Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/   Kruiden-olie /  Olie C

Menu olie

Inleiding// Woordenboek// Toepassingen// Basis Olie// Olie-A// Olie-B// Olie-C// Olie-D// Olie-E// Olie-F_G// Olie-H// Olie-I_J// Olie-K// Olie-L// Olie-M// Olie-N// Olie-O// Olie-P// Olie-R// Olie-S// Olie-T// Olie-V// Olie-W// Olie-Y_Z// Joh.olie maken

Olie beginnend met een C

Cade/ Cajeput/ Calendula/ Calophyllum/ Cananga / Ceder/ Citroen/ Citroen/limoen/ Citronella/ Cocos / Cyprusblad/ Cyprushout/

 

Cade -Spaanse Jeneverbes (Juniperus oxycedrus)

- tegen : huid- en haaraandoeningen, parasieten gebruik Eczeem, huidaandoeningen en huiduitslag: doe 5 druppels in een glas gekookt en tot lauw afgekoeld water. Hiermee 2 maal per dag de plekken deppen of afspoelen.
Reumatische klachten en spierpijn: vermeng 20 druppels per eetlepel plantaardige basisolie en masseer hiermee de pijnlijke plaatsen.
Enkel voor uitwendig gebruik !

Cajeput (Melalleuca Leucadendron)

zie K

Calendula = Goudsbloem

zie G

Calophyllum olie (Calophyllum inophylum)

- behandeling van littekens, spataderen, fistels , brandwonden,aambeien, droge en schrale huid, eczeem, huidinfecties, wonden, tandvleesontsteking, insectensteken, blaren, zonnebrand, acne, jeugdpuistjes, ingegroeide en ontstoken nagels.
- Als massage olie tegen ischias, reuma en gewrichtspijnen.
- haarverzorging, roos en haaruitval.
- In combinatie met een antivirale olie : goede hulp bij  gordelroos

Toepassingen:
- Een droge of schrale huid: iedere avond na bad of douche een weinig olie in de huid masseren
- Eczeem: plekken 1-2x per dag met pure olie inwrijven
- Aftershave voor een snel geϊrriteerde huid: voeg aan 10 ml. Calophyllum en 30 ml. Amandelolie 1-2 druppels Palmarosa toe en breng dit na het scheren spaarzaam aan.

Cananga

Cananga heeft antidepressieve, rustgevende eigenschappen, die van pas komen om gevoelens van angst, paniek en frustraties te verzachten.
Ze accentueert erotische gevoelens en geeft een gevoel van saamhorigheid en vrede.

Cananga verhoogt de romantische sfeer. In Indonesi?wordt het bruidsbed bedolven onder Cananga bloemen, vrouwen vlechten ze in hun haar en maker er samen met kokosolie een heerlijk geurende en verzorgende olie van voor huid en haar (10% Essentiële olie van Cananga in een basisolie).
Vroeger heette dit Makkasar olie.
- heeft een balancerende uitwerking op de talg productie van de huid : teveel uitscheiding wordt gekalmeerd; te weinig uitscheiding wordt geactiveerd. Ze is daarom geschikt voor zowel droog als vet haar en huid. Ze doorbloedt de huid, zodat haargroei wordt aangezet.
- vermengt zich goed met de citrus oliënzoals sinaasappel, neroli, petitgrain, bergamot, pompelmoes, citroen, groene citroen, mandarijn en met lavendel, roos, rozenhout, palmarosa, sandelhout, jasmijn, patchouli en melisse. Exotische geuren vullen dan het huis.

Werking:
- werkt kalmerend, antidepressief
- is een afrodisiacum

Gebruik:
Door haar exotische geuren kent Cananga veel toepassingen. Dit alles kan als ze met mate wordt gebruikt, teveel kan hoofdpijn veroorzaken.
- in bad: 15 druppels oplossen in neutraal badschuim of emulgator.
- douche: 3 druppels oplossen in emulgator of neutraal badschuim en de huid hiermee inwrijven.
- voor een zacht geurende kaars brengt u met uw vingers 3 druppels aan op een kaars van bijenwas en steek die dan aan.
-1 druppel Cananga verfrist uw schaaltje met potpourri.

