Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/  Magie- planten / Plant VWYZ

Menu Magie-Planten

Magie inleiding// plant a-b-c-d// plant e-f-g-h// plant i-j-k-l // plant m-n-o-p// plant r-s-t-u// plant v-w-y-z

planten V - W - Y - Z

Valeriaan

De (smerig ruikende) wortel, kan men verpulverd in beschermende sachets gebruiken, men kan deze in huis ophangen, maar ook in kussens stoppen om beter in slaap te komen. Een twijgje vastgespeld aan de kleding van een vrouw, kan er voor zorgen dat mannen haar achterna gaan lopen. Valeriaanwortel wordt dan ook toegepast in Liefdessachets. Als een stelletje aan het kibbelen is, breng wat Valeriaan in de ruimte, en de rust zal wederkeren. Als je op de wortel kauwt heeft het een tegenovergestelde werking, alle boosheid die je in je hebt, komt er dan uit.
De Grieken hingen een twijgje Valeriaan aan het raam om het kwaad te weren. Als de melk geen boter wil worden, giet ze dan door een krans van Valeriaan heen. !

Varkensgras

Moeders die zich (teveel) zorgen maken over hun kinderen en mensen die altijd naar de donkere kant van de situatie kijken hebben varkensgras nodig. Om ellende en misère te binden, hou je wat Varkensgras in je handen stop je zorgen in het kruid, zodat de plant verzadigd wordt van je ellende, dan verbranden. Wanneer het gedragen wordt beschermt het de ogen.

Vergeet-mij-nietjes

symboliseren onsterfelijke liefde en eeuwigdurende vriendschap.
Volgens een Oostenrijkse legende wandelden een man en zijn verloofde hand in hand langs de Donau de avond voor hun bruiloft. De rivier voerde een klein , blauw bloempje met zich mee en de vrouw huilde omdat zo'n lieflijk bloempje voor altijd verloren ging. Haar geliefde , die haar verdriet niet kon verdragen , sprong in het water om de bloem te redden , maar werd meegesleurd.

 In een laatste poging gooide hij de bloem op de oever met de woorden : " Vergeet mij niet , mijn geliefde ".

Venkel

behoort tot een van de negen heilige kruiden en helpt tegen de negen oorzaken van ziekten. Door het kruid te gebruiken zou men er jonger uit gaan zien. Tevens ging men er vanuit dat venkel de liefde op kon wekken en werkte het versterkend. In de middeleeuwen was venkelthee al een bekend afslankmiddel. Een beetje tegenstrijdig is, dat de arme mensen in die tijd venkelthee dronken om hun hongergevoel te verminderen. Venkel zou het gezichtsvermogen verbeteren, een einde aan de hik maken en zieke mensen hun gezonde gelaatskleur teruggeven.
Om het huis geteeld, geeft Venkel bescherming.
Een stuk Venkel in de linkerschoen zal teken beletten in je benen te bijten. Venkel wordt ook opgehangen aan deurposten en in ramen om boze geesten te weren, de zaden kunnen ook gedragen worden voor dezelfde doeleinden.

Verbena

zie ijzerhard

Vlier

De verdrijft negatieve invloeden, en kan gebruikt worden in zegeningrituelen.
Een beschermend amulet uit vlierhout: Je plukt een vliertwijg in oktober vlak voor volle maan. Het hout van dat twijgje dat zich tussen twee 'knopen' in bevindt, breek je in negen stukjes, die je in een linnen doekje bindt en om je hals draagt zodanig dat ze je hart raken. Je houdt het amulet om tot de draad breekt, en begraaft het dan op een plek waar het niet kan gevonden worden. Gebruik nooit vlierhout om het ( als wierook ) te verbranden, anders loopt het slecht met je af!.
Bij de wicca wordt een vlier tak vaak gebruikt als toverstaf.
Volkse tradities die nog lang hebben bestaan is het gebruik om op Sint-Jan, of met midzomer, bij het haardvuur (de zetel van de huiselijke beschermgeesten) een vlierkoekje of vlierbloesem-beignet te eten, men kreeg dan een jaar lang geen koorts.
Als een jong meisje trouwens op midzomeravond een bloeiend vliertwijgje (met de linkerhand geplukt) achter haar bed hing, zou ze de hele nacht over haar toekomstige echtgenoot dromen.
In bepaalde delen van Schotland was de Vlier al bijna even belangrijk als de lijsterbes in het afweren van vervloekingen en betoveringen. Kruisjes gemaakt uit vliertakjes werden in stallen en schuren opgehangen om het vee te beschermen.
Voor de Kelten had de Vlier een betekenis als verbinding met de onderwereld, en nog lang werd door doodgravers een takje vlierbloesem op hun hoed gestoken als ze ergens een overledene gingen ophalen

Vrouwenmantel

had de reputatie dat het de maagdelijkheid van vrouwen herstelde en door ouderdom en kinderen verslapte borsten weer in volle glorie te herstellen. Verder wordt vrouwenmantel gebruikt in verschillende liefdes bezweringen.


