Absint (Artemisia absinthium)
- bevordert de spijsvertering en is eetlustopwekkend- werkt : urine- en galafdrijvend, weerstandsverhogend
- is een goede insecten verdrijver
Let op: Absint olie kan vrij giftig zijn!
- te veel absint veroorzaakt epileptische aanvallen, braken, nachtmerrie's en zelfs hersenbeschadigingen.
Vroeger werd in de bereiding Absinth-likeur gebruik gemaakt van deze olie, waardoor deze drank uiteindelijk verboden werd. Inmiddels is de bereidingswijze aangepast en daardoor het verbod weer opgeheven
Acasia (Acacia farnesiana)
Dit is een geel-bruine stroperige olie met een warme bloemige geur. De olie wordt ook als parfum gebruikt.
Verder:
Gebruikt bij droge, gevoelige huid, depressiviteit, frigiditeit,
stress, nervositeit, uitputting.
contra-indicatie: niet bekend
Acacia kan goed gemengd worden met Bergamot, Costus, Wierook, Ylang
Ylang, Iris en Viooltjes.
- Depressie: verdamp 2-3 dagelijks 5-10 druppels in je woon en/of
slaapruimte.
Alant (Inula helenum)
Olie met een droge, zachte hout- honingachtige geur.Werkt :
galafscheiding bevorderend, jeukverminderend, kalmerend, menstruatieregelend, spijsverteringbevorderend, stimuleert de lever, urinedrijvend, wondhelend.
Helpt ook bij: aandoeningen van de luchtwegen, ademhalingsmoeilijkheden, astma, hoest (met name kriebelhoest), huidaandoeningen.
Let op: Ondanks dat Alant wordt gebruikt voor huidproblemen, kunnen mensen ook erg gevoelig voor deze olie zijn. Dus eerst voorzichtig uitproberen
Aloë Vera (Aloë vulgaris)
- is geschikt voor een droge, gevoelige en schilferige huid.- werkt verzachtend en genezend en is aan te bevelen na een zonnebad of zonnebank.
- gaat goed samen met Jojoba-olie.
Aloë vera maceraat
Aloë vera maceraat wordt gemaakt door klein gesneden verse bladeren te laten weken in Soja olie.Het is een verzachtende en genezende olie en kan voor dezelfde doeleinden gebruikt worden als de Aloë vera gel, de werking is wel iets minder.
o.a. te gebruiken bij zonnebrand, aambeien, brandwonden, infecties, littekens, verstuikingen en sportblessures.
Amandel-olie (Prunus Amygdalus)
zie 'basis olie'.Anijs, groene(Pimpinella anisurn)
Een lichtgele vloeistof met een warme, pittige, specerijachtige, zeer zoete, dropachtige geur.Vooral de smaak van Anijs is kenmerkend en prettig, hierdoor wordt deze olie gebruikt in de bereiding van tandpasta, medicijnen etc.
-Anijsolie schijnt ook een beschermende, reinigende werking
te hebben, die hierdoor negatieve invloeden in huis verdrijft.
Het is een licht afrodisiacum, die daarnaast ook helpt om 'helder'
en optimistisch te denken (lekker dus om in een verstuiver of aroma
lampje te doen)
Werkt: krampopheffend, ontsmettend voor inwendige organen,
stimulerend op de maag en het zenuwstelsel, versterkt het
hart-vaatsysteem.
- helpt bij aandoeningen van de bronchiën.
- bevordert : de circulatie, de melkproductie, de spijsvertering.
- Opgelost in vette plantolie als massage olie te gebruiken bij
bijv. buikpijn en verzorgen van borsten van zogende moeders. (het
verhoogd dan ook nog de melk productie!)
- Anijs gaat goed samen met kardemom, pepermunt, valeriaan, venkel,
dille, sinaasappel, bergamot, koriander, kaneel, kruidnagel, peper,
bay st. thomas, karwij, patchouli, lavendel, sinaasappel, den.
Contra-indicatie
Baby's, kinderen en zwangere vrouwen, maar ook vrouwen met
endometriose en mannen met prostaat problemen wordt ontraden om
(ster) anijs te gebruiken
Toepassingen:
-10 druppels opgelost in een milde badschuim of shampoo (of op
douchespons) geeft een rustgevend, verjongend en reinigend bad.
- Bij buikkramp en maagkramp: Vermeng 10 druppels met 4 eetlepels
plantaardige basisolie en smeer dit mengsel op de buik of de maag.
- Bij slechte eetlust, oprispingen, spijsverteringsstoornissen door
nervositeit en winderigheid: 3 maal daags 2 tot 4 druppels in
honing, warme melk of lauw water.
(ster) Anijs (Illicium verum)
Werkt : eetlustopwekkend, gasdrijvend, ontspannend voor zenuwen, opwekkend, slijmoplossend.- bevordert de ademhaling
- is een afrodisiacum
- Zie verder bij groene anijs
- steranijs gaat goed samen met kardamon, pepermunt, valeriaan, venkeI, dille, sinaasappel, bergamot, koriander, kaneel, kruidnagel, peper, karwij, patchouli.
Contra indicatie: niet gebruiken tijdens de zwangerschap! Zie verder hierboven
Arachide olie :
zie 'basis olie'Arnica
Arnica is inheems in Noord- en Midden-Europa en groeit nu ook in het wild in Rusland, Scandinavië en het noorden van India. Het is een moeilijk te kweken kruid waaruit een etherische olie, een tinctuur en een maceraat gewonnen wordt.- versterkt de bloedcirculatie en werkt kalmerend bij bloeduitstortingen, gewrichtsontstekingen, verstuikingen etc.
- geschikt voor de bleke, slecht doorbloede huid, omdat het de perifere doorbloeding bevordert.
Arnica maceraat
Stimuleert de doorbloeding en is één van de beste middelen voor de behandeling van kneuzingen en verstuikingen. Bovendien kan Arnica veel verlichting geven bij reumatische pijn en pijnlijke of met ontsteking gepaard gaande huidaandoeningen. De olie mag echter niet op een beschadigde huid worden aangebracht. Het maceraat kan puur of verdund (1 op 4) gebruikt worden. Verdund (1 op 6-10) als massage olie voor een koude, bleke, slecht doorbloede huid enbij spierproblemen, hier ook om de doorbloeding te bevorderen.
Avocado-olie : Persea Gratissima
Valt onder de basis olie, zie daar.