Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten /  Planten W

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Planten beginnend met de letter W

Weegbree/Wolverlei/

Weegbree

Er bestaan drie soorten weegbree die het meest worden gebruikt. Ruige weegbree ,Smalle weegbree en Grote weegbree.
De grote Weegbree werd zo'n 4000 jaar geleden voor het eerst in Europa gevonden.

Hierna werd Weegbree vanuit Europa door de hele wereld verspreid.
De Indianen noemde het "De voetstap van de blanke", omdat het overal werd gevonden waar de Europeanen geweest waren.
Weegbree staat al eeuwen bekend als een medicinale plant.
In Scandinavi?is de plant het beste bekend om zijn wond helende eigenschappen. De Noorse en Zweedse naam voor weegbree is Groblad wat helende bladeren betekent.
Een kruid dat iedereen kent, volgt de mensen op hun weg, en is ieder tot nut die de moeite neemt aandacht te schenken aan deze bescheiden weldoener van de mensheid.
Het mooie van Weegbree is dat je het altijd vindt wanneer je het nodig hebt.

Smalle weegbree

Studies hebben aangetoond dat verschillende delen van plant in  diverse landen werden gebruikt voor het genezen van ziekten zoals huidproblemen, infecties, spijsverteringsstoornissen, ademhalingsproblemen, circulatie problemen, tegen pijn en tegen koorts.
Oogsten kan het beste vanaf mei tot wanneer de zaden rijpen.

Medicinaal worden de bladeren gebruikt, meestal in de vorm van een thee, tinctuur of kompres.
Smalle Weegbree is werkzaam tegen allerlei ziekteverwekkers in de luchtwegen, na wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het kruid succesvol in de aanval gaat bij ziekten veroorzaakt door o.a. strepto en stafylokokken.
Verder versterkt de Smalle Weegbree ook het longweefsel omdat de plant veel silicium bevat en voert het slijm af en verzacht . De thee en de tinctuur worden daarom gebruikt bij (chronisch) hoesten, bronchitis, astma, kinkhoest.
Vooral binnen de homeopathie wordt Smalle Weegbree ook gebruikt bij allerlei allergische klachten. Voor klachten van de luchtwegen wordt meestal de thee of de tinctuur gebruikt.

Verder:
Een goed wondkruid, ook bij snij en steekwonden bloedstelpend en desinfecterend (nuttig bij kleine zweertjes.)
Uitwendig: gekneusde verse bladeren als een kompres op wonden , of een doek gedrenkt in de thee of verdunde tinctuur ( 40 druppels tinctuur op een halve liter gekookt, afgekoeld water)
Zeer bekend is de werking van Smalle Weegbree bij Brandnetelprikken, snel met het gekneusde Weegbreeblad over de pijnlijke plekken en de pijn en jeuk verdwijnt
Net zo goed werkt het bij insectenbeten, dan kan men ook de eerder genoemde kompressen toepassen.
Smalle Weegbree is een zeer veilig toe te passen kruid, ook voor kinderen en ouderen.

Medicinale eigenschappen.
Kalmerend, Genezend, Samentrekkend, antibacterieel, tegen ontstekingen.
Uitwendig.
- Verse, gekneusde weegbreebladeren worden op verse wonden gelegd.
- Als kompres of lotion bij insectenbeten, allergische uitslag, eczeem, ontstoken wonden en bij splinters.
- Verminderd zenuwpijn en uitslag van gordelroos.
- Als crème of zalf bij bloedende aambeien.
- Als mondwater bij pijnlijk en bloedend tandvlees, ontstekingen in de mond en herpes blaasjes.
Inwendig.
- Bij astma, bronchitis en hoest.
- Loopneus door allergieën, irritatie en verkoudheid.
- Bij een spastische dikke darm en blaasproblemen.
- Thee werkt koelend bij aanhoudende koorts.

Recept voor Weegbree lotion.
Hak voldoende verse weegbreebladeren fijn om een kleine pot te vullen.
Voeg zo veel glycerine toe dat de bladeren zijn bedekt. Laat het mengsel twee weken staan en roer af en toe. Zeef de oplossing en bewaar het in een donkere fles. Deze lotion werkt kalmerend en genezend bij vochtige, jeukende huiduitslag en insectenbeten.

Wolverlei (Arnica montana)

Een kruid dat groeit waar hij het meest van pas komt, nl.  in bergachtige gebieden met veel rotsen waar je makkelijk struikelt en valt, een andere naam voor dit plantje is dan ook Valkruid. Overigens is dit een van de weinige kruiden die beter bekend is onder zijn botanische naam Arnica dan onder de Nederlandse naam. Medicinaal worden de bloemen en de wortel gebruikt.

Toepassing
Bewegings-apparaat
Een tubetje Arnicazalf hoort in je medicijnkastje, direct op de pijnlijke plek smeren bij kneuzingen, verstuikingen, uitwendige bloeduitstortingen, dichte botbreuken, ook als men bijvoorbeeld het hoofd gestoten heeft of ookbij spierpijn en andere bewegingspijnen.
Wolverlei of Arnica wordt ook wel toegevoegd aan sportmassageolie, voor een snel spierherstel.

Herstel na een operatie
Een toepassing waar u (vooral achteraf) veel baat bij zult hebben is het preventief gebruiken van de verdunde tinctuur (gebruik dan de D4 of D6 oplossing) voordat u een operatie moet ondergaan, begin dan 10 dagen van tevoren, met 3 maal daags 5 tot 10 druppels per dag in te nemen, 2 tot 5 druppels voor kinderen onder de 12 jaar.

Wolverlei of Arnica versnelt het herstelproces aanmerkelijk, omdat het de activiteit van de witte bloedcellen stimuleert, die vastzittend bloed moeten verwijderen en verteren, maar het kruid verwijderd zelf ook vastzittende vloeistoffen uit gekneusd en beschadigt weefsel.
Mocht u vergeten zijn Arnica preventief te gebruiken en achteraf spijt krijgen, dan is het nog niet te laat, ook dan kunt nog beginnen met het gebruik van de tinctuur, al heel snel zult u een verbetering van uw klachten voelen. De verdunde tinctuur is ook goed toe te passen na het trekken van een tand of kies.
Als Arnica op de hierboven beschreven manier gebruikt wordt is het een veilig kruid, ook voor kinderen, wel zijn sommige mensen allergisch voor het middel.

Let op !

Producten gemaakt van pure Wolverlei of Arnica mogen alleen uitwendig worden toegepast, de tot D4 of D6 verdunde tinctuur mag wel inwendig gebruikt worden. Zeer belangrijk is ook dat Arnicazalf alleen mag worden aangebracht op een gave huid, dus niet op een huid die een open verwonding heeft!

 

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.