Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/   Kruiden-olie /  Olie I-J

Menu olie

Inleiding// Woordenboek// Toepassingen// Basis Olie// Olie-A// Olie-B// Olie-C// Olie-D// Olie-E// Olie-F_G// Olie-H// Olie-I_J// Olie-K// Olie-L// Olie-M// Olie-N// Olie-O// Olie-P// Olie-R// Olie-S// Olie-T// Olie-V// Olie-W// Olie-Y_Z// Joh.olie maken

Olie beginnend met een I -J

Indische verbenaJapanse munt /Jasmijn /Jeneverbes /Johanneskruid /Jojoba

 

Indische Verbena

= Lemongrass (zie L)

Japanse munt  (Menthoe Japonicae)

De typische 'munt geur' is het duidelijkst te herkennen in deze olie. Hierdoor zijn er diverse extra toepassingen voor de Japanse munt olie

- Slechte adem: 1 dr. op de tandenborstel doen en 2 x dgs hiermee poetsen.
*- Hoofdpijn: de slapen met 1 tot 2 druppels insmeren.
*- Jeuk: 4 dr. toevoegen aan een glas gekookt , lauw afgekoeld water en hiermee de huid afspoelen.
*- Muggen: 2 tot 3 dr.voor het slapen op het kussen doen.
*- In de sauna: 10 dr. toevoegen aan het water dat over de hete stenen wordt gegoten.
*- Tand- en kiespijn : 1 dr. op de pijnlijke kies of tand smeren.
*- Vastzittende verkoudheid: 5 dr. met 10 dr. eucalyptusolie in een kom water doen en 2-3 xdgs dampen.

Inwendig gebruik van deze olie:  Slechte adem door maagklachten, Darmgassen, Gebrek aan eetlust, Hik, Hoofdpijn, Ingewandenklachten, Maag en Darmkrampen, Menstruatiepijn, Migraine, Misselijkheid, Opgeblazen gevoel, (voorjaars)Moeheid, Slapte na ziekte, Winderigheid, Zee, Lucht en -Wagenziekte.
Dosering 3 maal daags 2 tot 4 druppels in honing, warme melk of lauw water.

Jasmijn/  (Jasminum officinale)

Jasmijn olie is 1 van de duurdere oliën, omdat de jaarlijkse productie vrij gering is. Wordt in veel parfums gebruikt en is daar naast een genezende olie voor vrouwen. Het helpt bij emotionele problemen en dan vooral problemen binnen de relatiesfeer of van seksuele aard.

Helpt bij emotionele problemen zoals onverschilligheid en lusteloosheid en geeft een gevoel van zelfvertrouwen en euforie.

 De olie wordt in de aromatherapie bijna uitsluitend in de verdamper of in bad gebruikt. kan onverdund op de huid worden

Wordt gebruikt bij:
geïrriteerde en gevoelige huid, spierkrampen, spierverrekkingen, hoest, heesheid, verstopte luchtwegen, frigiditeit, pijnlijke menstruatie, pijn bij de bevalling, depressiviteit, nerveuze uitputting en stress gerelateerde klachten

*- Is heel nuttig tijdens de bevalling, geeft verlichting bij baarmoederkramp en menstruatiepijn.
*- Is heel goed voor een droge, gevoelige huid. Jasmijn vergroot de elasticiteit van de huid.
*- Brengt optimisme, zelfvertrouwen en prikkelt de fantasie. Is heel heilzaam bij postnatale depressies. Staat bekend als afrodisiacum.
*- Het helpt ook goed bij psychische verkramping, (angst of paranoïde).
*- Jasmijn is zeer intuïtie bevorderend

spiritueel: Jasmijnolie bezit de macht de lichamelijke liefde boven zichzelf te doen uitstijgen. Men gelooft dat Jasmijn de kunstzinnigheid ontwikkelt. Voor sommigen heeft dat betrekking op de eigen creativiteit, voor anderen betekent het dat zij ontvankelijker worden voor visuele schoonheid, muziek, enz.

contra-indicatie: kan in uitzonderingen bij onverdund gebruik op de huid een allergische reactie veroorzaken. Niet gebruiken bij baby's en jonge kinderen en in de eerste 5 maanden van de zwangerschap

Kan goed gecombineerd worden met Rozenhout, Ylang Ylang, Cananga, Sandelhout of Ceder.

