Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/  Magie- Bijgeloof / cultuur-gebonden

menu (bij) geloof

Inleiding // Getallen // Vrijdag de 13de // Halloween// Yule-Joel-kerst // Cultuur-gebonden// Vloek-verwensing // Zon verduistering // Sport // Allerlei // Dieren//

Bijgeloof vanuit diverse culturen

De duivel

Het geloof in de duivel komt in verschillende vormen voor. Al het ongeluk kwam van hem. hij had vele namen: "de boze", "de vijand", "de boeman", "de bokspoot", of de "satan". Hij verscheen ook in verschillende gedaantes: als bok, zwijn, slang, een kat of een hond.
Hij had ook dienaren, zoals de heer met duizend ogen ..
De duivel had ook een teken: het satanskruis, het is het kruis van God alleen dan gedraaid.

heksjeDe zwarte kat

Ook de zwarte kat wordt als voorbode van ongeluk beschouwd. Anderen denken weer dat als een zwarte kat binnen komt lopen dat het geluk brengt. De druïden offerden een zwarte kat om de vruchtbaarheid over de velden af te smeken.

Kin

Mensen met een spitse kin stonden bekend om hun slechtheid. Daarentegen zou een ronde kin met een kuiltje in het midden volgens Aziatische zegswijze duiden op een gemoedelijk, seksueel hartstochtelijk mens.

line

kerst

In Nederland vieren de mensen massaal Kerst. We eten veel, maken een kerstkrans, zingen en hebben een kerstboom in huis staan. Bij Kerst horen veel tradities, waar komen deze tradities vandaan? Komt alles vanuit het Christendom? Nee, veel tradities dateren uit de periode van voor het Christendom.
Dus uit de Germaanse tijd, met in het bijzonder de Midwintertijd, ook wel de Joeltijd genoemd. Een periode van steeds kortere dagen en lange donkere nachten. Geen wonder dat de mensen bang waren dat het licht zou verdwijnen. Dus offerden mensen aan Goden.
De mensen aten veel, maakten veel lawaai, brandden vuren, liepen met sterren, sprongen over kaarsjes en bliezen de Midwinterhoorn. Ook wisten ze zeker dat dieren in die periode 's nachts met elkaar konden spreken, waarbij de toekomst door de dieren werd voorspeld.
Veel boeren waren 's nachts in de stal om te horen of het een goede zaai- en oogsttijd zou worden.
Onweer was belangrijk voor de boeren, maar ze waren er ook heel bang voor. Daar werden maatregelen voor genomen. Tijdens het onweer werden spiegels in huis afgedekt. IJzeren amuletten in de muur waren bedoeld om de bliksem te weren.

line

Schildpadden

De schildpadden , bestemd voor China,staan daar niet alleen als delicatesse op het menu, ze zouden ook als geneesmiddel tegen kanker werkzaam zijn. Bovendien is schildpad gewild als lustopwekkend middel. En bij huwelijken eet men graag schildpad, omdat dat een lang huwelijk zou verzekeren. Schildpadden aantallen in China zijn hierdoor al dramatisch laag. Vandaar de ruime aanvragen naar schildpadden vanuit Cambodja, Maleisie Birma, Indonesië en Vietnam.

 

eye

Vrijdag is een ongeluksdag.

De oorsprong komt waarschijnlijk bij de Christen-kerk vandaan uit het feit dat Jesus op die dag gestorven zou zijn, maar ook de Germaanse mythologie heeft Vrij-dag als 'Freya's dag'.
 Volgens een legende beschouwden de eerste christenen haar als een heks en werd zij verbannen naar een berg, waar ze elke vrijdag vergaderde met elf heksen en de duivel (samen dertien dus). Vaak werd dan ook gezegd dat de heksensabbat op een vrijdag valt.
 Alhoewel de vrijdag op zich geen negatieve betekenis heeft in de christelijke liturgie, werden in de Middeleeuwen de meeste onaangename gebeurtenissen uit de gewijde geschiedenis op die dag gesitueerd: de verdrijving van Adam en Eva uit het Paradijs, de moord van Abel door Ka?, de plagen van Egypte, de moord op de Onnozele Kinderen enz.

Verdere ongeluksdagen : Geboortedag op 1 maart, 1 april, 1 augustus of 1 december.

