<Marjanka's pages

U bent hier: Bachbloesem-katten.nl/ onzindelijkheid

Onzindelijkheid bij katten

Als een kat onzindelijk is dan kan dit vele oorzaken hebben. Jouw taak is dan om uit te zoeken waardoor je kat de urine of ontlasting niet op de juiste plek laat gaan. En...dat kan soms een waar staaltje van speurwerk zijn!!!

TIP: Laat je niet verleiden om een kant en klare Bach-mix te bestellen voor onzindelijkheid bij katten. Er zijn zoveel verschillende oorzaken waarom je kat de urine laat lopen. Dus een beschrijving van het karakter, de mogelijke oorzaak en de omstandigheden zijn belangrijk om er zeker van te zijn dat je een goede Bach ondersteuning krijgt bij dit probleem.

Eerst moeten we vaststellen om wat voor een onzindelijkheid het gaat.

Sproeien van urine:

Katten gebruiken urine als geursignaal of markering voor zichzelf en andere katten.
De reden om urine af te zetten als geurmarkering (sproeien) is totaal verschillend van het plassen om de volle blaas te legen.

Bij het sproeien gaat de kat staan en maakt soms kleine trappelbewegingen waarbij de staart rechtop staat en trilt. Hierbij wordt urine naar achteren gespoten.
Veel gebruikte sproeiplaatsen zijn deuren, ramen, rondom het kattenluik, gordijnen, elektronische apparatuur en boodschappentassen of plastic zakken.

Meeste sproeien wordt buiten gedaan om via geuren te communiceren en zijn/haar aanwezigheid aan andere katten kenbaar te maken, maar ook om zijn eigen omgeving "in te richten " met een bekende geur die hem vertrouwen geeft. 

Als je kat in huis sproeit is het een duidelijk teken dat er iets niet zo lekker gaat en je kat  zich gestrest of bedreigd voelt en meer behoefte heeft aan meer veiligheid.

Straffen heeft natuurlijk weinig zin in dat geval, hopelijk vind je snel de oorzaak van dit gedrag.

De meest voorkomende oorzaak is de aanwezigheid van andere katten in huis of in de buurt. Maar het kan ook een nieuwe baby, huisdier of andere bewoner zijn. Sommige katten reageren ook sterk op veranderingen in huis of dagelijkse routine. Dit kan door onzekere katten maar ook bij katten die heel duidelijk aan willen geven dat het hun territorium is en ze geen veranderingen wensen.

Plassen buiten de kattenbak:

Een kat kan heel kieskeurig zijn als het gaat om het gebruik van de kattenbak en als je dus ineens urine of ontlasting ergens in huis, buiten de kattenbak aantreft dan is er meestal iets aan de hand.
Straffen is echt geen oplossing.  Afweermiddelen, zoals aluminiumfolie, peper, citroenschillen of een waterpistool zullen er vooral toe leiden dat de kat op zoek gaat naar alternatieve plekken. Bovendien maakt dit de kat alleen maar angstig(er) en verergert het probleem.

Als er geen verandering in huis was, je katten bakken schoon zijn en deze niet ineens andere kattenbak vulling hebben gehad of verplaatst werden, dan zal je verder moeten zoeken.

Is er een gezondheidsprobleem met je kat?  Katten met (gewrichts) pijn, blaas problemen, dementie, enz. kunnen zomaar ineens onzindelijk worden en zullen door de dierenarts behandeld moeten worden.
Het kan zijn dat er ooit een pijnlijke ervaring was waarna je kat ineens niet meer op de kattenbak wil. In dat geval zal een mogelijke verplaatsing en een extra kattenbak op een rustige plaats een oplossing kunnen zijn.

Ook geestelijke oorzaken zoals verhuizing, stress, rouw, extreme angst, depressie en algemene onrust kunnen onzindelijkheid veroorzaken.  Ook hierbij zal eerst de dierenarts mogelijke lichamelijke oorzaken uit moeten sluiten en zal goed gekeken moeten worden of de oorzaak weg genomen kan worden. 

Soms wordt een kat onzindelijk door "verlatingsangst ". De aanwezigheid van een onbekende oppas kan bij sommige katten sterke gevoelens van angst oproepen en leiden tot markeergedrag, vooral op het bed , maar ook de bank of stoel van de eigenaar waar een sterke, geruststellende geur hangt.

 Het gebruik van een goed afgestemde BACH mix kan je kat helpen hierbij en ook bijtijds het advies van een kattengedragsdeskundige is aan te raden!! .

Tips voor de kattenbak

* Zet de kattenbak(ken) op een rustige plaats en op verschillende plaatsen in huis.
* De vuistregel: 1 kattenbak per kat, plus een extra bak. Deze richtlijnen gelden ook als de kat tevens zijn behoeften buiten kan doen.
* Voer/water niet te dicht bij de kattenbak plaatsen. Er moet minimaal anderhalve meter tussen zitten
* Kies bij voorkeur een kattengrit zonder geur, de meeste katten vinden dit niet prettig.
* Liever geen kattenbak met een kap erover gebruiken. Sommige katten vinden dit beangstigend, omdat ze geen goed overzicht van de omgeving hebben
* Kattenbak regelmatig en goed schoonmaken.  Vermijd desinfecteer middelen die in water troebel worden, omdat deze vaak fenolen bevatten die giftig zijn voor de kat
* Een paar druppels chloor of ammonia in de bak doen na het schoonmaken. Veel katten hebben dan eerder de neiging om op de bak te gaan.

Als de kat 1 of slechts enkele plekken heeft waar hij/zij onzindelijk is, plaats de kattenbak dan op deze plaats(en). Nadat je kat weer geleerd heeft om het in de kattenbak te doen , kun je deze weer langzaam terug gaan verhuizen naar de oude plek.

Door kleine bakjes met vers voer te plaatsen in de buurt van de plas/poep plekken kan ook een positieve verandering geven omdat de plek dan een eetfunctie krijgt. Een kat zal niet zo gauw plassen, sproeien of poepen daar waar hij eet.

Schoonmaken.

Maak schoon met een biologisch wasmiddel zoals groene zeep of Biotex
Vermijd middeen die Cloor of amoniak bevatten
Spoel de plek zonodig na en droog goed af
Hierna kan de plek besproeid of ingewreven worden met een alcohol (of spiritus) oplossing.
Wacht tot de plek weer droog is voor je de kat weer in de buurt laat.

Er zijn ook speciale schoonmaak oplossingen te koop

 • TOP

   

 • Contact via:

   

  gastenboek

   

  contactform

   

  Delen

  Laatst bijgewerkt: 04-02-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
   De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.