Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/  Magie- Bijgeloof / zonsverduistering

menu (bij) geloof

Inleiding // Getallen // Vrijdag de 13de // Halloween// Yule-Joel-kerst // Cultuur-gebonden// Vloek-verwensing // Zon verduistering // Sport // Allerlei // Dieren//

vrijdag de dertiende

Het laatste avondmaal, zaten dertien mensen n.l. Jezus en zijn discipelen. De eerste die opstond zal Jezus verraden; Judas.Jezus werd op vrijdag de dertiende gekruisigd.
Sommige hotels hebben geen kamernummer 13 of een 13de verdieping,vliegtuigen hebben vaak geen rij/stoel nr 13
in Parijs heet het dertiende huis huisnummer 12b!

 De Parijse "Club van Dertien", bestaande uit evenveel leden uit de kringen van zakenlieden en hoge militairen, werd in de Tweede Wereldoorlog opgericht om elke 13e van de maand om 13uur, gezamenlijk te lunchen . Dat deden ze inderdaad 1 keer: in een restaurant met het huisnummer 13in het 13e arrondissement van de hoofdstad. NA afloop van die lunch overleed een der 13  leden aan een beroerte, en de club werd ijlings ontbonden.

In veel Londense straten is geen nr. 13. Vaak durft men het getal 13 niet te noemen.

Hoe bijgelovig een Amerikaan ook is een quarterdollar zal hij nooit weigeren, terwijl hij alle redenen heeft deze niet aan te nemen. Op de munt staan namelijk dertien sterren en op de rol die de arend in zijn klauwen houdt prijken dertien letters.
De vleugels en staart bestaan uit dertien veren en op het schild kun je dertien verticale en dertien horizontale lijnen tellen. Terwijl het pijlspitsen ook dertien bedraagt. En tot overmaat van ramp telt het woord quarterdollar dertien letters

Lang niet overal ter wereld worden "vrijdag" en "dertien" als onheilbrengers gevreesd. De oude Indiaanse beschavingen van Midden-Amerika vereerden dertien slangengoden en in India symboliseert een tempel met dertien Buddha's een universum van wijsheid en mystiek. In dit laatste land wordt vrijdag de dertiende zelfs als de allerbeste dag voor een bruiloft beschouwd en bij voorkeur schuift men dan met zijn dertienen aan tafel.

line

Verhaaltje:

Je wordt wakker door het geluid van je wekker die afloopt en je merkt dat het vrijdag de 13e is!!!
Je waggelt naar de badkamer en laat de spiegel vallen! BINGO! 7jaar ongeluk! Vrijdag de 13e, het zal ECHT een ongelukkige dag worden.
Wanneer je het ontbijt klaarmaakt moet je op enkele dingen letten:

* roer niet in je partner zijn/haar thee want er zal een ruzie van komen!
* mors de melk niet en open het ei niet aan de smalle kant
* mors het zout niet en laat de toast niet aanbranden

In jouw nerveuze staat slaag je erin om de toast zo hard te laten aanbranden dat hij vuur vat in de toaster. Als je probeert het zwarte brood tegen te houden zodat hij het hele huis niet in brand steekt, realiseer je dat je het nog eens gedaan hebt. Verbrand brood natuurlijk, het voedt de duivel, en hij zal heel goed op je letten zodat hij kan vermijden dat je zout in je zijn ogen gooit.

Wanneer je het huis verlaat op je weg naar school/werk, vermijdt je alles dat nog enig ongeluk kan brengen.
EEN LADDER!!!!
Je stapt er voorzichtig omheen, wat een opluchting, maar die wind laat je opeens schieten en je niest!!!!!! Nu ben je zeker in de problemen, omdat je ziel on - ceremonieel is ontsnapt uit je lichaam.

Je komt aan op school/werk, verrassend genoeg nog in een stuk, gezien al dat ongeluk en iemand zegt:"Wel, je bent waarschijnlijk met het verkeerde been uit bed opgestaan."
Geen grapjes maken! Je mompelt iets van dat het vrijdag de 13e is en je mompelt naar je plaats.

Vallend over je eigen voeten, kijk je naar beneden naar je schoen en realiseer je dat je schoenveter kapot is. Nu, buiten het geval dat je rond loopt als een zwerver, realiseer je dat je er nog genoeg ongeluk is van waar dat al allemaal kwam.

Om je veter te repareren plaats je schoen op je bureau. Oh nee! Je vergat het! Er zal een serieuze ruzie thuis zijn. De schoen mag ook nooit meer worden gedragen, tenzij je naar de onderwereld wil.
Dus in het midden van een kapotte veter, pijnlijke voeten, een huis dat bijna afgebrand is en ook nog de horoscoop van vanmorgen die ook nog niet al te bemoedigend was, ben je nu overtuigd dat als dit niet je laatste dag op aarde is, dat je zal worden ontslagen, een serieus ongeluk zult krijgen en eindigen als een oude verminkte man/vrouw.

Uiteindelijk, kom je TOCH levend de dag door.
Avondeten! Het lijkt bijna dat we de duivel kunnen ontwijken wanneer het etenstijd is.
Water gemorst, zout gemorst, een stuk vlees van je vork laten vallen. Al deze dingen zullen ervoor zorgen dat hij dichter en dichter over je schouder komt kijken en wachten tot een ongeluk gebeurt.

Neem snel het gebroken zoutvaatje en gooi het zout in zijn ogen, van rechts naar links, over je schouder en je kan hem misschien lang genoeg verblinden om aan het ongeluk te ontsnappen.

Zout is de reddende engel, omdat het de puurste substantie is op de hele aarde en sterker dan wijwater. Hou altijd een paar kilo in huis voor nood gevallen!
Dit zal je geluk opstapelen voor de toekomst. Koop genoeg zout voor alle gasten die je huis verlaten, zoals een spaarrekening met rente.

Dit zal niet precies jouw verhaal zijn, maar wat denk je over het breken van een spiegel? ....Wat vind je van de ladder,... het gevallen zoutvaatje, ...de zwarte kat, ....vrijdag de 13e?... Of over kussen onder de maretak en over andere onschuldig lijkende gebeurtenissen

Er zijn vele (heel gewone) dagelijkse activiteiten die we nog steeds ontwijken. We zijn misschien de originele betekenis vergeten, maar de meesten van ons prefereren de oude bijgeloven te geloven, je weet maar nooit.

loesje vrijdag de dertiende

TOP

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.