Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/ Genees jezelf/ orgaan klok 

De orgaan klokorgaan klok

Via een schema kun je inschatten welk orgaan klachten veroorzaakt.

Het is een onderdeel die via oosterse geneeswijzen gebruikt  wordt, maar ook heel goed bruikbaar in de westerse maatschappij.

Op de Orgaanklok kan worden afgelezen wanneer de verschillende Organen het meest actief en het minst actief zijn.
Op de tijden dat er veel energie aanvoer is, zal het desbetreffende orgaan op volle toeren draaien.

Een zwak orgaan zal zich tijdens deze energie piek niet prettig voelen.

Je kunt dit merken doordat je rond die tijd pijn krijgt, wakker wordt in de nacht, of andere vervelende bijverschijnselen die horen bij dat betreffende orgaan.

Bij te weinig energie kun je in een dipje raken rond die tijd, zin hebben om even weg te dutten etc. 

Tijden van veel energie Orgaan Tijden van weinig energie
     
01- 03 uur Lever 13 - 15 uur
03 -05 uur Longen 15 -17 uur
05 - 07 uur Dikke darm 17 - 19 uur
07 - 09 uur Maag 19 - 21 uur
09 - 11 uur Milt + Alvleesklier 21- 23 uur
11 - 13 uur Hart  23 - 01 uur
13 - 15 uur dunne darm  01 - 03 uur
15 - 17 uur  Blaas  03 - 05 uur
17 - 19 uur Nieren 05 - 07 uur
19 - 21 uur Bloedsomloop 07 - 09 uur
21 - 23 uur Verwarming 09 - 11 uur
23 - 01 uur  Galblaas 11 - 13 uur

 

Wat kun je met deze informatie?

Wanneer je (haast) altijd wakker wordt rond dezelfde tijd, of het gevoel krijgt om juist een dutje te doen, kijk dan even welk orgaan op dat moment teveel of te weinig energie heeft.
Misschien dat dit orgaan wel even wat extra aandacht nodig heeft?

Soms is het dan met simpele maatregelen mogelijk om daar rekening mee te houden en de gezondheid te verbeteren.

17 uur-19 uur

Tussen 17 uur en 19 uur zullen je nieren het meest actief zijn. Tijd ook om aandacht te besteden aan alles wat je heeft geërgerd (wat heeft je pisnijdig gemaakt?) en probeer dit zoveel mogelijk los te laten of uit te praten

19 uur-21 uur

Laten we de maag als voorbeeld nemen. Dit orgaan is tussen 07 en 09 uur het meest actief. Dit is dus een goed moment om te eten. Een grote maaltijd naar binnen werken tussen 19 en 21uur zou je moeten vermijden , want dan is de maag op z'n zwakst. Je bloedsomloop is op dit moment het krachtigste!

21 uur-23 uur

Rond dit tijdstip proberen veel mensen te gaan slapen. Je lichaam ontspant zich, je enzymen worden aangevuld en je hormoonklieren en organen worden hersteld. De melatonine die je lichaam voorbereid om te gaan slapen wordt in deze tijd aangemaakt Kun je moeilijk in slaap komen rond deze tijd?
Dan kan dat betekenen dat je nog teveel bezig bent met de gebeurtenissen van die dag en/of je je al druk maakt over morgen. Je bent te gestrest. Probeer dit los te laten en te ontspannen. Ga niet te snel zoeken naar medicatie om rustiger te worden.

Ook alcohol helpt helaas niet omdat het je alleen slaperiger maakt ,maar niet echt  door laat slapen. (zie tijd van de lever).
Wat wel kan helpen is de Bach-bloesem mix met oa White Chestnut, Walnut en Sclerantus er in. Deze bereiden geest en lichaam voor om de dag achter je te laten.

23 uur tot 01 uur

 De galblaas is verbonden met het maken van keuzes. Het is belangrijk om op deze tijd te slapen. Tijdens je slaap worden je zelfvertrouwen en vermogen om keuzes te maken namelijk energetisch opgeladen. Als je dus niet kan slapen rond deze tijd of je wordt weer wakker, kan dat betekenen dat je galblaas je vertelt dat je minder vet voedsel moet eten of niet meer zoveel koffie of alcohol moet drinken. De emotie bij die hierbij hoort is bitterheid. Het kan dus zijn dat je te veel en te snel oordeelt over jezelf en/of anderen.

Tussen 11 uur en 13 uur kun je beter even beslissingen vermijden. Want dan is deze energie het zwakste.

Van 01 tot 03 uur

Gaat je lever zich opladen en dan zul je rond die tijd dus ontgiften (fysiek en mentaal)  Wanneer je iets uit te praten hebt waar je al lang boos over bent, mag je wel beslissingen nemen, maar uitpraten stel je liever nog even uit. Er is dan meestal niks mis met je lever, maar deze zorgt er gewoon voor dat alle giftige stoffen uit je lichaam vrij komen en afgebroken worden. Als je telkens wakker wordt rond dit tijdstip, kan het zijn dat je de emoties boosheid, frustratie en woede onvoldoende plek geeft. Wanneer je dit geen plek geeft, kan de lever zijn werk niet doen en daarom word je soms wakker.
Mensen die proberen om hun lichaam in rust te krijgen met een borrel, zullen ook vaak rond deze tijd wakker worden omdat alcohol vrij zwaar werk is om dit weer af te breken.

Heb je iets uit te praten? Doe dit op de tegenover gestelde tijd,dus 13 en 15 uur.

03 tot 05

Dit is de tijd voor je longen. Je lichaam wordt door je longen steeds opnieuw voorzien van verse zuurstof. Dit is een uitstekende tijd om te mediteren zodat je longen voldoende energie blijven behouden.  Word je wakker rond deze tijd? Dan kan het zijn dat je ergens verdrietig om bent. De emotie die hier namelijk bij hoort is verdriet. Als je vaak wakker bent rond deze tijd kunnen ademhalingsoefeningen je helpen. Kijk ook eens of er een goede Bachbloesem is die je kan ondersteunen.

Tussen 15 en 17 uur zijn mensen vaak in een ‘luchtigere stemming’ en is het tijd voor vriendschap bonding of lichaamsbeweging

05 tot 07 uur

De dikke darm staat voor laten gaan van datgene wat je niet meer nodig hebt. Het is dus de tijd van het loslaten van alles wat je niet meer nodig hebt. Dit is dan ook de beste tijd van de dag voor het legen van je darmen. Dan verdwijnen ook alle gifstoffen die door je lever verwerkt zijn (tussen 01-03 uur)
Als je wakker wordt rond dit tijdstip kan het zijn dat er bijvoorbeeld iets mis is met je spijsvertering of heb je niet gezond gegeten.  Je dikke darm heeft namelijk wel genoeg energie nodig om de gifstoffen te verwerken. Eet dus op tijd en minder vet.

O ja......De orgaanklok zoals hierboven is gebaseerd op de wintertijd. In de zomer tel je er dus een uur bij op.

 

 

TOP

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.