Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nlKruiden -Planten /  planten O-P

Menu planten

*Inleiding// *plant-AB// *plant-CD// *plant-EFG// *plant-HI// *plant-JK// *plant-L// *plant-MN// *plant-OP// *plant-RS// *plant-TU// *plant V// *plant W// *plant YZ// *Woorden boek

Kruidenplanten, beginnend met de letter O+P

Oregano/Ogentroost /Passiebloem/Paardenbloem/Peterselie/ Pepermunt/Prei/Pinksterbloem

oregano  (Origanum vulgare)

Wordt ook wilde Marjolein genoemd. De werking is hetzelfde als de Marjolein, maar iets sterker omdat deze plant meerjarig is. Een meerjarige, winterharde kruidachtige en aromatische plant.
De bladeren zijn ovaal, puntig, donkergroen en smaken naar peper.
Bloeitijd is van Juli tot September met witte of roze bloemen.

 De naam `Oregano` betekent `bergvreugde` en komt van de Grieken die Marjolein gebruikten om zich te parfumeren en als ingrediënt in hun cosmetica.

Later werd Oregano alleen gebruikt om de opwekkende, pijnstillende, antioxiderende en krampstillende werking.
Is bloeddruk verlagend door zijn aderverwijdende werking, dit geldt ook voor de haarvaten in de huid

Oregano/Wilde marjolein lijkt erg op Tijm en werd door de volksgeneeskunde ook om dezelfde eigenschappen gewaardeerd. (in geval van hevige hoestbuien).

medische eigenschappen

* Enkele daarvan zijn:
* pijnstillend,
* tegen worminfecties in het darmkanaal
* tegen verschijnselen van reuma
* Antisepticum
* Antitoxine (tegengif
* tegen virussen (helaas niet de virus van je pc!)
* bacteriedodend
* winddrijvend
* bevordert de galwerking
* bezit Cytophylaticum (stof die activiteit van de leukocyten bevordert )
* is zweetdrijvend
* urinedrijvend
* bevordert de mentruatie
* koortswerend
* schimmel- zwam-parasietdodend
* krampstillend
* algemeen versterkend.

Wordt toegepast bij aandoeningen die met allerhande kramptoestanden gepaard gaan, zoals astma, hoest... , daarnaast ook bij psychische uitputting en hoofdpijn. Uitwendig, als pleister van het verse gekneusde kruid,  en  met behulp van de etherische olie in een basisolie, wordt wilde marjolein toegepast bij pijnlijke en stijve gewrichten, stijve spieren.
In China wordt het ook gebruikt om koorts, braken, diarree, geelzucht en jeukerige huidaandoeningen te behandelen.

Oregano wordt vooral als thee toegepast (2 eetlepels fijn gesneden kruid met 1 ltr. kokend water verhitten) tegen kinkhoest. De thee wordt ook tegen hoest gebruikt, verder tegen diarree, om te spoelen bij ontstekingen van mond- en keelholte, om te baden bij slecht genezende wonden en voor algemene versterkende baden bij zwakke kinderen.
Het gehalte aan etherische olie met dezelfde samenstelling als bij tijm bepaalt ook een zelfde gebruik als hoestmiddel met ontslijmende en prikkelverzachtende werking.

Een aftreksel van de bloesemtop van oregano kunt u als thee gebruiken bij hoesten, maag- en galblaas stoornissen, spanningshoofdpijnen en geprikkeldheid, algehele uitputting en menstruatiepijn. Je kunt het ook drinken als kalmerend middel om zeeziekte te voorkomen. Pas het kruid uitwendig toe als antiseptisch papje om zwellingen, reuma en een stijve nek te verlichten.

Verder:
Vers geplukte takjes met blaadjes verwarmd in een doekje werken enorm verzachtend en pijnstillend bij een stijve nek en andere spierpijnen. Voor thee en tinctuur gebruiken ze de hele bloeiende plant (niet tijdens zwangerschap).
Je kunt er ook een lekker kruidenkussentje van maken samen met andere kruiden uit dezelfde familie zoals: salie, tijm, rozemarijn en lavendel. Of voor een slaapkussentje, maar dan alleen met lavendel erbij.

Ogentroost  (Euphrasia stricta)

Andere namen: Stijve Ogentroost, Klaaroog.

