Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten / Planten R-S

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Planten beginnend met de letter R+S

Rozemarijn|Salie| | Selderij|sintjanskruid|Smeerwortel

Rozemarijn

Een overblijvende struik uit de Lipbloemenfamilie, kan tussen de 50 en 150 cm hoog worden, Rozemarijnmet houtige stengels, komt uit het Middellandse Zeegebied.
De smalle, naaldachtige blaadjes vallen niet af, ze zijn bovenaan donker en onderaan zilvergroen, de lichtblauwe of roze lipbloemen staan in schijnkransen.

In het oorspronkelijk gebied bloeien ze het hele jaar door. Een schijnbaar zeer taaie plant, die in zeer zware omstandigheden kan floreren, en maar één zwak heeft, namelijk de koude, dit is een aanwijzing voor de verwarmende werking.

De plant is zeer aromatisch, werkt dus op en via het zenuwstelsel. Men gebruikt de bloeiende toppen van de plant, tot het verhoute deel, (pas op dat je niet in dit deel snijdt, de plant loopt dan niet meer uit). Als geneesmiddel worden de tijdens en na de bloeiperiode verzamelde bladeren en de etherische olie gebruikt.

Gebruik inwendig.

* slechte bloedsomloop, koude voeten en pijnen bij koud weer, regelmatig innemen.
* uitstralende gewrichtspijnen
* hoofdpijn die gepaard gaat met spijsvertering(lichte maagpijn) en bij migraine. (Neem rozemarijn met kamille voor stressgerelateerde hoofdpijnen).
* depressiviteit, slecht geheugen, duizeligheid en neiging tot flauwvallen.
* neuralgie.(zenuw pijnen)
* lage bloeddruk.
* hyperactiviteit.
* gebrek aan eetlust, galstenen en ontstoken galblaas.
* haarverlies en problemen met de hoofdhuid.
* Goed als inhaler bij verstopte en ontstoken bijholten.
* Goede bloeddoorstroming naar het hoofd verbetert het geheugen en bevordert gezond en sterk haar.

Het drinken van twee koppen rozemarijnthee per dag voorkomt haaruitval door slechte bloedcirculatie en versnelt de haargroei na chemotherapie.

Uitwendig:
* haarverlies en problemen met de hoofdhuid.
* gorgeldrank bij keelpijn.
* Nuttige vervanger voor salie tijdens de zwangerschap,
* Als olieaftreksel voor massage van koude ledematen en pijnen en kwalen
* Als ontsmettingsmiddel .

Uitwendig kan het ook worden toegepast bij spierpijn, het is stimulerend voor de haarfollikels en kan worden gebruikt bij vroegtijdige kaalheid en andere haarproblemen als roos en een jeukende hoofdhuid, gebruik dan de etherische olie.

Verder:
Compres bij abcessen: een takje Rozemarijn koken in een liter water, laten inkoken tot de helft laten afkoelen en lauw zeven.,hiervan kompressen aanbrengen op abcessen, die snel en pijnloos zullen rijpen.
Rozemarijn-sigaretten bij astma :een handvol gedroogde Rozemarijn verkruimelen en er sigaretten van draaien of er een pijp mee stoppen. Roken als er een astma-aanval optreedt.
Beroking voor de bronchiën : een handvol Rozemarijnblad op een hete plaat dan de rook inademen.

Rozemarijn baden, wijn en thee:

*-Vochtafdrijvend: 30 gr vers Rozemarijnblad 24 uur laten macereren in een liter rode wijn,een week driemaal daags gebruiken na de maaltijden.
*-Moeilijke spijsvertering: 20 gr Rozemarijnblad en 5 gr Basilicumblad een minuut laten koken in een halve liter water. Filtreren, evt. zoeten en warm drinken na de lunch en na het diner.
*-Bij koorts: 30 gr Rozemarijnblad twee min. laten koken, na 10 min. zeven en evt. zoeten met honing. 3x dgs.
*-Bij migraine :30 gr Rozemarijnblad laten trekken in een liter kokend water.met kleine glaasjes tegelijk, verdeeld over de dag drinken.
*-Haar spoeling: maak een sterke thee van Rozemarijn en gebruik dit als laatste spoeling voor het haar, goed inmasseren tegen een jeukende hoofdhuid en roos. Maakt het haar ook glanzend.
 *-Rozemarijnvoetbad  bij hoofdpijn en migraine.
Thee zetten van 1 kopje op 1-2 liter water, een half uur laten trekken, zeven en in een voetenbad (afwas teiltje werkt ook) gieten. Voeten erin en na 10 minuten de voeten in koud water dompelen en overnieuw in het rozemarijnbadje.

