Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/Kruiden/ Planten olie

 Olie woordenboek

Basis olie/ maceraten /Hydrolaten/ Etherische olie/ hydro-diffusie./ Absolue /Geur olie

Verschillende etherische oliën kunnen niet zonder risico gebruikt worden.

Gebruik etherische olie uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts.
Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik. Houd er wel rekening mee dat sommige etherische olie huidirritatie kunnen veroorzaken.

Wanneer je zelf een massage olie wilt maken, kun je bij de verschillende basis/draag olie naar de eigenschappen kijken die het best voldoen aan de gewenste eisen.
Meerdere soorten draag olie is ook mogelijk.
Hou ongeveer aan een concentratie van 1-3% uit een eth. olie kan bestaan voor een massage olie en 3-6% voor cosmetische en medicinale olie.
Er zijn verschillende goede boeken in de handel die je verder kunnen helpen als je hier echt mee bezig wilt gaan. 

Basis oliën  (of draag olie)

Dit zijn vette, plantaardige en koudgeperste oliën.
Zoals de naam al doet vermoeden vormen deze oliën., de basis voor een huid of massage olie , maar ook voor andere preparaten. De meeste soorten basis olie kan k ook inwendig gebruikt worden.
Etherische oliën lossen zeer goed op in deze vette oliën, daarom zijn deze onmisbaar in de aromatherapie. Van belang is dat de olie koud wordt geperst, hierdoor blijven alle belangrijke stoffen behouden, die door andere bewerkingsmethoden verloren gaan.
Natuurlijk mag deze olie de werking van etherische olie niet nadelig beïnvloeden, verder moet verzachtend werken en de natuurlijke huidfuncties stimuleren.

De basis oliën zijn op deze site apart op 1 pagina vermeld (zie link hiernaast)

Maceraten (geïnfuseerde olie):

Ook maceraten behoren tot deze basis oliën. 

Een maceraat krijg je door de koudgeperste basis olie zoals Zonnebloem olie, Sesam olie of Olijf olie te gebruiken om plantdelen of bloemen erin te laten weken.
De glazen pot met deze mix wordt ongeveer 3 weken in de zon of op een warme plaats weggezet. Hierna kan de olie gefilterd worden en in een donkere fles droog en koel bewaard worden. 

Voor deze bereiding wordt bij voorkeur gedroogde kruiden gebruikt, omdat er in verse kruiden ook water zit. Het water komt ook in de olie , waardoor deze minder goed houdbaar is.

Het maceraat bevat 10% van de in vet oplosbare stoffen van de plant.

Hydrolaten (bv rozenwater, oranjebloesemwater):

Voor de destillatie van deze olie wordt stoom gebruikt. De (in de plant aanwezige) olie verdampt hierdoor en hierna wordt deze stoom (met olie) afgekoeld.
Bovenop het laagje water ligt dan een laagje van de olie, maar het water zelf heeft ook de geur (en wat bestanddelen) van de olie.
Dit water noemt men een 'hydrolaat'.

De etherische olie

Etherische olie (Aromatische, Essentiële olie):
De etherische oliënkan men omschrijven als het bloed of de hormonen van de plant.

Verschillende delen van de plant bevatten een olie die andere eigenschappen kan hebben.(kroonbladeren, bladeren, stam, vrucht, zaden, wortels, wortelstok, bes, harsen enz.)

De kwaliteit van etherische olie hangt af van een aantal factoren zoals de grond waar de plant groeit, de omgeving, het klimaat en natuurlijk het tijdstip van de oogst.

Etherische oliën zijn geurige en erg vluchtige oliën, die in open lucht min of meer snel verdampen .
Uiterlijk lijken de meeste van deze oliën  dus meer op een soort water dan op die van een vette (basis) olie.
 Ze hebben een ingewikkelde scheikundige samenstelling, maar meestal bevatten ze alcoholen, esters, ketonen, aldehyden en terpenen.
De meeste etherische oliën worden gewonnen via stoomdestillatie. 
Anderen, met name de citrusschil-oliën worden geperst.

extractie van CO2 en percolatie of hydro-diffusie.

Naast bovenstaande methoden komen er ook steeds andere manieren om het mogelijk te maken de eth. olie uit de plant te halen.
Dit gebeurd oa via extractie van CO2 en percolatie of hydro-diffusie.
Voor beide manieren geld dat de temperatuur veel lager is dan bij de stoom destillatie, waardoor de kwaliteit van de olie beter zou zijn. (maar ook duurder)

Absolue-Absoluut:

Sommige oliën worden gewonnen door solvent extractie.
Hierbij wordt aan de plant een oplosmiddel  toegevoegd.  Deze trekt als het ware de olie uit de plant. Hierna laat men het oplosmiddel weer verdampen , waardoor de olie overblijft. Eigenlijk hoort dit overblijfsel niet echt tot de etherische olie groep en wordt dan  'absolue' genoemd.
Het is dus niet echt een etherische olie volgens bovenstaande begrippen.
Jasmijnolie en oranjebloesem b.v. is enkel verkrijgbaar als absolue of absoluut.

Vaak blijkt dat duurdere soorten eth. olie (zoals rozen olie ) ook een absoluut te zijn. Hierbij maakt de prijs van het flesje dit wel duidelijk.
Een flesje rozen olie voor de prijs van Lavendel oliEén??  Ga er dan maar vanuit dat het een absolue is...of de zaak houd faillissement uitverkoop!

Geur olie

Er worden in de winkel ook zogenaamde geur olie flesjes aangeboden.
Soms gaat het dan om een absolue, maar vaak zijn het flesjes met een goedkope draag olie waaraan een synthetische geurstof aan is toegevoegd.  Soms zijn het best wel lekkere geurtjes om je huis of potpourri mee te laten geuren. Maar er is geen enkele extra werking aan toe te schrijven.

Als laatste

De beschrijvingen van de diverse oliën staan op alfabetische volgorde, maar om het geheel beter op te kunnen zoeken heb ik de namen van basis oliën hierin wel opgenomen, maar apart vermeld op de pagina over dit onderwerp.

Is er een olie die je mist in mijn overzicht, dan zou ik het op prijs stellen als je me dit even wilt mailen.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 12-08-16      © 2015 Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?