De plant werd vanaf oudere tijden wel gebruikt als heelmiddel voor oogletsel. Vandaar ook de naam.
Het hele bloeiende kruid wordt verzameld, gedroogd of vers toegepast. Uitwendige toepassing, deppen, kompressen of oogbadjes van de thee of de verdunde tinctuur.
Hij heeft onmiskenbaar een pijnstillende werking bij ontstoken en geϊrriteerde ogen.

Bij de apotheek kunt u aftreksels verkrijgen op basis van alcohol.
Een speciale tinctuur wordt in Amerika wel gebruikt tegen overmatig vochtvorming bij neusverkoudheid.
Eigenschappen: ontsteking remmend, pijnstillend, samentrekkend.

gebruik
Uit - en inwendig bij diverse acute en chronische aandoeningen van het oog. (Oogbindvliesontsteking, ooglidontsteking, strontjes).  Verder bij pas ontstane oogverwondingen die gepaard met roodheid en zwellingen en gezichtsstoornissen. Klierachtige oogziekten bij kinderen, oververmoeide ogen, lichtschuwheid, tranende ogen, branderige ogen, ook bij tranende ogen als gevolg van een allergische aandoening.
Verder ook een uitstekend kruid voor de slijmvliezen van de neus, bij sinusitis enz.

Aan de thee kan men eventueel wat keukenzout toevoegen om het zoutgehalte gelijk te maken aan het traan - en neusvocht (opsnuiven).

Het inwendig gebruik, ondersteuning met thee (zonder zout) of de moedertinctuur

Ogentroost wordt  ook veel toegepast in homeopathische middelen.
Bij klachten van de slijmvliezen gaat het goed samen met Guldenroede, Vlierbloesem en Canadese Geelwortel. Bij allergische kwalen waar de ogen bij betrokken zijn kan men het samen met Zeedruif (Ephedra) gebruiken. Als ooglotion kan men het mengen met Canadese Geelwortel en gedistilleerd Toverhazelaarwater.

Thee voor de ogen

neem 1 tl van het gedroogde kruid, doe dit in een halve liter water
laat dit 1 minuut koken en een half uur trekken
Leg een katoenen of linnen kompres in het zorgvuldig gezeefde en licht afgekoelde mengsel
bedek hiermee de ogen en het voorhoofd, blijf een kwartier ermee liggen.
Men zegt dat dit compres ook helpt om je helderziendheid te versterken...

Deze thee gedronken, verheldert de geest en versterkt het geheugen. zie verder op magie planten.

Passiebloem  (Passiflora incarnata)

Een van de mooiste scheppingen van de natuur, deze schitterende bloem, die ook nog eens zijn nut bewijst als medicijn. Er zijn vele varianten van deze plant, maar de meeste komen uit Zuid-Amerika, de Passiflora incarnata wordt het meest medicinaal toegepast.

 Ook is de Passiebloem een van de meest onderzochte geneeskrachtige planten, en de werking is keer op keer bewezen. Medicinaal gebruikt men de bladeren. Meestal wordt Passiflora verkocht in de vorm van tinctuur of capsules, ook zit het vaak in complexmiddelen met andere kalmerende kruiden.
Toepassing
Een van de veiligste natuurlijke kalmerende middelen dat kan worden toegepast bij slapeloosheid, nervositeit, nerveuze hartklachten, spierkrampen en als milde pijnstiller.

Let op !

Gebruik geen hoge doseringen tijdens de zwangerschap.

Paardenbloem

De Paardebloem heeft een holle stengel met licht giftige melk sap en een bladrozet die andere planten makkelijk opzij drukt. De paardebloem behoort tot de voorjaarskruiden en we gebruiken haar omdat ze een algemeen ontslakkende werking heeft.

