Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/   Kruiden-Thee /  Thee weetjes

Menu Thee

Inleiding// Thee weetjes// Thee-soorten// Toepassingen

 

Thee weetjes

 

Een veelgebruikte toepassing van kruiden is de thee....(oftewel een aftreksel maken van de kruiden)

De Nederlander drinkt jaarlijks gemiddeld 100 liter thee. Dat komt neer op ongeveer 2 kopjes  per dag.
In het begin van de 20ste eeuw was thee de populairste drank in Nederland. en dronk men jaarlijks bijna 200 liter thee. Maar na de 2de wereld oorlog is men meer koffie en andere dranken gaan gebruiken.
Toch lijkt het gebruik de laatste jaren weer wat toe te nemen , zeker nu er zoveel extra soorten (vruchten) thee soorten te verkrijgen zijn.
Er is niet langer één soort thee in huis, maar (afhankelijk van stemming/tijdstip/voorkeur)  een heel assortiment.

Als de thee wordt getrokken komen er in de eerste 2 - 3 minuten vooral geur- en smaakstoffen vrij en de theïne.

Theïne :

In de meeste thee soorten zit theïne.  Theïne is eigenlijk cafeïne . Cafeïne  zorgt voor betere concentratie door een licht stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel. Hierdoor treed ook soms een verslavend effect op bij het drinken van koffie, thee,cacao, en de frisdranken waar deze stof in verwerkt wordt. Wanneer deze theïne werking niet gewenst is, kun je beter uitkijken naar een van de andere thee soorten die verkrijgbaar zijn in de (natuur) winkel

Thee olie:

De aroma die vrij komt , wanneer de thee overgoten wordt door kokend water hebben we te danken aan een vettige olie die de thee bladeren bevatten. Wanneer de thee wat afkoelt zie je die vette olie ook boven op je thee drijven en dat is geen smakelijk gezicht.

Looistoffen:

Thee is rijk aan polifenolen, waarvan sommige Tannine (looistof) genoemd worden. Deze Tannine is bekend om zijn astrigerende (samentrekkende) werking in de mond. De hoeveelheid looistoffen in de thee hangt af van de tijd dat je de thee laat trekken. Na 3 minuten komen de 1ste van deze stoffen vrij en deze heeft een rustgevende werking op de maag en darmen. Een thee die 5 - 6 minuten heeft getrokken zit vol met looistoffen en kan dan een 'vol 'gevoel of obstipatie veroorzaken.

Antioxidanten:

Polyfenolen zijn antioxidanten, waarvan bekend is dat de zgn. vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken. . De rol van antioxidanten wordt momenteel volop onderzocht en de resultaten zijn tot dusver positief.
Het drinken van thee geeft mogelijk bescherming tegen hart- en vaatziekten en kanker.

Fluoride:

Fluoride vormt een onderdeel van tanden en botten. In veel voedingsmiddelen komt van nature een beetje fluoride voor, maar de hoeveelheid in thee (en zeevis) is een uitschieter. Thee (zonder suiker) is daarom een uitstekende drank om het gebit te beschermen. Onderzoekers van TNO Voeding hebben berekend dat de 2de  kop thee die de gemiddelde Nederlander drinkt, voor 17% bijdraagt aan de hoeveelheid fluoride die we elke dag binnenkrijgen.

Minder botbreuken na het drinken van thee

Vrouwen die dagelijks minstens drie koppen zwarte thee drinken, lijken op latere leeftijd minder kans te hebben op botbreuken. Dat blijkt uit een studie van de University of Western Australia.

De onderzoekers analyseerden gegevens over 1188 Australische vrouwen van gemiddeld 75 jaar. De deelnemers vulden vragenlijsten in over hun eet- en drinkgewoontes. Op basis daarvan werden ze in drie groepen ingedeeld: maximaal een kopje thee per week, een tot drie koppen per dag en minstens drie kopjes per dag.

Osteoporose

Tijdens de onderzoeksperiode van ongeveer 10 jaar, werden 288 vrouwen een keer in het ziekenhuis opgenomen vanwege osteoporosegerelateerde breuken. Degenen die minstens drie kopjes zwarte thee per dag dronken, bleken 34 procent minder risico te hebben op een ernstige breuk die te maken heeft met osteoporose. Bovendien hadden zij 42 procent minder risico op een heupfractuur vergeleken bij leeftijdgenoten die zelden thee dronken.

Flavonoïden.

Hoewel deze studie een verband laat zien tussen zwarte thee en een lager risico op botbreuken, bewijst het onderzoek niet dat je van thee sterke botten krijgt. Mogelijk heeft thee wel een gunstig effect op de botstructuur, omdat het rijk is aan flavonoïden. Wat deze antioxidant precies doet, is echter ook nog niet duidelijk.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Bone and Mineral Research.

Vochtafdrijvend?

Vaak wordt gedacht dat zulke dranken vochtafdrijvend werken, maar dat is niet zo. Je lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van thee (of koffie.)
Theïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het  de nieren stimuleert. De urine productie wordt dus wel even sneller, maar niet meer, dus er wordt geen extra vocht afgedreven.

Uiteraard kun je voor dit effect wel je toevlucht nemen tot kruidenthee .

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 08-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.