Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/ Energie - Reiki/  Geschiedenis

Geschiedenis van reiki

De geschiedenis van het (her) ontdekken van Reiki begint bij  Dr. Mikao Usui die mentor was op de Christelijke Universiteit in Kyoto.

Nadat hij een vraag kreeg over helende gaven van Jezus, Boeddha en anderen ging hij op zoek naar een antwoord hoe contact gemaakt werd met deze energie.

De zoektocht leid hem naar Amerika (alwaar hij een eredoctoraat in de Theologie aan de Universiteit van Chicago ontvangen zou hebben) en Europa.

Hij leerde Sanskriet en verzamelde zo zijn theoretische basis van zijn onderzoek.

Het antwoord op zijn vragen vond hij niet in Europa en Amerika, waarna hij weer terug ging naar Japan, waar hij probeerde om de boeken in het klooster te ontcijferen en te begrijpen.

 Uiteindelijk trok hij zich 3 weken terug voor een vasten/meditatie periode op de Kurama Berg in Japan en daar zou hij inzichten ontvangen hebben die, (tezamen met zijn eerder opgedane kennis ) geleid hebben tot de vorming van zijn helingtechniek. 

Zijn beschrijving hierbij was dat een helder wit licht hem raakte in zijn kruin Chakra, waardoor hij de symbolen en kennis die al eeuwen verborgen was gebleven kon bevatten.
Er zijn bij sommigen vraagtekens gerezen over het feit dat Usui een Christelijke monnik zou zijn geweest, voor mij zou dit weinig verschil maken, mogelijk is dit veranderd om daarmee de latere uitbreiding en acceptatie in Amerika wat makkelijker te maken, daar er in die tijd een aversie was tegen Japanners. (Pearl Harbor)

Mikao Usui:

Mikao Usui

Mikao Usui werd geboren op 15 augustus 1865 in het dorpje Yago  (nabij Nagoya) in zuid-Japan.
Als jongeling heeft hij als rondtrekkende Novicide veel gereisd en gestudeerd. Bekend is dat hij geruime tijd studeerde aan de Boeddhistische Tendai-Tempel op de heilige berg Kurama (ten noorden van Kyoto).
Na de retraite in  1922  heeft hij zich eerst gevestigd in de sloppenwijken van Kyoto, waar hij de mensen daar behandelde.

Toen bleek dat deze mensen na hun genezing steeds weer terug vielen in hun oude levensgewoonten is hij na gaan denken over de mogelijke oorzaken daarvan en kwam tot de conclusie dat deze mensen het gratis geschenk van Reiki niet voldoende waardeerden en daardoor zelf passief bleven. Hij nam de beslissing dat er een uitwisseling van energie zou moeten zijn en vanaf die tijd werd er van die mensen verwacht dat ze iets als tegenprestatie moesten leveren. Gewoonlijk was dit in de vorm van hulp in de kliniek/reiki centrum die hij inmiddels opgericht had.

Dr.Mikao Usui overleed op 9 maart 1926 in het Reiki centrum in Fukuyama.  Hij heeft in zijn leven velen ingewijd in het geven van reiki en een aantal mensen geïnitieerd als Reiki master. Hij heeft voor zijn dood een opvolger aangewezen in de persoon van Chujiro Hayashi:

Chujiro Hayashi:

Chujiro

Chujiro Hayashi was een gepensioneerde marine officier en dokter. Hij werd master in 1925 toen hij 47 jaar oud was.

Hij ging verder waar Usui gestopt was en heeft hij the Usui System Of Natural Healing ontwikkeld en hield nauwkeurige bestanden bij over de behandelingen met Reiki. De tegenwoordige handposities die gebruikt worden zijn door hem ontwikkeld.

In een van de klinieken die er inmiddels bestonden kwam op gegeven moment een Japanse vrouw die in Hawaï woonde. Ze was ernstig ziek en werd hier genezen. Hierna wilde ze zich deze methode eigen maken en deze verder verspreiden in het westen/Amerika. Na enige aarzeling is zij ingewijd als master en heeft zij met behulp van Chujiro Hayashi en zijn dochter verschillende kleine klinieken opgezet in Hawaï , waarna de weg open werd gelegd voor verdere verspreiding.

Hawaya Takata

Hawayo Takata

De vrouw waar ik het hierboven over had was Hawayo Takata , zij is  geboren op Hawaï en leidde een gewoon bestaan tot zij in 1935 zwaar ziek werd en besloot om zich in Japan te laten behandelen. Op haar vraag of het zonder chirurgisch ingrijpen ook mogelijk was om te genezen werd ze doorverwezen naar Reiki kliniek van dr Chujiro Hayashi.
Ze werd dagelijks door meerdere Reiki therapeuten tegelijk behandeld.  Wat haar op viel was dat iedereen dezelfde diagnose stelde zonder ook maar iets te meten en dat ze allemaal van die ongelooflijke warme handen hadden.  Zij schijnt zelfs gekeken te hebben in de mouwen van hun kimono's of er iets verborgen was....

Op haar verzoek om Reiki te mogen leren werd geantwoord dat er tot nu toe alleen Japanse mannen als behandelaars werkten en dat Reiki het geheim van Japan.  Toch heeft Dr Hayashi besloten om een uitzondering te maken. Uiteindelijk heeft zij na jaren helpen in deze kliniek in 1938 de inwijding  ontvangen voor het masterschap. Daarna ging ze terug naar Hawaï , waar ze haar eigen praktijk opende.
Twee jaar later, in 1940 werd zij geroepen bij Chujiro Hayashi .  Zijn einde naderde en hij had, in overleg met zijn familie, besloten dat Hawayo Takata de volgende Grandmaster werd.

Phillis Lei Furumotoo

>Phillis Lei Furumoto

Takata heeft Reiki verspreid over alle continenten. In het laatste deel van haar leven heeft zij 22 Reiki Masters opgeleid.

Voor zij stierf heeft zij Phillis Lei Furumoto (een kleindochter)
aangewezen als haar opvolgster. Pas in 1988 heeft heeft Phyllis Lei Furumoto de door Hawayo Takata en haarzelf opgeleide masters het mandaat gegeven om nieuwe Reiki Masters op te leiden en te initiëren.

Sindsdien is de ontwikkeling en vooral de verspreiding van Reiki in een stroomversnelling geraakt..

Uiteindelijk is in  1985  Reiki in Nederland geïntroduceerd , maar nu in 2003 is er vrijwel geen stad of dorp meer in Nederland te vinden waar geen mensen wonen die Reiki  hebben geleerd..

Tot slot:  Er zijn inmiddels vele stromingen in Reiki...maar de basis van handoplegging en energie doorgeven is wel overal hetzelfde gebleven.

Wanneer je verder nog vragen hebt over Reiki, of dat er onduidelijkheden zijn, vind ik het fijn als je me een mailtje stuurt. 

Eventueel geef ik ook behandelingen op afstand en over de energie uitwisseling worden we het vast wel eens!

 

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 30-01-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.