Paardebloem is een prima ondersteuning bij vermageringskuren, ze vermindert de bijkomende verschijnselen als hoofdpijn en dergelijke. .De jonge blaadjes kunnen als Molsla in het voorjaar gegeten worden in een salade, ook de bloemen kan men eten

Van de paardebloem kun je de blaadjes en de wortel gebruiken.
* Hij bevat erg veel vitamine en mineralen , plus inoline. (werkt als insuline, regelt de suikeromzetting, bloedsuikerverlagend) .
* Door de diuretische werking ook een goed middel bij reuma en jicht. .
* Stimuleert de pancreas bij diabetespatiënten.
* Een zeer goede vochtdrijver, ook als het vasthouden van vocht wordt veroorzaakt door hartfalen.
* Heeft een mild laxerende werking.
Om de wortel te drogen kun je ze het beste in de lengte doorsnijden. De gedroogde wortel kan ook gemalen worden en dan gedronken als koffie.
 De thee wordt gemaakt van de jonge blaadjes en de bloemen die in het  voorjaar worden geoogst en is een goede reiniger voor het voorjaar.
Verder bij branderige, vermoeide ogen, (bij droge ogen kan men beter Korenbloem of Ogentroost gebruiken)
Kruiden die werken op de ogen, werken ook op de lever, want de ogen zijn een reflexpunt van de lever, denk aan het geel worden van het oogwit als er sprake is van hepatitis.

verder:
 De wortel is het meest heilzaam voor de lever. Gebruik het bij leverproblemen, ontstekingen van de galblaas, lichte geelzucht, indigestie, chronische constipatie en constipatie tijdens de zwangerschap.
Het blad bevorderd het urineren. Gebruik het bij urineretentie, nierstenen, bedwateren (neem het dan 's ochtends) en (met andere kruiden) bij blaasontsteking.
De hele plant wordt vanwege zijn heilzame werking op lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften.
Door deze werking is de plant ook goed bij chronische pijnklachten, reumatiek, artritis en huidaandoeningen. Dosering:
- Tenminste driemaal daags 1 kop afkooksel gedurende zes maanden.
- Tinctuur: dagelijks 4 tot 6 theelepels.

Let op !

Bij zeer grote hoeveelheden ingenomen kan Paardebloem tot maag - en darmstoornissen leiden en zelfs tot hartritmestoornissen. Het sap uit de bloemstelen kan huidirritatie veroorzaken.
Goede combinaties
Gaat voor problemen van de galblaas goed samen met Kweekgras en Duizendblad. Bij leverproblemen samen met Mariadistel. Voor een diuretisch effect afwisselen met andere kruiden als Heermoes, Brandnetel etc.

 

Peterselie

PeterseliePeterselie is een 2-jarige plant. Dat wil zeggen dat hij het eerste jaar gezaaid wordt en overwinterd met een bladrozet. De blaadjes hebben een fijne structuur en zijn heldergroen van kleur. In het tweede jaar gaat de plant bloeien. In juni- juli verschijnen groengele bloemschermen, aan lange holle stengels van 80 centimeter hoog. Na de bloei sterft de plant af.
Peterselie bevat veel vitamine C en caroteen, het stimuleert de werking van de spijsverteringsklieren, zuivert het bloed, werkt tegen hoofdpijn, nier- en blaassteen en leverkwalen. In alle delen van de plant zit een stof die een vocht afdrijvende werking heeft. Gedroogde peterselie is minder werkzaam dan verse. Peterselie is heerlijk in de soep en smakelijk en decoratief om gerechten mee te garneren.
Thee van peterseliezaad;
5 Gram peterseliezaad,
1 dl. Water.
De thee laten trekken en over een dag verdeelt af en toe innemen. Deze thee helpt tegen infecties van de urinewegen, nieren en spijsverteringsstoornissen.

Pepermunt (Mentha piperita)

Pepermunt is een zich snel verbreidende meerjarige winterharde plant. Pepermunt bloeit van juli t/m september met kleine violette bloempjes. De bladeren zijn mint groen en staan kruisgewijs tegenover elkaar op de stengel. De bladeren zijn langwerpig, eivormig en gezaagd en hebben een opvallende mentholgeur.
Als geneeskruid gebruikt men de bladeren en de etherische olie.
Pepermunt wordt 2 keer per jaar geoogst. De bladeren worden geplukt of de bloeistengels worden afgesneden. Het drogen moet in pepermunthet donker gebeuren bij een maximale temperatuur van 35 graden. Van de gedroogde blaadjes kan men thee zetten. Een theelepel gedroogde, fijngehakte muntblaadjes is voldoende voor een kop thee. De blaadjes met kokend water overgieten en 5 minuten laten trekken. De thee mag niet te vaak gedronken worden omdat dat op den duur nierklachten kan veroorzaken.
Verse muntblaadjes smaken goed in vruchtensla of bowl.
Bij verkoudheid kan men kokend water en pepermuntblaadjes gebruiken om te stomen. Bij migraine geven fijngewreven verse muntbladeren op het voorhoofd verlichting.
Inwendig: bij misselijkheid, ochtendziekte, indigestie, maagzweren, buikgriep, spastische darmen, koliek, influenza (vooral in koortsstadium) en verkoudheid. Verder: - Bij krampen en kolieken, darmproblemen. Bij indigestie en hoofdpijn hierdoor,Bij reisziekte, misselijkheid en pijn bij galblaasproblemen. en bij slapeloosheid, met name indien verergerd door spanning in de maag en rusteloosheid.