Algemeen gebruik:
Rozemarijn bloemen in de linnenkast verdrijft motten. Door de was boven een rozemarijnstruik te drogen, trekt er het mottenverdrijvende aroma in.
Plaats verse takken van Rozemarijn in een ruimte om de lucht te verfrissen.
Kook gedurende 10 minuten een hand vol Rozemarijn bladeren in een halve liter water om een antiseptische oplossing te krijgen voor in de badkamer.
Omwikkel barbecuepennen met stengels van Rozemarijn.
Rozemarijn kan als vervanger dienen voor echte Wierook.

Let op !

Niet gebruiken bij epilepsie en zwangerschap, wees voorzichtig bij ernstig verhoogde bloeddruk. Niet gebruiken vlak voor het slapen gaan! Men moet de thee liever niet op de nuchtere maag gebruiken door de sterke werking.

Salie (scharlei)

Deze groenblijvende plan van de mint familie is een inheemse plant uit het Balkan en middellandse zee gebied. De plant bloeit van juni tot augustus en zijn blauw paarse bloemen en grijsachtige bladeren zijn al meer dan 2000 jaar een belangrijk kruid in de keuken en kruiden geneeskunde.
Vanaf mei tot juni (net voordat bloesems komen) worden de bladeren en/ of takken van Salie verzameld en langzaam gedroogd bij een temperatuur van 35 gr C om de beste smaak te behouden en mufheid te voorkomen.

Gebruik het blad in gezichtsstoombaden en adstringerend reinigingslotion. Wrijf het blad op de tanden om ze witter te laten worden.
Salie (blad) wordt vaak gebruikt als mond spoelmiddel omdat het kruid ontsmettend werkt (aften, ontstoken tandvlees)
Verwerkt in tandpasta maakt het de tanden witter.

Salie
Salie thee

Door spoeling met sterke saliethee wordt (grijs) haar donkerder en steviger.
Salie heeft een sterke antibiotische werking (antibacterieel en antischimmel).
Lauwe salie thee, gebruikt als gorgelmiddel,
werkt genezend bij keelpijn en ontstoken amandelen.( theelepel bladeren met 1 ltr. water overgieten. 20 minuten laten trekken.)
Als slaapmutsje is deze thee ideaal.

Extract van salie (olie) helpt bij reumatische pijnen en is ook bloedzuiverend.
Helpt ook bij buikkrampen, tegen winderigheid, is spijsverteringbevorderend en galaanmakend.
Is ook een goed hulpmiddel om PMS te voorkomen, helpt ook om de kwaaltjes tijdens de menopauze wat te verlichten.

Een paar druppels vluchtige olie in zout water vormen een goed spoelmiddel voor (geïnfecteerde) wonden en zweren.
Het blad bevat fyto-oestrogenen, wordt daarom gebruikt om een onregelmatige menstruatie en overgangsklachten te behandelen.

Bij opvliegers en (nachtelijke) transpiratie werkt koude thee het best, dosering 3 tot 6 maal daags een halve kop.
Salie helpt ook tegen vermoeidheid na een virusziekte. Een oud middel tegen pijnklachten is het dagelijks kauwen van drie verse bladeren.
Salie bladeren die enkele minuten in azijn hebben gesudderd, zijn goed als omslagen voor pijnlijke gewrichten en reumatische aandoeningen
Verder: Salie wordt ook toegepast als versterkend middel (voor het hart)

Is opwekkend, adstringerend, krampwerend, bitter tonisch en helpt bij onrustig slapen, leverziekten en om vocht af te drijven, stimuleert en reguleert de galstroom, nuttig tijdens afvallen en het zuivert het bloed.
Schijnt ook te helpen tegen pijnlijke, knobbelige borsten (raadpleeg bij knobbels in de borsten ALTIJD een arts!), onvruchtbaarheid, verdriet en na miskramen. En het schijnt te helpen bij nervositeit, angstigheid, vergeetachtigheid en verwardheid van oudere, kouwelijke en verzwakte mensen.

tenslotte: Leg gedroogde bladeren tussen linnengoed om insecten te verjagen.
De bladeren kunnen worden verbrand op houtskool of ze kunnen worden gekookt in water om een kamer te desinfecteren. Salierook verdrijft dieren en kookluchtjes.
Thee
2 maal sterker zetten dan de gewone thee.