*- Liefdesolie : 5 dr. + 5 dr. Roos mengen met 100 ml. Amandel olie. Het lichaam licht masseren.
verdampen: 6-8 druppels Jasmijn in de aromalamp werken ontspannend en helpen bij emotionele problemen, vooral wanneer deze met relaties te maken hebben..
*- depressieve stemming.: 3 dr. Jasmijn, 3 dr. Sinaasappel en 3 dr. Nootmuskaat in de aromalamp

Jasmijnolie  (Jasminum grandiflorum)

Variatie op bovenstaande olie. Deze wordt gewonnen uit speciaal gekweekte grootbloemige jasmijn bloemen (m.b.v. alcohol getrancheerd ), waardoor de olie beter betaalbaar is.

Wordt in Oosterse landen gebruikt als bloemenextract voor parfum composities en voor het aromatiseren van thee.
Deze olie wordt alleen geleverd als absolue

Heeft geen specifieke geneeskrachtige werking, maar is door zijn geur aangenaam om te verdampen in een aromalampje en is een zeer krachtig hulpmiddel bij de spirituele ontwikkeling. Deze olie versterkt je aantrekkingskracht en is dus een zeer goede olie voor het versterken van je zelfvertrouwen ( ook op seksueel vlak ).
Werking
*- tegen : hoofdpijn
*- werkt : kalmerend bij krampachtige hoest, pijnstillend, slaapverwekkend

*- alleen uitwendig gebruiken.

Jeneverbes  (Juniperus communis)

Een waterachtige, witte of lichtgele, dunne vloeistof met een zoete, frisse, houtachtige, balsemachtige geur. De olie wordt ontrokken uit de bessen en/of takken van de boom. De duurste olie komt alleen uit de bessen.

Al heel lang verdampen mensen Jeneverbes olie als er ergens een besmettelijke ziekte heerst. De olie is antiseptisch en antibacterieel/ parasiet dodend.
Verder werkt de olie bloedreinigend, ontgiftend, algemeen zuiverend, verstevigt het weefsel en remt ontstekingen, ontwaterd prima en kan vocht ook plaatselijk laten verdwijnen (cellulitis, traanzakken). Alsof dit nog niet genoeg is ; hij heeft ook een rustgevende/slaapbevorderende en verfrissende werking.

*- zeer geschikt als huid reiniger (stoombad) bij een vette huid. Verder wordt de olie *- wordt gebruikt voor  tandverzorging, wondreiniging, acne-behandeling, psoriasis, dermatitis en infecties.
*- stimuleert de nieren en werkt dus vochtafdrijvend. (ondersteuning voor afslanken en voor gezwollen vermoeide benen..
*- wordt ook gebruikt in een aroma lampje om helderziendheid te bevorderen
Gaat goed samen met cypres, den, rozenhout, sandelhout, rozemarijn, eucalyptus,  jasmijn. vetiver, sandelhout, cederhout,  cipres, scharlei, den, lavendel, lavandin, ciste-roos, sparrennaalden, rozemarijn, benzoë geranium en citrus oliën

Voor traanzakken en ontwatering : zie toepassingen

  *- Ontwateren: 1-2 dr. in de thee.
*- in bad opgelost in neutraal badschuim,groene leem, eigeel of zeezout, verlicht het stijve spieren en verzorgt eczeem, huidaandoeningen, slechte bloed- en lymfecirculatie.
*- In de keuken: marinades bij wild, zuurkool en sauzen (voor betere spijsvertering.
*- Psoriasis; onverdund gebruiken om de huid schoon te maken.
*- Gespannenheid, verharde spieren;  4 dr. samen met 4 dr. Citroen, 2 dr. Lavendel, 3 dr. IJzerhard , 2 dr. Rozemarijn met 50 ml. Amandel olie. (voor massage).
*- Reuma: meng 7 dr. Jeneverbes, 4 dr. Rozemarijn, 5 dr. Lavendel en 4 dr. Citroen met 50 ml. Jojoba-olie. Hiermee dagelijks masseren.
*- Bij reumatische klachten: 20 tot 25 druppels vermengen met badolie en dit in het niet te warme badwater (37'C) doen. Ongeveer een kwartier baden en dan in een liefst voorverwarmd bed (elektrische deken) kruipen.
*- Eczeem, onzuivere huid, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes; 20 dr. in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee iedere avond de huid deppen of afspoelen

*- Kater: 5 dr. jeneverbesolie en 3 dr. rozemarijnolie vermengen met badolie en dit in een niet warm bad doen.
Bij dieren: De geur van jeneverbes heeft een positieve invloed op het mentale evenwicht.