Uitwendig: voor infecties van hogere luchtwegen, sinusitis, catarre, astma, jeukende huid, brandwonden, ringwormen, zenuwpijnen, reumatiek en om insecten te verdrijven (Als kompres bij "warme" hoofdpijn en neuralgie en als spoeling
bij hete en jeukende huidaandoeningen. De thee geeft verkoeling wanneer hij verdampt. )

Dosering.
Drink de thee naar behoefte maar teveel zou tot overmatige opwinding kunnen leiden.
Voeg wat munt bij spijsverteringsproblemen toe aan andere kruidenthee?
Neem na zware maaltijden een kopje munt thee om de spijsvertering te bevorderen.
Gebruik bij een jeukende huid de thee als spoeling of voeg enkele druppeletherische olie toe aan lotions en crèmes.
Adem bij stomen (vaak in combinatie met eucalyptusolie) de damp van de thee in, of voeg enkele druppels etherische olie toe aan warm water.
Verder wordt de olie gebruikt in artikelen voor mondhygiëne , geneesmiddelen voor de verkoudheid of griep en tegen maagzuur, als smaakstof in medicijnen, parfums, sigaretten, gebak, ijs en likeur (crème de menthe).

Let op:

Overmatig gebruik van etherische olie irriteert de slijmvliezen en kan allergische reacties geven. In geen enkele vorm aan kinderen geven.
Munt kan niet samen gebruikt worden met homeopathische middelen.

prei

preiPrei is bloedzuiverend in de winter en in de vroege lente. Als we in die perioden de afvalstoffen in ons bloed regelmatig met prei opruimen, hebben ziekteverwekkers veel minder kans om ons te vellen.

Gestoofde prei is ook goed tegen heesheid.

En prei werkt kalmerend. Preibouillon kalmeert de maag.
Met het witte deel van de prei kan je insectensteken te lijf gaan. Het branderige gevoel verdwijnt onmiddellijk.

Pinksterbloem (cardamine pratensis)

De pinksterbloem, ook wel de veldkers genoemd, is familie van de waterkers. Omdat de plant tegelijk verschijnt met de 1ste koekoek, wordt hij ook wel koekoeksbloem genoemd.

pinksterbloemHet is een kruid wat overblijft door middel van een wortelstok. De plant wordt ongeveer 30 centimeter hoog en heeft witte, lila of paarse bloemetjes in trosvorm. Het blad staat verspreid langs de stengel of in rozetvorm.

De naam 'Cardamine' is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse cardia, wat hart betekend. In vroegere tijden werd dit kruid toegepast bij hartkwalen.
De geneeskrachtige eigenschappen zijn ongeveer als die van de waterkers.  Door de vit C, mineralen en mosterdolie heeft de plant een stimulerende werking op de algehele stofwisseling, (maag, lever, nieren en darmen}

Ze kan dan ook worden ingezet bij verminderde eetlust, verstoorde darmflora en reinigingskuren. Het kruid kan het beste vers gebruikt worden. Verzamel in het vroege voorjaar de bladeren en bloemen.

Pinksterbloemsap: Bij stoornissen aan spijsvertering en urinewegen. Pers 50 gram verse gesneden plant uit en drink het sap (eventueel verdund met evenveel water) verspreid over de dag op.

Pinksterbloem thee:

Bloedzuiverend. Laat 20 gram gesneden bloeiende plant 5 minuten koken in een halve liter water en daarna 10 minuten trekken. Drink elke dag 2-4 kopjes.

De smaak is ongeveer gelijk aan die van de waterkers. Doordat de laatste steeds populairder werd is het gebruik van de pinksterbloem in de vergetelheid geraakt.

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 09-03-20      © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.