Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/   Kruiden-Thee /  Inleiding

Menu Thee

Inleiding// Thee weetjes// Thee-soorten// Toepassingen

 

Thee inleiding

 

Een veelgebruikte toepassing van kruiden is de thee....(oftewel een aftreksel maken van de kruiden)

Eigenlijk horen we alleen over thee te spreken als de drank gemaakt is van de diverse thee bladeren, maar tegenwoordig worden er zoveel kruiden via een 'theezakje' verkocht in de supermarkt, dat we voor het gemak deze naam maar blijven gebruiken voor alle dranken waarbij kruiden hun (smaak) stoffen vrij geven door middel van het overgieten met heet water.

kruidenmengsel

Er zijn vele kruidenmengsels kant en klaar te koop bij de supermarkt en reform/kruiden zaken, dus je hoeft het je niet zo moeilijk te maken.  Maar het is ook erg leuk om je eigen tuin kruiden te plukken en die (vers of gedroogd) en daar je eigen kruiden thee mee te maken.

Bij de beschrijving van de planten zijn al verschillende kruiden thee soorten besproken. Maar als je niks "met planten hebt" en toch graag een kopje thee drinkt, kun je eerst beter hier kijken...dat scheelt je een hoop lees werk...en misschien wordt je interesse daardoor toch nog gewekt om verder te kijken!???

Maken van kruidenthee

Voor het maken van thee kun je zowel gedroogde , als verse kruiden gebruiken. Als de smaak wat bitter is, dan is deze te verbeteren met honing , gemberwortel of citroen, ook kun je hem omroeren met zoethout. (Voor de meeste kruiden is melk in de thee een slechte combinatie)
Overgiet 2 eetl. verse, of 1 eetl. gedroogde kruiden met 6 dl. kokend water en laat de thee trekken. Deze kan hierna 24 uur in de koelkast bewaard worden. Wortels of bast (bv zoethout en valeriaan wortel) kunnen het beste klein gesneden en gekookt worden (10-15 min) en daarna gezeefd.
Gebruik hiervoor geen aluminium pan.

Belangrijk!

  • Drink geen krachtig soorten kruiden-thee in de 1ste 3 maanden van de zwangerschap'.
  • Geef kinderen onder de 4 jr. geen Munt of Salie thee.
  • Bij verhoogde bloeddruk, geen zoethout thee drinken.
  • Gebruik geen ijzerhard thee, bij een lever aandoening.
  • Een wolkje melk in de thee bind de looistoffen, waardoor je minder last hebt van obstipatie.

.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 08-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.