Vrijdag de 17de:

Is voor de Italianen een ongeluksdag. Het getal 17 is door zijn Romeinse schrijfwijze een anagram voor "ik heb geleefd " en is daarom verbonden met de dood.
Napoleon (geboren op Corsica) weigerde ook op vrijdag de 17de ten strijde te trekken.
De vliegtuigstoelen in Italië hebben geen stoel nr 17 en zoals in vele landen het getal 13 vermeden wordt, is dat daar met het getal 17. Dus je zult daar weinig hotel kamers tegen komen met dat nummer.

batman

Vleermuis

Over de hele wereld spelen vleermuizen een rol in mythen en volksverhalen.
Er worden allerlei bijzondere krachten aan hen toegeschreven, met name in negatieve zin. Gelukkig zijn er in de loop der tijd ook veel positieve verhalen bijgekomen, hoewel dit voor de vleermuis zelf niet altijd voordelig hoefde uit te pakken. Zo geloofde men in Europa dat een op de deur gespijkerde vleermuis geesten en ziekten weghield. In Indonesië worden in de hoeken van de huizen vleermuizen begraven als bescherming tegen bliksem en vuur.
In China is de vleermuis het symbool voor geluk en gezondheid. Vaak worden er vijf vleermuizen naast elkaar afgebeeld die samen de vijf zegeningen uitbeelden: geluk, lang leven, rijkdom, deugdzaamheid en gezondheid.  Een bekend figuur die "iets met vleermuizen heeft" is Batman!

Vampieren:

Lang voordat in Zuid-Amerika de echte bloeddrinkende vleermuizen werden ontdekt, bestonden er in Europa al honderden jaren verhalen over mensen die 's nachts bij andere levende wezens bloed zogen. De van bloed levende vleermuizen hebben aan deze "vampiers" hun naam te danken.

In de verhalen waren waren vampiers vaak dikke, onfrisse figuren die op je borst gingen zitten waardoor je stikte. ze hadden het niet alleen voorzien op mensenbloed ,maar ook op bloed van andere zoogdieren, zoals koeien en varkens.
De originele vampiers waren mensen die gebeten waren door een andere vampier. In sommige streken dacht men dat vampirisme erfelijk was of dat vampiers kinderen van een heks en/of de duivel waren.
Er zijn over de hele wereld manieren bedacht hoe iemand vampier werd, bijvoorbeeld: als een kat over een lijk sprong, als je leugens vertelde over iemand, als je niet volgens de regels van de kerk werd begraven of als je door de kerk in de ban was gedaan.
Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw geloofde men dat vampiers de veroorzakers van allerlei plagen waren, zoals de pest.

line

Zout:

In het 18de eeuwse Schotland hadden ze last van bruine, creaturen (een soort trollen), ze leefden in de keuken en s'nachts kwamen deze uit hun schuilplaats om rommel en kabaal te maken. Wanneer er zout (toen een duur en waardevol product) werd gemorst, moest men een beetje zout over hun linker schouder gooien, voor de bruine wezens (brownies) tevreden te stellen, zodat ze geen problemen zouden veroorzaken.
Het Latijnse 'sinister' (kwaadaardig) betekent "links", daarom dacht men dat de linkerkant die van "het kwade" was waar die Brownie's zouden rondhangen.
Nog steeds wordt in verschillende landen zout over de schouders gegooid om verschillende zaken te bezweren of te ontkrachten.
Zout wordt ook gebruikt bij het reinigen van het huis, wanneer deze langdurig bezocht wordt door overleden mensen. Maar ook de geesten en negatieve emoties van het jaar worden op de oudejaarsdag verwijderd door het huis te reinigen met zout water. (zie verder bij 'allerlei' onder 'zout')

Tai Pongal - Het hindoe oogstfeest:

Op deze dag wordt de eerste rijstoogst van het jaar ritueel gekookt in een grote pot. De richting waarin de pot overkookt, geeft aan hoe groot de oogst zal zijn.

Ground Hog Day (2 febr.)

In Amerika wordt de lengte van de winter worden bepaald met behulp van het aardvarken, die volgens een oude traditie op deze dag uit zijn winterslaap ontwaakt. Als het zonnig is en hij zijn schaduw ziet, gaat hij vermoedelijk terug naar zijn hol voor zes weken meer winterweer.

heksjeFreya en katten,

De kat bekleedt al zeer lang een erg belangrijke plaats. Dat merk je o.a. in de Germaanse mythologie. Freya, de godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de schoonheid, liet zich doorheen de wolken voortbewegen op een wagen die werd getrokken door wilde katten. Ook de druïden offerden de kat om de vruchtbaarheid over de velden af te smeken.
De Egyptenaren waren gek op katten omwille van hun speelse karakter en omwille van het geluk dat deze dieren brachten. Katten werden zelfs gemummificeerd De kattengodin Bastet was tevens zeer belangrijk in de Egyptische godsdienst.(zie verder bij 'allerlei' over de kat)

Baby's:

In sommige culturen mag je een baby na zonsondergang niet meer over de schouders dragen omdat het dan bloot zou staan aan de invloed van boze geesten, tevens moet je ook uitkijken dat een kat niet in de wieg komt, hij kan de adem van het kind 'stelen'.

TOP

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.