Wijnruit

werd gebruikt voor allerlei ziekten en (ongewenste) zwangerschappen. Als vrouwen de zwangerschap wilden beëindigen geloofde ze dat het voldoende was om door een veld met wijnruit te lopen. Het kruid kan liefde laten verdwijnen, maar het ook opwekken, een verliefde man moest op een zondag voor zonsopgang naar een wijnruitplant gaan nadat hij in naam van de begeerde vrouw op de plant had geürineerd, hierna werd er zout over gestrooid. Daarna moest hij de plant uitgraven samen met de wortel, haar thuis in de hete as leggen en een Latijnse bezweringen uitspreken
Op sommige plaatsen gold de wijnruit als teken van maagdelijkheid en werd dus verwerkt in de bruidskrans.
In Oostenrijk kregen de overledene een wijnruitkrans mee, daarom spreekt men soms ook van dodenkruid.  Wijnruit werd verder gebruikt als genezing voor gewonde ogen, tegen alle vijanden van pluimvee, tegen krampen, katten en de duivel.
Tot slot zou wijnruit ook in het bruidsbed en de bruidsschoen tegen beheksing en betovering beschermen.

Waterlelie

wordt in verband gebracht met watergeesten.In verschillende sagen verschijnt ze als watergeest. Als je de waterlelie wilt plukken moet je haar eerst vriendelijk toespreken en met de hand plukken.
Het is gevaarlijk de plant te scheuren, de watergeest kan iemand naar de diepte sleuren of vreselijke nachtmerries bezorgen aan de overtreder.
Transformeert warmte in koude en werd daarom als koortswerend middel gebruikt Een waterleliewortel moet dusdanig aan de muur worden gehangen dat men er een goed zicht op heeft,dit zou werken tegen duizeligheid ,kramp en hoofdpijn.

Wolverlei

.....bekend als arnica of valkruid.  In de geneeskunde wordt Arnica regelmatig gebruikt. Magisch gebruik is minder bekend.  Als de huid aangeraakt word met groene wolverlei , dan worden zij dol van liefdesvuur. Verder werd het ook gebruikt voor mensen die teveel de leiding kwijt waren of onafhankelijk wilde worden. In Duitsland noemen ze de bloem sint jansbloem of donderbloem en deze werd rond 23 juni overal opgehangen om huis en haard te beschermen tegen bliksem inslag en andere slecht weer ongelukjes


Ijzerhard

Het is een spiritueel kruid dat gaten in de aura van de mens kan helen en werkt inspirerend bij artistiek werk.

Voor de Druïden was zij één van de zeven heilige kruiden. (De andere waren maretak, bilzekruid, klaver, wolfsklauw, pulsatilla en sleutelbloem) Zij oogstten dit kruid alleen met de heilige sikkel.

Zij beweerden dat wie het kruid verzameld, ervoor moesten zorgen dat het nooit door zon of maan beschenen was en bij de opkomst van de hondsster (sirius) geoogst. Er diende wel eerst ook een zoenoffer gegeven te worden en een cirkel om de plant gemaakt voordat ze hem uit mochten graven (met rechterhand)

 Gezalfd met de ijzerhard kon die persoon alles bereiken wat hij/zij wilde.
Thee van ijzerhard wordt gebruikt om een ruimte vrij te maken van allerlei 'rommel'  Sprenkel de (afgekoelde) thee in de ruimte en brand hierna Salie om de rest uit te roken.

Bij de Romeinen werd Ijzerhard bosjes gebruikt om tempels en huizen te reinigen en vrij van ongeluk te houden.
In het volksgeloof door de eeuwen heen, kon ijzerhard wonderen verrichten.
Zelfs kinderen die niet wilden leren, kregen een amulet met ijzerhard  en werden er leergierig door. Wanneer het kruid aan de paardenstaart werd gebonden, liep het paard sneller. Bracht men het kruid naar de akker, dan was de oogst overvloedig, en was er geen schade door onweer.
Wie ijzerhard bij zich droeg werd tijdens het lopen niet moe, en verdwaalde niet.

Met het verse sap op je huid zou je onweerstaanbaar zijn voor het andere geslacht. Bruiden plukten ijzerhard voor een gelukkig huwelijk. Van het kruid zou je de meest fantastische en toekomstvoorspellende dromen krijgen. Giftige slangen zouden niet bijten als je ijzerhard bij  je droeg.  Het kruid werd ingezet bij koorts, mazelen, slangenbeten, pokken en de pest.

Gedroogde bosjes  ijzerhard in huis brengen geluk en beschermen tegen boze entiteiten.

Het verse sap op het lijf gesmeerd helpt je de toekomst te voorspellen en vervult je wensen.

 Brand ijzerhard als wierook ter bescherming.

 

TOP

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.