Let op :

 Het is gevaarlijk om het kruid in een hoge doses in te nemen of langdurig te gebruiken
Het kan dan opvliegers, stuipen of verhoogd hartritme veroorzaken

Selderij/selderie

De oorspronkelijke plant groeide vroeger in heel zuid europa, maar is inmiddels gecultiveerd tot een soort met mildere smaak. Zowel de stengels als de zaadjes worden gebruikt voor therapeutische doeleinden.

Selderie wordt (behalve voor de smaak) ook gebruikt bij allerlei kwalen waarbij vocht retentie een deel van het probleem is. Werkt goed bij hoge bloeddruk, benauwdheid, artritis, blaas ontsteking, hoge cholesterol spiegel, slapeloosheid, stress situaties en urineweg infecties.
Wordt tevens ook gebruikt bij gebrek aan eetlust, depressie, indigestie en als ondersteuning bij vermageringsdieet, maar ook bij allerlei hart en vaat ziekten door de apiine in het zaad, wat de bloedvaten ontspant.
Het is echt een van de betere natuurlijke vochtafdrijvers., terwijl het zaad van de selderie vol zit met ontstekingsremmende stoffen.

Let op !

Selderie kan bij een hoge dosis soms een verhoogde gevoeligheid geven voor zonlicht.

Sint Janskruid / Johanneskruid

Sint-Janskruid is een belangrijk geneeskruid dat heel breed toepasbaar is door de grote verscheidenheid aan inhoudsstoffen. Medicinaal worden de bloemen (de olie) en de bloeiende toppen gebruikt (tinctuur en thee).
Een vaste, struikachtige plant, die van droge zonnige plaatsen houdt, komt algemeen voor op dergelijke plaatsen, ook in Nederland. In de lente maakt de sterk vertakte wortel diverse, deels verhoute stengels van 50 tot 80 cm lengte die vaak rood zijn aangelopen. Deze vertakken zich boven aan de stengel in de breedte zodat de bloemen veel zon kunnen opvangen.

Men gebruikt de bloeiende toppen voor thee, de olie maakt men enkel van de bloemen.
Het afgelopen jaren heeft het gebruik van Sint- Janskruid een ware opleving gehad, nadat na onderzoek bekend was geworden dat het kruid een antidepressieve werking heeft.

Sinds eind jaren 80 wordt dit kruid ook binnen de reguliere geneeskunde toegepast, maar het wordt ook veel bij drogisterijen verkocht.

Voorbeelden hiervan:
 *-Hypericum (tinctuur)
*-Hyperiforce (tabletten) van Dr. Vogel
 *-Verschillende (huis) merken st. Janskruid/Johanneskruid capsules of pillen

 Verder ook erg bekende toepassingen:
Sint-janskruid gecombineerd met IJzerhard werkt goed bij depressiviteit en angstigheid.
Sint-janskruid gecombineerd met paardestaart werkt goed bij blaasproblemen.
 
Geef bedwaterende kinderen vroeg in de avond een kop thee van Sint-janskruid.
Algemene omschrijving: Ontstekingsremmend, genezing bevorderend, pijnstillend, zenuwstillend, antidepressivum
 
Inwendig.
- Bij shock en hysterie.
- Bij lichte depressies.
- Bij neerslachtigheid in de menopauze en bij menstruatiepijnen.
- Bij gevoelige darmen.
- Bij maagzweren.
- Bij bedwateren en chronische blaasontsteking.
- Twee a drie koppen thee per dag helpen bij lichte depressies.

Uitwendig.
- Bij steekwonden, beenzweren, lichte verbrandingen.
- In- en uitwendig bij zenuwpijnen, ischias, rugpijn, pijn na operaties.
- In- en uitwendig bij herpes en gordelroos.
Sint-janskruid wordt professioneel gebruikt bij diabetische neuralgie, multiple sclerose en de ziekte van Parkinson.
Ook wordt Sint-janskruid (olie) gebruikt bij de gevolgen van stralingstherapie.
Samen met andere kruiden wordt het ook gebruikt bij ontwenning van antidepressiva, zoals prozac.

Sint jans kruid thee

Thee bij PMS en emotionele overgangsklachten 50% Sint-Janskruid met 30% Citroenmelisse en 20% Hop.
Thee bij concentratiestoornissen bij kinderen
50% Sint-Janskruid, 30% Citroenmelisse en 20% Lavendel.
Thee bij sterk weersgevoelige stemmingen
50% Sint-Janskruid, 30% Citroenmelisse en 20% Meidoorn.
Thee voor het kalmeren van de zenuwen
50% Sint-Janskruid, 20% Citroenmelisse, 20% Passiflora en 10% Lavendel.
Thee bij astma
5 gr Sint-Janskruid, 5 gr Oregano en 5 gr Munt op een kopje kokend water.
Thee bij bronchitis
15 gr Sint-Janskruid, op een 1 ltr. water.