Ceder (Ceders atlantica)

Een gele, oranje of diep amberkleurige, stroperige olie met een warme, kamferachtige topnoot en een zoete, doordringende, houtachtige, balsemachtige grondtoon.
Heeft een verzachtende en zuiverende werking op de gezinssfeer. Zijn aangename geur trekt liefde en gezelligheid aan.
Hierdoor wordt aandacht en begrip voor elkaars gedachten en wensen gestimuleerd.
Ceder wordt vaak gebruikt als afrodisiacum bij angstige en depressieve mensen.
De olie heeft ook een verdovende werking.
Schept een sfeer van liefde en gezelligheid
Werking :Algemeen vitaliserend, bevordert de lymfecirculatie, ontsmettend op lucht- en urinewegen, nuttig bij huid- en haar stoornissen.
-tegen  haarverlies, huidaandoeningen.
-werkt verdovend in hoge dosering
- kan misselijkheid veroorzaken bij inwendig gebruik
Ceder is insect -werend; kan ook eventueel samen met eucalyptus, tea tree en lavendel als anti-muggenolie worden gebruikt op het lichaam en in huis.

gebruik
- Huidverzorging: 15 ml rozenhout + 5 ml ceder iedere dag enkele druppels op de huid of vermengd in de dagelijkse huidverzorgingcrème regenereren de huid.
- huidaandoeningen en huiduitslag: 3 tot 5 druppels oplossen in een glas gekookt en tot lauw afgekoeld water en hiermee de huid licht deppen.
- Het kan, (vermengd met plantolie), als massageolie worden gebruikt.
- in bad : 15 druppels als verzorging en parfumeren opgelost in neutraal badschuim,
- haarverzorging : ceder vermengd in shampoo.
- een heerlijk parfum : 10 dr. ceder + 10 dr. sandelhout of 5 dr. ceder, 5 dr. geranium + 10 dr. rozenhout.
- voor verneveling of verdamping in de ruimte samen met den en verveine geven een (aangename) ontsmetting.
- voor huid- en haarverzorging, een scheut in spoel of badwater als voorzorg of als hulp bij haar- en huidoneffenheden.
- De ph-waarde is 5,5
- Bij verminderde geslachtsdrift (afrodisiacum), dof haar, haaruitval, vermoeide huid, afbrekende nagels en vermoeidheid:  3 x daags 2 tot 4 dr. in honing, warme melk of lauw water.
- Een heerlijk winterdrankje in plaats van thee: cedercitroen of cedergeranium, 1 a 2 dr. van elk, goed in een lepel honing vermengen en dan met heet water drinken.

Bij dieren:
De geur van ceder is harmoniserend. De geur helpt het zelfvertrouwen te herwinnen. Wordt zowel bij tijdelijke angsten als bij paarden  en honden die van nature onrustig en onzeker zijn gebruikt.
Ceder is niet geschikt voor inwendig gebruik.
Toepassing
Bij honden kan dit door ongev. 5 druppels Cederolie via een geurlampje te verspreiden in de ruimte waar het dier zich bevindt.
Bij paarden vermengt u 20 druppels (= 1ml) in 500ml lauwwarm water en spuit deze (bijvoorbeeld met een plantenspuit) op de wanden en deuren van de box.
Dit kunt u 1-2 maal per dag doen.

 Een andere mogelijkheid is om de boeg van het paard in te masseren met een massageolie die u maakt door 1ml Cederolie te mengen door 50ml Jojoba-olie. Van deze olie brengt u dagelijks een paar druppels aan op de boeg van het paard
Algemeen:
Mengt goed met rozenhout, bergamot, cipres, kalmoes, jasmijn, jeneverbes, neroli, mimosa, ciste-roos, wierook, scharlei, vetiver, rozemarijn, ylang-ylang, oosterse geuren en bloemengeuren

Contra-indicatie : baby's/kinderen, zwangere vrouwen (neurotoxisch,abortief)

Ceder virginia (Juniperus Virginiana)

- de werkster in huis. De olie wordt gedistilleerd uit zaagsel en schaafsel van de Ceder virginia boom; van het hout worden potloden en meubels, (vooral linnenkasten) gemaakt omdat de geur zeer aangenaam en bovendien motten en insecten werend is.

werking:
Bloedcirculatie stimulerend, huid-, haar-, en nagelverzorgend, huidsamentrekkend, huidafscheiding regulerend, zenuwversterkend.
-opgelost in een vette plantolie vormt ceder een huidverzorgende en aderversterkende massage olie die zowel voor een geϊrriteerde, schilferige of een huid met oneffenheden, als voor een (voor)verwarmende (sport)massage-olie te gebruiken  is.
- verfrist de lucht en verlicht de ademhaling van mensen met ademhalingsstoornissen.
- wordt ook gebruikt in huishoudelijke schoonmaakmiddelen voor het sanitair vanwege zijn ontsmettende werking (ook van de lucht) .

Gaat goed samen met andere hout oliënzoals jeneverbes, cipres, den, ceder ,sandelhout en rozenhout

Ook de combinatie  met : rozemarijn, lavendel, marjolein, pepermunt, oregano, bonenkruid,  kamfer, mirte, eucalyptus, en geranium ,gaat prima.

