Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl / Magie -maan /  Tuin

menu magie Maan

Inleiding// Invloed maan// Volle maan // Blauwe maan// Maan - tuin// Maan fasen // Links//

Maanstanden en de tuin

Maan en de tuin

Planten/verpotten doe je natuurlijk het meeste in het voor en najaar, maar ook hier speelt (vlgs overleveringen) de maan een extra rol.stekken
Bij wassende maan ontwikkelen de planten  snel nieuwe wortels en komen fraai op. Vooral bij oudere planten en bomen is het belangrijk. In het voorjaar kun je dan ook goed stekken, in het najaar doe je dit het beste bij afnemende maan.Onkruid wieden
Onkruid wil je gewoon eruit kunnen trekken en het daarna nooit meer terug zien, helaas blijkt dit veelal een ijdele droom te zijn.  Daarom wat advies. Let er echter wel op dat de bruikbare planten niet beschadigd worden, omdat ze anders ook zullen wegkwijnen. Het juiste tijdstip is afnemende maan en vooral de 18e juni tot 1 uur ’s middags . Alle struiken en al het onkruid dat gedurende deze paar uur wordt weggehaald, zal niet meer terugkeren en zelfs de wortels zullen dan vergaan.


Regen/planten

Het schijnt dat er meer regen valt vlak na nieuwe en volle maan, dus is die tijd ook gunstig als je nieuwe planten neer wilt zetten, of iets  wilt verplanten.


Planten

Tijdens opkomende [wassende] maan kun je het beste alles zaaien/planten wat boven de grond groeit.

Alle andere planten [zoals uien, wortels, aardappelen] kunnen de grond in bij afnemende maan.


Oogsten

Tijdens de volle maan perioden hebben de vruchten het meeste energie en zijn daardoor ook krachtiger en gezonder. Ook kruiden hebben in deze periode ook de beste (helende) werking.

Fruit wat je langere tijd wilt bewaren, kun je het beste oogsten bij afnemende maan, maar fruit  en bloemen voor direct gebruik kun je bij wassende maan plukken.Snoeien
Zelfs met kennis van zaken kan het snoeien van planten tot onverwachtse resultaten leiden.  De ene keer schiet de plant mooi uit, de andere keer verkommert hij, groeit hij in de breedte of sterft hij zelfs geheel af.

Het snoeien moet gebeuren tijdens afnemende maan. Planten en bomen ondervinden dan geen schade omdat de sappen dan naar beneden trekken en ze dus niet leeg kunnen bloeden.
Doe dit nooit tijdens volle maan. Men kan dan zelfs gezonde exemplaren ernstige schade toebrengen, wanneer tijdens volle maan de toppen of toptakken verwijderd worden of zelfs doen afsterven.Gelezen : Op 12 juli 1984 raasde een zware hagelstorm over Munchen en omgeving. Pas maanden later trad een 'vertraagd' effect op. Veel dennenbomen hadden destijds hun boomtoppen verloren. Daarna begonnen de bomen vanaf de top te rotten en stierven tenslotte af. De meeste mensen begrepen dit verband niet en schreven het toe aan de algemene verzuring van de bossen.
De oplossing van dit raadsel?

Op 12 juli 1984 heerste juist de Volle Maan. Het weer had op het meest ongunstigste tijdstip toegeslagen en  het verwijderen van de top of toptakken tijdens volle maan kan gezonde exemplaren ernstig schaden en zelfs doen afsterven. Zieke bomen zijn dan ten dode opgeschreven; ze verrotten vanaf de top naar beneden.
Precies diezelfde handeling, het afsnijden van de top of toptakken [mits uitgevoerd tijdens nieuwe maan] heeft het tegenovergestelde effect.


 

Een [bijna] onfeilbaar medicijn voor alle planten en bomen die niet langer groeien, die wegkwijnen of ziek zijn: wanneer men tijdens afnemende maan in het 4e kwartier [en nog beter, tijdens nieuwe maan zelf]  hun toppen verwijdert. De top moet vlak boven een zijtak afgesneden worden die vervolgens naar boven groeit en als nieuwe top gaat dienen. U zult verbaasd staan over het resultaat! 

 

TOP

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 10-03-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.