedschap dat op één april was gemaakt, zou iedereen ongeluk brengen die ermee werkte.

Aders:

Loopt er een ader duidelijk zichtbaar over het voorhoofd omlaag tot op de neus, dan is dat een teken dat de persoon in kwestie vroeg zal sterven. Een duidelijk zichtbare ader op de rug van de neus betekent dat de persoon in kwestie nooit zal trouwen.

Bezem

De bezem werd beschouwd als werktuig van de heks, waaraan veel magische werking werd toegeschreven. Zet men een bezem met de steel naar beneden tegen een deur, dan kon je hiermee heksen de toegang te kunnen versperren. Door met een bezem de tafel en bank af te vegen, zou men besmettelijke ziekten in huis brengen.

Brood

Wit brood geeft bescherming van de engelen, verbrand brood is voedsel voor de duivel.

Bruidsboeket

Een bruidsboeket wordt, na afloop van de feestelijkheden, door de bruid naar achteren geworpen. Degene die het vangt zal de volgende zijn die in het huwelijk treedt.

Cirkel

Evenals bij de ring, zou datgene wat zich in de cirkel bevond worden beschermd zijn en alles wat van buiten kwam worden afgeweerd.

Deur

Als je de voordeur in gaat bij iemand en via de achterkant eruit, komt er ruzie met de bewoners van dat huis. Andersom is wel mogelijk, maar dan moet je even het hout van de deur bekloppen.

Dwaallichtjes

Dwaallichtjes die men aantreft in drassige gebieden, werden als een goed teken beschouwd als ze links van de toeschouwer oplichtten. Dwaallichtjes gingen vaak door voor de zielen van de overledenen. Je moest wel erg uitkijken voor dansende dwaallichtjes (zeker als ze rechts van je te zien waren) Deze konden betekenen dat je nooit meer levend thuis kwam!

Eieren

Mannen verwachtten door het eten van eieren hun potentie te kunnen vergroten. Bij vrouwen zouden de eieren van hennen zonder haan zelfs de hardnekkigste onvruchtbaarheid kunnen verhelpen.

Fluiten

Wie fluit trekt wind en storm aan, beweerde men. Wie fluit voor het slapengaan, roept de duivel aan. 's Nachts fluiten zou overigens altijd ongeluk brengen. Meisjes mochten niet fluiten, want anders lachte de duivel.

Geld

Op binnengekomen geld, en vooral op het eerst verdiende geld van de dag of de week, moest men spugen, zodat het zich zou kunnen vermeerderen. Als men zijn geld te vaak telde, zou het daarentegen juist steeds minder worden. Wie dagelijks geld telde, voorspelde men een vroegtijdige haaruitval.
Bankbiljetten netjes glad strijken en daarna opbergen!!! Hiermee schep je de sfeer waardoor meer geld naar je toekomt. Maar het geld los in je zak/tas opbergen geeft het tegenovergestelde effect.

rugklachten

Pijn laag in je onder rug betekende dat je geld te kort ging komen, op heup hoogte was een tekort aan liefde of het vreemd gaan van je partner. Je had nog niet voldoende gerouwd over het verlies van je partner als je een weduweknobbel  hoog op je rug had zitten.

Heksen

Men beweerde dat heksen en spoken de helpers van de duivel waren. Werd de koe ziek of was de boter bedorven of ging er plotseling een kind dood dan kreeg de heks de schuld. Heksen konden zich veranderen of onzichtbaar worden door zich in te smeren met "heksenzalf'. Er was altijd wel een oud vrouwtje in de buurt die geen goede naam had, ze werd dan al gauw van hekserij beschuldigd. En om hun onschuld te bewijzen gingen ze naar de heksenwaag , als ze te weinig wogen werden ze verbrand. Dit bij geloof heeft tot het begin van deze eeuw standgehouden.

Heksenzalf

Heksenzalf smeerden heksen naar men zei onder hun armen om te kunnen vliegen en zich in dieren te kunnen veranderen. De sappen van giftige nachtschadeachtige, zoals wolfskers, bilzekruid en doornappel, waren bestanddelen van de zalf en veroorzaakten vermoedelijk overeenkomstige hallucinaties.

