Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/   Kruiden-olie /  Olie N

Menu olie

Inleiding// Woordenboek// Toepassingen// Basis Olie// Olie-A// Olie-B// Olie-C// Olie-D// Olie-E// Olie-F_G// Olie-H// Olie-I_J// Olie-K// Olie-L// Olie-M// Olie-N// Olie-O// Olie-P// Olie-R// Olie-S// Olie-T// Olie-V// Olie-W// Olie-Y_Z// Joh.olie maken

 Olie beginnend met een N

Neemolie /Neroli /Niaouli /Nootmuskaat

 

Neroli /(Citrus aurantium)

Een kostbare olie die een heel goede reputatie heeft als rustgever en als beste gezichtsolie (activeert de celdeling)  Verder is bekend dat deze olie de hormoonhuishouding in evenwicht lijkt te brengen.
Werking: huidallergie, diarree, nervositeit, depressie, angst, hysterie, prémenstrueel syndroom, menopauze klachten, impotentie, hartversterkend.
*- tegen : depressies, hysterie
*- werkt : evenwichtbrengend, hartversterkend, huidverzorgend, krampopheffend, licht verdovend, maagversterkend, ontgiftend, opwekkend, rustgevend
Zie ook: Oranjebloesem

Neem olie /(Azadirachta indica)

Neemolie is een stroperige, sterk geurende en bruin gekleurde olie. Bij kamertemperatuur is de olie dik en stroperig. Na verwarmen tot ca 35gr C wordt de olie vloeibaar.

De Neem olie wordt gewonnen door een koude persing van de Neem boom zaden. De olie wordt verder gezuiverd door een drievoudige filtratie. Door deze specifieke bewerking blijven de biologisch actieve stoffen zoals Azadirachtine, Nimbin, en Salanin actief.
Deze hoogwaardige niet drogende olie heeft op grond van zijn eigenschappen een grote cosmetische waarde voor vooral droge en geïrriteerde huid. De sterke geur kan hierbij gemaskeerd worden met Lavendel olie en/of Rozenolie.

*-Herstelt de huid. Verdrijft insecten en huidparasieten. In India wordt neem-olie vaak gebruikt als haarolie: zou kaalheid en grijs haar voorkomen, tegen roos.

Op grond van de biologisch actieve stoffen laat deze olie zich ook uitstekend toepassen  voor afweer van muggen, vliegen en andere lastige insecten  op de huid van mens en dier .

Bekend is het product Neemosan die ingezet kan worden voor het bestrijden van luizen

 Neemolie is een breed spectrum middel; het werkt tegen meer dan 200 insecten. Waaronder spint, trips, luis, wittevlieg enz. Er zijn zelfs proeven gedaan met een van de lastigste insecten om te bestrijden in de landbouw (wereldwijd gezien.) Namelijk de Colorado Potato Beetle. Bladeren die voor de helft behandeld werden, bleven voor de helft gespaard door de kevers. Het heeft dus ook een sterk afschrikkende werking. Nuttige insecten worden niet gedood. Voor zoogdieren is Neemolie, voor zover bekend, niet giftig.

Niaouli /(Melaleuca viridiflora)

Een olie die verkregen wordt uit de bladeren van de Melaleuca boom uit Australië
Het is een antisepticum dat wondhelend werkt (speciaal voor het slijmvlies, met name bij verkoudheid)
Verder blijkt de zuurstofopname verbeterd bij het gebruik van deze olie.
*- Bij verdamping of verstuiving verfrist niaouli de omgevingslucht.
*- Werkt verzachtend op huidirritaties.
*- schept een harmonieuze, huiselijke sfeer, waarin men tot rust kan komen. 
*- infecties van de luchtwegen, keelpijn, snij/brandwonden,
*--Te gebruiken in kompressen .
Gaat goed samen met: den, myrte, eucalyptus, laurier en citrusolie.

gebruik
*-Voor bad of douche: 15 dr. oplossen in neutraal badschuim of shampoo en dan aan het badwater of douchespons toevoegen.
*-Lichte verbrandingen, ontstekingen, puistjes, pukkeltjes en wondjes: 15 tot 20 dr. in een glas gekookt water .Hiermee de huid afspoelen of licht deppen met een watje of 1x dgs een kompres aanbrengen.
*-Keelpijn en acute neusverkoudheid: 10 tot 15 dr. in een kom warm water doen en 2 maal per dag 10 minuten dampen
Bij een acute neusverkoudheid kun je ook 2 tot 4 druppels op een zakdoek doen en hieraan regelmatig snuiven.
*-Griep, hoesten, reumatische klachten en verkoudheid. 3 x dgs 2 tot 3 dr. in honing, warme melk of lauw water.

Nootmuskaat /(Myristica fragrans)

nootmuskaat bevordert het denken.
De olie wordt verder met succes ingezet bij spierpijnen, slechte doorbloeding, artritis, jicht, reumatische aandoeningen, trage spijsvertering, darmgassen, misselijkheid; bacteriële infecties; neuralgie (zenuwpijn, zonder uitvalverschijnselen, voorkomend in samenhang met vele ziekten), frigiditeit/ impotentie, nerveuze vermoeidheid.
*- Verdampt of verneveld in de ruimte ontsmet en verfrist het ook de omgevingslucht.
*- Het wordt gebruikt in likeur, bv. 'parfait d'amour' . 
*- verlaagt de bloeddruk, versterkt de energie algemeen, versterkt de hersenwerking en circulatie, versterkt de spieren*-1 druppel verdrijft slechte adem en is meteen goed voor de spijsvertering.

Contra indicatie: 
nooit onverdund gebruiken.

Gebruik
*-Rustgevend bad :5 dr.samen met 5 dr. lavendel en 5 dr.marjolein in een emulgator,( zeezout, groene leem, neutraal badschuim of eigeel.)
*-wrijfmiddel bij slechte vertering: nootmuskaat vermengd met wat koudgeperste plantenolie , eventueel samen met karwij, komijn, koriander, marjolein, lavendel, rozemarijn. Dit op de buik wrijven.

 

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 08-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.