Citroen (Citrus limonum)

Een licht groengele vloeistof die tijdens het verouderingsproces bruin wordt en een lichte, frisse citrusgeur heeft.
Citroenolie maakt je lekker wakker en helder, geeft je snelle reflexen zodat je goed je dag kunt beginnen. Deze olie heeft een verfrissende en zuiverende werking.
Citroenessence versterkt en kalmeert bij overspanning en geestelijke uitputting.
-maakt zelfverzekerd bij mensen die geneigd zijn om aan het verwachtingspatroon van de omgeving te voldoen.
 Werking:
Aderversterkend, antiseptisch, bloedverdunnend, bloedzuiverend, hart- en zenuwversterkend, leverversterkend, versoepelend, waterdrijvend, zenuwopwekkend en balancerend.
- tegen : jeuk, reuma, zomersproeten, huidrimpels.
- stimuleert ook het geheugen, vooral op korte termijn.
- Helpt bij aansterken, is verfrissend, werkt versterkend/verstevigend op huid en bloedvaten.
- Bij verdamping of verstuiving verfrist en zuivert citroen de lucht.
- samen met groene leem in een masker voor huid- of tandverzorging.

gebruik:
- Voor een bad of douche:15 dr. oplossen in neutraal badschuim aan het badwater toevoegen
- Tegen brosse nagels: 10 dr. citroen + 1 cc tarwekiemolie.
- Een druppeltje versterkt de smaak van limonade, enkele druppels in cake, pudding en sorbets vervangen de citroenschilletjes.

 Lekkere drankjes: bv. 1 dr. citroen met 1 dr. geranium of pepermunt mengen in honing + bronwater + ijsblokje.  

Mengt goed met lavendel, neroli, ylang-ylang, roos, sandelhout, wierook, kamille, benzoe, venkel, geranium, eucalyptus, jeneverbes, eikenmos, lavandin, elemi, cisteroos ,petitgrain en oranjebloesem

Contra-indicatie :
Kan soms huiduitslag veroorzaken. niet in bad gebruiken, fotosensibiliserend
gebruik
-Vet haar: 3 tot 5 dr. toevoegen aan een portie milde shampoo.
- ruwe handen of voeten en afbrekende nagels: voeg 3 dr. toe aan 1 eetl. verwarmde  amandelolie. Smeer hiermee 's avonds de handen en de nagelbedden of de voeten in.(evt. katoenen handschoenen of sokken aan daarna)
- onzuivere huid, (jeugd)puistjes, jeuk en wondjes: los 3 tot 6 dr. op in een glas gekookt water. Spoel hiermee 1 tot 2 x per dag de huid af.
- insecten beten: doe 2 druppels op een droog watje en dep hiermee de beet of steek.
- sproeten: voeg 5 dr. toe aan 1 eetl. amandelolie en stip hiermee 2 tot 3 x per dag de sproeten aan.
-Bij licht verhoogde bloeddruk, slechte eetlust, gewricht pijn,maagzuur, spierpijnen, pijnlijke spijsvertering,verkoudheid, vermoeidheid en gebrek aan weerstand: 3 x daags 2 tot 4 dr. in honing, warme melk of lauw water.

Bij dieren:
Voor een optimale weerstand. Ondersteunt de aanmaak van witte bloedlichaampjes en de afvoer van afvalstoffen.
Toepassing :voor het schoonmaken van stal, hok of slaapplaats
Hiervoor gebruikt u een plantenspuit met lauwwarm water. Per ? liter water gebruikt u 10 druppels olie. Dit mengsel spuit u in de stal op de plinten, muren en bodem.

Ook in huis kun je natuurlijk op bovenstaande manier je huis ontsmetten . Let hierbij wel op, want Citroenolie kan op hout of bekleding soms vlekken maken

Citroen, groene Limoen (Citrus limetta)

- eigenschappen. zie citroen
- tegen :jeuk, reuma
- werkt : aderversterkend, antiseptisch, bloedverdunnend, bloedzuiverend, leverversterkend, versoepelend, waterdrijvend, zenuwopwekkend en balancerend

Citronella (Gymbopogon nardus)

Een kleurloos tot lichtgele kleur, met een frisse, houtachtige, zoete geur.
HET middel tegen muggen en ook tegen nare (dieren) geurtjes! (wordt gebruikt in verschillende schoonmaak middelen en muggen olie)

werking:
Ontsmettend, verjaagt insecten. Een paar druppels op je huid of beddengoed jaagt muggen weg.
-Een paar druppels in het laatste spoelwater van de was geeft hieraan een frisse geur en werkt ontsmettend.
- Wat druppels in de stofzuigerzak geven een aangename geur.
-Enkele druppels in het afwaswater ontsmetten en verfrissen de vaat
- Een paar druppels in het aromalampje of verstuiver verfrissen de lucht en verjagen insekten.

gebruik
- voor bad of douche kan u 15 druppels vermengen met neutraal badschuim of shampoo en aan het bad of douchespons toevoegen.