Hoefijzer

Er werden middeltjes tegen heksen aangeraden, o.a. bosje met zeven kruiden boven de deur van het huis of van de schuur hangen. Een paardenkop in de stal of nog beter een hoefijzer. Iedereen nam een hoefijzer mee, in de auto, op een schip, in huis. Een hoefijzer doet dienst als mascotte of als amulet, een middel tegen het ongeluk.
Een omgekeerde hoefijzer (gat naar beneden) maakt dat je het geluk niet vast kunt houden. Op de goede manier deze boven je deur hangen betekend geluk en voorspoed voor dat huis! Een gevonden hoefijzer is een extra goede geluksbrenger!

Hout

Na een goede afloop van iets of na geluk te hebben gehad, moet je even op hout afkloppen
De mensen dachten dat bomen de huizen waren van de goden; wanneer er voor een gunst werd gevraagd moest men stam aanraken. Als je een gunst had gekregen, moest je op de boom kloppen als een teken van dank.

Haren

Als je meer geluk in de liefde wilt of gewoon een herkansing van het geluk moet je tijdens storm je haren laten knippen

Intelligentie

Mensen bij wie het hoofdhaar van voren straalvormig uitgroeide, zouden intelligent zijn. Een kind dat voor zijn doop moest niezen, zou intelligent worden

Jeuk/Kietelen

Het plotseling kietelen in de palm van je (linker)hand betekent dat er geld jouw kant op komt, rechts heeft de omgekeerde werking.
Jeuk/kriebel aan je neus zorgt ervoor dat je binnenkort een geschenk krijgt .

Koude rillingen

Het krijgen van een koude rilling schrijft men (zelfs nu nog) toe aan het feit dat er iemand over het graf loopt waarin je op het einde van jouw vorige leven was begraven.

Loensen

Mensen die loensen worden verdacht van het boze oog, en men zegt dat ze over een tweede gezicht beschikken, en over paranormale vaardigheden.

Moeder

Kinderen met een magere moeder zouden voornamelijk lijken op hun vader, maar kinderen van dikkere vrouwen zouden meer op hun moeder lijken.

Moederkoek

Kinderen die geboren werden met het vlies van de moederkoek over hun hoofd, zullen helderziend/horend/voelend worden. Zij werden "met de helm"geboren.

Naaldenprik

Een door een naaldenprik veroorzaakte wond zou snel genezen als men de naald meteen in de was stak.

Niezen

Voor het ontbijt 3 keer niezen betekent: morgen goed weer. Een kind dat voor zijn doop moest niezen, zou intelligent worden.

Ooghaar

Als een ooghaar uitviel, legde men hem op de rug van de hand en deed een wens. Als het haar zich makkelijk liet wegblazen, geloofde men dat de wens in vervulling zou gaan. Om van een lastige hik af te komen, moest men zich een ooghaar uittrekken.

Oren

Het tuiten van het linkeroor betekent slecht bericht of dat er slecht over je gepraat wordt. Aan de rechterkant heeft het tegenovergestelde resultaat.

Paraplu

Deze mag niet geopend worden in huis, daar het anders ongeluk brengt.

Roeren

Als men een drank met een mes roerde, zou dit buikpijn tot gevolg kunnen hebben

Regen

Regen op een begrafenis of in de regen lopen brengt extra geluk.

scherven/spiegel

Hoewel scherven geluk brengen moet je met een gebroken spiegel uitkijken, daar komen ongelukken van. Trek nooit een gek gezicht voor de spiegel want als de klok slaat blijft je gezicht zo staan.
*Als je een spiegel breekt, heb je 7 jaar ongeluk.
De glazen spiegel werd magisch beschouwd, mensen geloofden dat hun reflectie hun ziel was. Daarom, als je de spiegel zou breken zou het natuurlijk je ziel kwaad doen. Omdat de stelling alg. is dat het lichaam voor alles een 7 jarige cyclus gebruikt, werd aangenomen dat het lichaam 7 jaar nodig had om te herstellen.

