Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/Kruiden/ Planten olie

 Olie beginnend met een D

Den grove /Den scheerling /Den Siberisch /Dille /Dragon / Duizendblad

 

Den, grove  (Pinus sylvestris) oftewel pijnboom

Een kleurloze of lichtgele, dunne vloeistof met een sterke, droge, balsemachtige, terpentijnachtige geur.
Dennen olie brengt een zuiverende en vriendelijke sfeer in huis. Deze essence verfrist de omgeving van onvriendelijke en negatieve gedachten. Dennen olie is ook een afrodisiacum.
De werking van grove den bij luchtwegenklachten is genoeg bekend. Grove den geeft adem. Een wandeling door een dennenbos opent de longen, geeft nieuwe zuurstof. 
Grove den geeft nieuwe energie, niet alleen op lichamelijk vlak (bijv. na langdurige ziekte), maar ook op psychisch vlak (burn-out, stress...).Grove den versterkt ook de immuniteit door haar stimulerend effect op de bijnierschors.

-  Bij verdampen of verstuiven in de ruimte zuivert den de lucht door negatieve ionen af te geven en herstelt de harmonie in de sfeer.
- kalmeert en neutraliseert zweetvoeten bij inwrijving.
- verfrist de woning en verdrijft een negatieve sfeer/gedachten
- tegen : galstenen, longaandoeningen, reuma, verkoudheid
- werkt :
harmoniserend, leverversterkend, stimulerend op de bijnieren en bijnierschors.
- ongedierte heeft een hekel aan olie van den.
- Den verstoven op zeezout geeft een heerlijk badzout en werkt deodoriserend.

Gaat goed samen met ceder, sandelhout, rozenhout, lavendel, oregano rozemarijn, marjolein, tijm, patchouli, zilverspar, mirte, gember, eucalyptus, pepermunt en wintergreen.

Contra-indicatie :
mogelijk irriterend bij hoge concentratie, mogelijk sensibiliserend, vermijden bij allergische huidaandoeningen
gebruik
- bij griep en kou : inhaleren (al dan niet samen met lavendel, tijm en eucalyptus).
- 1 dr. samen met 1 dr. eucalyptus en 1 dr tijm, goed vermengd met een lepeltje honing verzacht hoest en geprikkelde slijmvliezen, als je het langzaam in de mond laat smelten.
-Den kan in ook in een neutraal badschuim of shampoo worden verwerkt. .
- sport massageolie: basis olie samen met eucalyptus, kamfer, rozemarijn, mirte, pepermunt, en lavendel.
- verstopte neus en verkoudheid: 5 tot 12 dr. oplossen in een schaaltje warm water en 2 tot 3 x per dag een dampbad nemen.
- opkomende verkoudheid: 10 druppels in een warm bad doen en na het baden meteen naar bed gaan.
- reumatische klachten en zenuwpijnen: 15 tot 20 druppels per eetlepel plantaardige basisolie gebruiken en met dit wrijfmiddel de pijnlijke plaatsen stevig inwrijven.
- griep, reumatische klachten, verkoudheid en om vocht of te drijven. 3 x daags 3 tot 4 dr. in honing, warme melk of lauw water.
-Sauna: 15 tot 20 druppels in het water doen dat over de hete stenen wordt gegoten.-zweetvoeten: 5 tot 10 druppels aan een niet te warm voetbad toevoegen en hierin de voeten een kwartier baden.

Bij dieren:
De geur van den geeft een gevoel van vrije ademhaling en heeft een rustgevend effect.
Vernevel het stro met een mengsel van lauwwarm water en denolie. Gebruik per 1 liter water 20 druppels dennen olie.
De meest effectieve manier is om het paard, liefst 3 x daags, een portie hooi te geven dat u volledig besproeit met dit mengsel. Aangezien het paard lang doet over het eten van een portie hooi, ademt het de olie langdurig in.
Paarden met een ernstige infectie kunt u ook laten stomen door een wat dennen olie in een emmer lauwwarm water te doen. Deze zet u in de hoek van de stal.
LET OP: het water mag beslist niet te warm zijn, want het neusslijmvlies van het paard is erg gevoelig en kan ernstig beschadigd worden door van dichtbij te warme lucht in te ademen.

Den - scheerling (Picea mariana)

- Bij verdampen of verstuiven in de ruimte zuivert den de lucht door negatieve ionen af te geven en herstelt de harmonie in de sfeer. werkingopwekkend, stimulerend op de bijnieren en het immuunsysteem. Verder als bij grove Den

Den (Siberische)

- heeft een typische droge denachtige geur.
- werkt versterkend op het immuunsysteem

Dille (Anethum graveolens)

Werking:
indigestie, constipatie, maagzuur, hoofdpijn, stimuleert borstvoeding, nervositeit
- werkt .bevorderend op de melkproductie, eetlustbevorderend , menstruatieregelend, ontstekingswerend, water- en afdrijvend, wormdrijvend.

Dragon (Artemisia dracunculus)

- tegen : reuma
- werkt : algemeen spijsverteringbevorderend, kalmerend, maagversterkend, menstruatieregulerend, waterdrijvend.

Duizendblad (Achillea millefolium)

Heeft een blauwe tot groene kleur een zoete kruidachtige geur met een kamferachtige ondertoon.
Is vooral bekend om zijn antistress werking. Voor wie gevoelig is en de neiging heeft de problemen uit de omgeving naar zich toe te trekken, is Duizendblad een hele goede olie om te reinigen.
Werking
Anti-stress, bloeddruk verlagend, krampwerend, maagversterkend, menstruatieregelend, slijmoplossend, vochtdrijvend, stimulerend op de stofwisseling, lever en bloedvorming.
Bevat o.a. Azuleen en is daardoor zeer geschikt voor het behandelen van huidproblemen

Gebruik
-  ontstoken/ gevoelige huid, acne, eczeem, jeuk, hoofdhuidproblemen, littekens, spataderen, wonden, uitslag, slagaderverkalking, trombose, reumatische artritis, krampen, aambeien, indigestie, blaasontsteking, cystitis, infecties aan urinewegen, menstruatie problemen, overgangsklachten, verkoudheid, griep, koorts, hypertensie, slapeloosheid, stress.

-Ontstoken, gevoelige huid, acne: 4 dr. Duizendblad, 7 dr.Kamille en 5 dr. Roos mengen met 40 ml Jojoba olie en 10 ml Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.
-Eczeem, rode vlekjes en jeuk: 3 dr. Duizendblad en 2 dr. Citroen mengen met 40 ml AloƫVera maceraat en 10 ml Calendula maceraat. Met dit mengsel de huid 2x dagelijks behandelen.
-Hoofdhuidproblemen: 3 druppels Duizendblad aan shampoo toevoegen. Bij het wassen de hoofdhuid krachtig masseren, 5 minuten laten inwerken, goed uitspoelen.
-Verdampen:6 tot 10 druppels Duizendblad in de aromalamp geven rust en helderheid bij verwarring.
De werking van Duizendblad is krachtiger dan die van Kamille, in veel gevallen kan in plaats van Kamille ook Duizendblad gebruikt worden.

TOP

 

Contact via:

gastenboek 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 08-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.