Als je van plan bent de olie inwendig te gebruiken kun je het beste de olie van de bessen alleen gebruiken.

Er bestaan ook etherische olie van andere leden van de Juniperus-familie: Ceder Virginia (Juniperus virginiana, Zevenboom (Juniperus sabina), Cade (Juniperus oxycedrus) en Texas Ceder (Juniperus ashei).

De (goedkopere) olie van de takken wordt gebruikt bij diverse spier- en gewrichts-problemen (massage) en voor hoesten (slijmoplossend). Deze olie bij voorkeur niet inwendig gebruiken.

LET OP: niet gebruiken tijdens de zwangerschap of bijnieraandoeningen. De olie niet langer dan zes weken achter elkaar gebruiken. Inwendig gebruik niet langer dan 3 weken achter elkaar en dan een week rust.

Johannes kruid  (Hypericum perforatum)

Een mooie rode olie die redelijk breed inzetbaar is.  Andere naam is 'sint janskruid'  Johannes kruid is de antidepressiva bij uitstek en wordt veel gebruikt als vervanging van de reguliere medicijnen!   Hierdoor is de olie inzetbaar bij allerlei vormen van onrust,  PMS, rusteloosheid, angsten, hyperventilatie, stress, (psychische)overgangsklachten, concentratie problemen (ook bij kinderen) stemmingsstoornissen,  etc.

Daarnaast wordt de olie gebruikt voor zijn pijnstillende en helende werking bij aangezichtspijnen, schaafwonden, droge huid, eczeem, luieruitslag, tepelkloven, decubitis, verbranding, ter voorkoming van littekens, na zonnebrand.

*- Bij maagpijn en maagkrampen, een zwakke darmfunctie, een geϊrriteerde 12-vingerige darm, een te grote activiteit van de slijmvliezen van de spijsvertering, diarree, anorexie, hepatitis, leverstuwing.
*- Verder reguleert Sint- Janskruid de lever, gal en pancreas, denk hierbij aan diabetespatiënten.
*- Ook bij infecties van de urinewegen heeft het een milde werking, vooral bij kinderen, bijvoorbeeld bij bedplassen, wrijf hierbij de bovenbenen en de blaasstreek in met de olie. Het stimuleert ook de lymfeklieren.

*-Sterk verwarmend voor het bewegingsapparaat, bij spierpijn, spit, spierverhardingen (spierknopen in de kuit), gewrichtsaandoeningen, zenuwontstekingen, zenuwpijn, ischias, aangezichtspijn, RSI. Hoofdpijn veroorzakende gevoelige halswervels, hersenschudding (dan eerst Arnica gebruiken), traumatische gebeurtenissen.
 
*- Olie bij littekens en brandwonden:30 ml Sint-Jansolie en 15 dr. etherische Lavendelolie.
*- Olie bij circulatiestoornissen en winterhanden voeten:30 ml Sint-Jansolie,15 dr. Rozemarijn + 15 dr.  Gember

LET OP: bij het gebruik van de anticonceptie pil of van reguliere antidepressie medicijnen eerst even met je arts overleggen voordat je Johannes kruid gaat gebruiken

St. Janskruid maceraat*- Hypericum perforatum

 Janskruid maceraat is een uitstekende steun bij de genezing van wonden en ook aan te bevelen bij een onrustige, onzuivere huid.

Inwendig kan het kruid als kalmeringsmiddel gebruikt worden, het werkt langzaam maar het geeft een duurzaam resultaat..

*- Oorpijn bij kinderen:  iets verwarmde Sint-Jansolie in het pijnlijke oor gieten, afsluiten met een watje. Niet gebruiken bij doorgebroken of doorgeprikt oor en bij koorts ALTIJD eerst naar de huisarts)

 Johannes kruid maceraat kan onverdund worden gebruikt en is tevens een goede basis olie voor allerlei verwarmende oliën(bijv. Gember of Rozemarijn)

Zelf Johanneskruid olie maken? Klik dan hier

 

Jojoba  (Simmondsia Californica)

Lees verder bij 'basis olie '

 

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 08-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.