*Spiegels, die niet worden gebruikt, worden afgedekt. Ze zouden de bliksem aantrekken..
*Ook in het huis van een overledene kon je best de spiegels afdekken. Dat had twee redenen. De dood zou de menselijke ijdelheid immers toch doorbreken. Anderzijds zou de overleden ziel andere zielen met zich kunnen meetrekken indien de spiegel niet werd afgedekt.
*Een ongehuwde vrouw haar toekomstige in een spiegel zien. Daar was wel een bepaald ritueel voor nodig. Het moest op de vooravond van Allerheiligen gebeuren. Wanneer ze om middernacht met een brandende kaars in de hand in een spiegel keek, zou het gezicht van haar toekomstige verschijnen.
Als een spiegel brak , bracht dat ongeluk. Behalve wanneer deze brak vlak na een huwelijksinzegening. Dan bleef het paar tot de dood gelukkig bij elkaar

Schoenen

Schoenen op tafel, brengt ruzie in huis.

Spoken

Een andere naam voor spook is geest. Spoken zijn wit. Ze komen voor in de omgeving van kerkhoven en oude huizen. Men zei: het zijn zielen van gestorvenen die de mensen kwamen plagen. Andere spookverschijningen zijn o.a. nachtmerries en weerwolven . Een nachtmerrie is een vrouwelijke geest, die de adem van slapers belemmert door haar vast te grijpen of te verwonden.

Straat

Als twee mensen naast elkaar op straat liepen, mochten ze niemand tussen hen door laten lopen, omdat deze anders hun geluk weg zou nemen.

Suiker

Strooien of morsen brengt geluk, speciaal in een bruidsbed geeft dit een goed begin van het huwelijk.

Tas

Je handtas op de grond zetten is vragen om problemen! Zowel je financiële als maatschappelijke positie komt in gevaar hierdoor.

Trots

Gebogen wenkbrauwen en een haakneus zouden wijzen op trots. Als een kind te vroeg en te vaak in de spiegel had gekeken, zou het trots worden.

Uitlenen

Op maandag mocht men niets uitlenen, omdat men geloofde anders zijn zegen weg te geven

Verstand

Men geloofde het verstand van een kind op gang te kunnen brengen door hem op zijn zesde verjaardag een eieren gerecht te geven waarin men zijn navelstreng had verwerkt, of door hem op zijn eerste schooldag zijn navelstreng op de borst te leggen.

Veter

Wanneer je schoenveter kapot is, mag je de schoen niet aantrekken, dit trekt ongelukken aan!

Vier.

Voor de één is het een geluksgetal, voor de ander betekent het zijn dood. Uit onderzoek is gebleken dat op de vierde van de maand in sommige bevolkingsgroepen sprake is van meer doden dan op andere dagen.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben de doodsoorzaak onderzocht van ruim 200.000 Amerikanen die oorspronkelijk uit Japan en China komen, zo meldde vrijdag de Britse omroep BBC.
De uitkomst van het onderzoek was verrassend. Het gemiddelde aantal doden onder de Aziaten op de vierde van de maand was negentig, tegen zestig op andere dagen.

Vreemd gaan

Als je hierna een bos bloemen mee neemt , wordt het je vergeven. Dit is ECHT een bijgeloof alleen voor mannen

Wintervoeten

Wintervoeten geloofde men te kunnen genezen door de voeten te wassen in water waarin een varken was gekookt. Ook het wassen van de tenen in ochtend urine gaf snel genezing van je kwaal.

Zeep

Als geliefden elkaar zeep gaven, zouden ze gauw uit elkaar gaan, zei men. Als iemand een stuk zeep liet vallen, was dat een teken dat er bezoek kwam.

Zout

Zout morsen kon betekenen dat er ruzie kwam in huis, maar je kon ook het ongeluk bezweren door zout over je linker schouder te gooien.
Aan zout werd vroeger een bijzondere kracht toegekend. Vandaar ook dat het omstoten van het zoutvaatje of het morsen met zout ongeluk of ruzie betekent.
Zout in het dweilwater bijvoegen maakt dat het huis gereinigd wordt van alle geesten. Dit kan ook door zout te strooien op de plaatsen/ruimte waar het "onrustig" is.
Een zout vaatje mag ook nooit opgeruimd worden voor de rest van de tafel leeg is.
Een zakje zout bij je dragen geeft geluk in zaken.

TOP

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.