Zalf bij verzwikking of kneuzing
100 gr van elk der volgende planten op een halve liter Olijfolie: Sint-Janskruid, Duizendblad, Goudsbloem, Weegbree, Guldenroede, Vuilboom.............dit alles 4 uur op een zacht vuur laten koken, afkoelen, filtreren en koel/donker in afgesloten pot bewaren. Pijnlijke plekken hiermee insmeren.

Likeur die de spijsvertering bevorderen kan:
40 gr Sint-Janskruid, en een halve ongeschilde citroen twee weken laten macereren in een liter brandewijn van goede kwaliteit,filtreren en 100 gr suiker toevoegen. Een likeurglaasje na de maaltijd.

Voor het maken van de olie, zie op de desbetreffende bladzijde

Let op :

Dit kruid heeft fotosensibele eigenschappen en sommige mensen zijn daar gevoelig voor. In dat geval moet de zon zoveel mogelijk vermeden worden, of je huid eerst goed reinigen voor je gaat zonnebaden.

Mensen die reguliere antidepressiva, bloedverdunnende middelen, of de Pil gebruiken moeten eerst even advies vragen aan hun arts voor zij st janskruid gaan gebruiken.

Dit geld ook voor middelen als digoxine en ciclosporine  [dit laatste middel wordt gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan na een transplantatie verder wordt deze middelen ook voorgeschreven bij ernstige psoriasis of reumatische artritis.],

Ook met de combinatietherapie die momenteel voor HIV wordt gebruikt gaat het niet goed samen! De thee mag niet langer dan 10 minuten trekken.


Interacties met reguliere middelen
Sint-Janskruid kan
de plasmaspiegel van amitryptiline verhogen
de plasmaspiegel van theofylline verlagen
de plasmaspiegel van digoxine met circa 25% verlagen
de plasmaspiegel van fenprocoumon (Marcoumar) met 21% verlagen
de plasmaspiegel van ciclosporine (Neoral) verlagen .


Waarschuw altijd de apotheker of de huisarts als u Sint-Janskruid gebruikt.
Tyramine-bevattende voedingswaren (kaas, gepekelde haring, rode wijn, gist) kunnen  beter worden vermeden.

Smeerwortel (Symphytum officinale L.)

Men noemt deze plant ook wel Schuurwortel, Dollehondsbloem, Vetwortel en Timmermanswortel.

Zo'n 20 eeuwen voor onze jaartelling was smeerwortel al bekend vanwege zijn helende werking bij wonden en open botbreuken.

In de 20e eeuw werd vastgesteld waarop die helende werking gebaseerd was.
Een stofje genaamd allantoine in de wortelstok is uiteindelijk de wonderdoener gebleken. Deze stof wordt in de geneeskunst toegepast vanwege haar wondhelende werking. De wortelstok bevat echter ook een taaie slijmstof, die een verzachtende en helende eigenschap heeft.

U kunt desgewenst (het beste in de herfst) de wortels oogsten en deze na wassing en droging (in de zon) bewaren tot hij nodig is. Overigens is het een overblijvende stakerige plant. De bladeren zijn altijd sterk generfd en ruw behaard. De roze of witte bloemen verschijnen vanaf mei. De bloei gaat door tot in augustus.
 
 Eigenschappen: hoestdempend, samentrekkend, verwekend, verzachtend en wond-helend.

In de winkel kun je ook Symphosan kopen, deze wordt voornamelijk aangeraden voor spierpijn. Maar deze is voor zoveel meer klachten van onmisbare betekenis. Wonden die niet willen genezen, zwangerschap striemen of andere littekens, maar ook voor zaken als koortsuitslag die niet wil genezen etc. 
 Mijn moeder gebruikte dit middel ook als huidverzorgingmiddel (samen met Johannisolie) en had een prachtige huid met weinig rimpels. Maar de kleur van de smeerwortel is niet echt aantrekkelijk op je huid!! 

Hieronder vond ik een website die een recept had waarbij je zalf kunt maken van Johannes kruid en smeerwortel samen.

annetanne.be/recepten/smeerwortel

Let op !

Tijdens de zwangerschap is het beter om dit middel niet te gebruiken, omdat niet bekend is in hoeverre de samentrekkende werking op de baarmoeder van invloed is.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.