Gebruik:
verstuiven in de atmosfeer, of verdund in een drager op de huid aanbrengen. Ook op camping bruikbaar: je kan citronella verstuiven in de tent of caravan.
Mengt goed met geranium, citroen, bergamot, sinaasappel, cederhout en den.

Contra-indicatie :
kan in sommige gevallen huiduitslag veroorzaken, vermijden tijdens de zwangerschap.

bij dieren:
Citronella is één van de meest gebruikte geuren voor de afweer van insecten.
Producten met citronella kunnen een allergische reactie geven bij paarden, honden en mensen met een gevoelige huid. Het is dan ook altijd raadzaam om deze eerst op een klein stukje huid te proberen.

Cocos (Cocos Nucifera)

lees  verder bij 'basis olie'

Cypresblad (Cupressus sempervirens)

Ontspant de zenuwen en geeft een liefdevolle maar ook krachtige sfeer.
Wanneer je uitgeput bent door emotionele of mentale strijd, moet je cypres olie laten verdampen.
Deze essence symboliseert overwinning en is bevorderlijk voor en lang leven. De olie is vooral geschikt voor angstige en terneergeslagen mensen.
Cypres essence heeft een verdovende werking en is een zacht afrodisiacum.
Leert smart en onrecht te vergeten en schept een open geest naar anderen toe.
- speciale vriend van de bloedcirculatie. Bevordert de terugvoer van het bloed naar het hart en versterkt de aderen.

Werking :
- Versterkt de aders,vaatvernauwend, zweetremmend.
- geeft meer adem, verlicht kriebelhoestjes...
- tegen : bedplassen, hoest, heesheid (stemverlies), reuma.

Gaat goed samen met den, eucalyptus, rozenhout, teatree, lavendel, pepermunt, rozemarijn, salie.
gebruik
-Aambeien of spataderen puur of vermengd met koudgeperste zoete amandelolie 2xper dag de aangedane plaatsen insmeren.
- bij hoest of verkoudheid: enkele druppels op het hoofdkussen of de lakens.
- bedplassen om 10 +17 uur 3 tot 5 dr. inwrijven op solar plexus gedurende 3 weken.
- bij verneveling of verdamping ter bestrijding van onaangename luchtjes en als ontsmetting van de omgevingslucht.
-Als (voet)bad: 10 dr. Cypres, 10 dr. Lavendel, 2 dr. Pepermunt  in neutraal badschuim toevoegen aan badwater.
-aambeien: vermeng 10 druppels met 1 eetlepel plantaardige basisolie.Na de ontlasting met een watje de pijnlijke plaats deppen.
-kramphoest: voor het slopen gaan 3 tot 5 druppels op het kussen sprenkelen.
- Bij zweetvoeten: 10 tot 15 dr. toevoegen aan een niet te warm voetbad 15 minuten.
-Bij heesheid, hoest, kramp, pijnlijke menstruatie, overgangsklachten, spataders, spierpijn en om vocht of te drijven.: 3 x daags 2 tot 4 dr. in honing, warme melk of lauw water

Contra-indicatie :mastoses-zwangerschap

Cypreshout

Een lichtgele tot olijfgroene dunne vloeistof met een rokerige, zoete, balsemachtige, doordringende geur
- niet te verwarren met de gangbare cypres blad; heeft een warme, Iets zoete,houtachtige geur.
- is een sterk afrodisiacum
- werkt : verwarmend bij spier en reumatische pijn
Mengt goed met ceder, den, lavendel, mandarijn, scharlei, citroen, kardemom, kamille, muskuszaad,   benzoë bergamot, sinaasappel, marjolein en sandelhout.
De geur van cipres werkt positief op de goede gemoedstoestand en heeft een ontspannende werking.
Toepassing
Maak een massageolie met 50ml Jojoba-olie en 1ml Cipresolie.
Masseer hiermee tweemaal per dag de plaats van het lichaam waar de kwaal zich voordoet.
Bij honden wordt daarnaast massage op de buik uitgevoerd en bij paarden op de hals.
Bij al deze toepassingen geld dat het niet nodig is om veel massage olie te gebruiken. De inhoud van een dopje is vaak al voldoende. Meer is niet schadelijk maar vaak niet nodig.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 08-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.