Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/  Magie- Bijgeloof / Dieren

menu (bij) geloof

Inleiding // Getallen // Vrijdag de 13de // Halloween// Yule-Joel-kerst // Cultuur-gebonden// Vloek-verwensing // Zon verduistering // Sport // Allerlei // Dieren//

(Bij)geloof over dieren

Bloedzuigers

In de volksgeneeskunde werden zij gebruikt om pijnloos bloed te zuigen en op die manier aderlating bij de patiënt te voorkomen. Mensen geloofden dat samen met het bloed ook de giftige stoffen uit het lichaam verdwenen, daar het opgezogen bloed deze diertjes al snel een zwarte kleur gaf. Tegenwoordig wordt er op beperkte schaal weer gebruik gemaakt van bloedzuigers in de chirurgie, maar om een andere reden.

De ekster

Volgens een Waalse en Franse sage had de ekster eerst een prachtig verenkleed, maar toen de vogel met de gekruisigde Jezus had gespot, werd hij vervloekt en kregen zijn veren de kleuren van de rouw.
De ekster werd van oudsher al beschouwd als ongeluksvogel, verkondiger van dood en rampzaligheid. Zelfs nu vind je woorden die nog getuigen van dit volksgeloof, zoals bv.'eksteroog'.
Volgens het volksgeloof kunnen eksters het lot voorspellen. Zo zouden ze een naderende oorlog voorspellen wanneer ze zich in groter aantal en luidruchtiger dan gewoonlijk verzamelen. Ook het weer zou slechter worden wanneer een ekster meer babbelt dan anders.

Hagedissen

Hagedissen vallen gewoonlijk van balken. Elk deel van het lichaam waar hij op valt, heeft een andere betekenis. Vallen ze op het hoofd, geeft dat aan dat er geluk in aantocht is. Het enige "hagedis teken" voor pech is wanneer hij valt op de pols.

De Kat

In de Middeleeuwen werd de kat gezien als bondgenoot van de duivel en heksen. Een zwarte kat en een heks konden één en hetzelfde wezen zijn. Het karakter van de kat geeft ook wel voer aan al die verhalen. Ze is knap in het uitbuiten van menselijke zwakheden en door haar eigenzinnige houding en onafhankelijkheid, blijft ze toch een beetje vreemd en onbereikbaar
De fascinerende ogen, en het feit dat het een nachtdier is, (dus een dier dat van duisternis houdt), telt waarschijnlijk ook mee. Bovendien hoort men een kat niet naderen: één van de redenen waarom heksen verdacht werden van het zich vermommen in een kat. Zo konden ze zich dan onopgemerkt verplaatsen.

Nog meer over de Kat:

*Een kat die zich over de neus aait voorspelt aangenaam bezoek maar de kat die zijn staart likt onaangenaam bezoek.
*Een zwarte kat tegenkomen brengt ook ongeluk, behalve als het tijdens een begrafenis is.
*Een witte kat heb je nodig als je geestelijk in de knoei zit, deze neemt je zorgen en kwellingen over.
*De uitdrukking "rooie en valen zijn donderstralen"slaat op katten, maar dan op hun kleur. Natuurlijk brachten deze katten hun eigenschappen ook weer over op mensen (vrouwen) . Zij waren dus ook niet te vertrouwen!

Konijn

Van het konijn is zijn poot geschikt om je geluk te brengen. Gedroogd en dan aan je sleutel vast gemaakt wordt hij een beschermer van het huiselijke geluk. Aan een touwtje om je nek, brengt hij de ideale partner op je weg en boven het bed gehangen, zal hij zorgen voor de vruchtbaarheid.

Lieveheersbeestje

Doodslaan van zo'n diertje geeft de dader een groot ongeluk.

De Mol

Als je een mollenpoot met je meedraagt zou je veel geluk hebben. Mollenpoten die als amulet om de hals van een kind werden gehangen, zouden helpen bij het doorbreken van de tanden. Men ziet daar het verband tussen de gravende voorpoten van de mol en het doorbreken van tanden.

Het Paard

Het paard was goed voor allerlei kwalen. Zo werd het vet van de manen gebruikt bij brandwonden en als reumazalf. Bij verkoudheid werd paardenmest gekookt en opgedronken. Wie last had van zweren moest eelt van een paard als amulet dragen.

Een Pad of Kikker

op de drempel van het huis, of in huis is best wel een slecht voorteken ergens van...maar een kikker in de tuin geeft geluk. Een beeldje van een kikker in huis zal het fortuin en geluk gunstig beïnvloeden, maar dan moet hij wel naar de deur kijken., of richting een Boeddha beeld.

Een roodstaartje

dat op het dak zingt vertelt je dat er gevaar voor brand is, net als de ooievaar die vroegtijdig zijn nest op het dak verlaat (het huis brand binnenkort af). Een ooievaar op het dak en vooral als hij daar zijn nest gaat maken is een super goed teken, vooral als er gezinsuitbreiding wordt gewenst!

Zwaluwen

Zwaluwen, die onder de nok van het dak nestelen brengen weer veel liefde in dat huis en voorspellen ook het weer.

De Raaf

Wanneer men iets begint en daarbij een raaf tegen het lijf loopt, is dit een teken dat het niet goed zal eindigen. Wie een raaf doodt, sterft zelf binnen de zeven dagen en wordt in zijn volgende leven zelf een kraai.

Schaap

Een schaapje die aan de linkerhand komt snuffelen brengt extra geluk voor dat seizoen.

De spin

Enerzijds staat de spin synoniem voor gevaar, giftigheid en boosheid (zo nijdig als een spin), anderzijds brengen kleine spinnen dan weer geluk. Het tijdstip waarop een spin wordt gezien, speelt ook een belangrijke rol.
Een spin in de morgen brengt kommer en zorgen, een avondspin geeft geluk en zegening.
In de volksgeneeskunde werd een walnoot met een kruisspin erin als amulet tegen koorts gedragen.
Het schijnt ook dat spin rag van alle spinnen geneeskrachtig is. Als je het op een open wond legt, trekt deze dicht.

De Uil

Het geroep van uilen is een slecht voorteken, vooral als er dan ook nog een hommel je huis in vliegt of je hoort een krekel in huis. Maar een uilenbal vinden (bij voorkeur onder bed) is een voorbode van super-de-luxe geluk!

De Vleermuis

Onze voorouders brachten vleermuizen in verband met boze geesten, heksen en vampiers. Vroeger werden ze levend op de staldeur naast het hoefijzer genageld. Op die manier zouden ze het kwaad afweren en heksen zagen zo wat er met hen zou gebeuren als ze zich te dicht waagden. Een vampier (een levende dode die 's nachts zijn graf verlaat om mensen bloed te zuigen) zal zich vaak in de gedaante van een vleermuis voortbewegen . Vleermuizen bloed komt tevens voor in heksenzalven. Ooit werden TBC- lijders ook aangezien voor vampiers omdat zij bloed spuwden.

walvissen

Tussen 1531 en het eind van de 17e eeuw zijn er minstens 40 walvissen aangespoeld op het Hollandse kustgebied. In die tijd werd het aanspoelen van een walvis als een voorteken gezien. Er werden diverse voorspellingen gedaan naar aanleiding daarvan (geleerden uit die tijd wisten maar weinig van walvissen, laat staan de gewone bevolking). De invloed van een verschijning als een potvis kan direct vergeleken worden met de invloed van een plotseling opdoemende komeet. Zo zagen sommigen in de potvis een teken van God, een slechte tijding.

TOP

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.