<Marjanka's pages

U bent hier: marjanka.nl / Bachbloesems/ Bachbloesem dieren / Bach voor katten/ stress bij katten

Stress gedrag bij katten


Op zich is een beetje stress nooit verkeerd voor een kat. Tenslotte zijn het nog steeds roof dieren en die hebben soms een flinke adrenaline stoot nodig om goed te presteren.

Het gaat pas fout als deze adrenaline niet meer terug keert in een normale hoeveelheid van de rust stand. Katten met chronische stress hebben hulp nodig!  Niet alleen door een goede Bachbloesem-mix voor ze samen te laten stellen maar ook door het gedrag bij te stellen en zo veel mogelijk de stress factoren te verminderen.

Deze factoren kunnen heel divers zijn zoals een verhuizing, andere of teveel dieren in huis, een nieuwe baby, andere partner van de baas, andere kattenbak of vulling, maar ook straffen, ruzie in huis of een verkeerde socialisatie kan chronische stress reacties geven.

Vergeet bij het vinden van de oorzaak ook niet te kijken naar de situatie buitenshuis. Er kan een nieuwe kat in de buurt gekomen zijn die de oorzaak is. Ook een lichamelijke aandoening geeft vaak veel extra stress bij je kat.

Hoe zie je wanneer katten stress hebben?

Katten met stress worden soms aanhankelijker of wrijven vaker met hun lichaam langs meubels en de benen van hun eigenaar. (geurvlaggen)
Als katten buiten bedreigend ervaren zullen ze soms daardoor meer binnen willen blijven maar katten die binnen stress factoren ervaren gaan soms juist meer tijd buiten door  brengen of verstoppen zich ergens in huis tot het rustig is..

Tekenen van stress die in huis goed zijn waar te nemen zijn, zijn bijvoorbeeld langdurig ergens blijven zitten. Een gestreste kat zal vaak met verwijde puppillen en een verhoogde waakzaamheid op de loer gaan liggen. Hierbij steken dan de schouderbladen extra omhoog. Verder zie je aan de kat dat hij /zij sneller over reageert op kleine gebeurtenissen. Ook krabben/likken/haren uit trekken is een duidelijk stress reactie

Verdere stress signalen van de kat

- Rillingen of rimpelingen over de rug
- Kat lijkt te slapen, maar heeft de ogen half open
- Kat kan snel het bekje aflikken of tilt zittend een voorpootje omhoog
- Markeer gedrag: Sproeien in huis of ontlasting deponeren op duidelijk zichtbare plekken!
- Vluchten of verstoppen vanuit hun eigen omgeving.

In extreme gevallen zal de kat het op gaan geven en wordt hij/zij passief. Er zijn de katten die dan weinig trek meer hebben in eten, zich vrijwel niet meer wassen en voor zich uit gaan liggen staren.

Deze katten hebben acuut hulp nodig in de vorm van een Bachbloesem voor stress en depressie, maar ook moet er goed gekeken worden wat de oorspronkelijke gebeurtenissen waren die tot dit gedrag hebben geleid.

Wanneer je hier niets aan doet dan zal het afweersysteem geleidelijk aan minder gaan functioneren, Infecties en maagdarmproblemen komen het meeste voor, maar ook blaas problemen kunnen een gevolg zijn van langdurige stress.

Stress voorkomen:

Let goed op als je een andere kat of hond in huis gaat halen. een kat is per definitie geen dier die je veel plezier doet met een hoop gezelschap en zal soms lang nodig hebben om te wennen aan een andere kat in huis.

Zorg dat je voldoende kattenbakken in huis hebt, standaard is het zo dat je 1 kattenbak meer hebt dan katten. Maar zorg ook dat deze schoon zijn en op een rustige en bereikbare plek staat. Een open kattenbak heeft meestal de voorkeur voor je kat.

Bij noodzakelijke veranderingen in huis; geef je kat even een eigen kamertje waar hij /zij zich even terug kan trekken als dit nodig is. Katten houden meestal niet echt van veranderingen en kunnen daar heel gestrest van raken.

Zorg ook voor voldoende plekjes waar de kat zich terug kan trekken. Fijn zijn ook de hogere plekken die je soms met plankjes of met krabpalen kunt creëren.

Heb je meerdere katten, dwing ze niet om naast elkaar te eten. soms geeft dat teveel spanning.

In huishoudens met meerdere katten worden katten vaak gedwongen in dichte nabijheid te leven, terwijl ze elkaar niet als deel van dezelfde sociale groep zien. . Bij groepshuisvesting kunnen er katten zijn die herhaaldelijk doelwit van agressie zijn, maar vaak is er per gelegenheid of ruimte een andere rolverdeling onder de katten.

 

Gratis consult en de prijs van een (voordelig) gebruikersflesje?

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 04-02-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.